orta asya'dan kayseri'ye gelene kadar hacmi küçülen yemektir.
"Özbek mantısı", "ahıska mantısı" gibi değişik isimleri olan bu mantının orta asya versiyonunda, bir tanesi, bir yemek kaşığını doldurur.
Mantı, sanıldığı gibi herhangi bir hamurun içine, herhangi bir marketten alınan kıymanın doldurularak salçalı suda pişirilmesi ile tanımlanabilecek basit bir yemek değildir efendim. Her ne kadar çağımızda bu yemeği hakettiği gibi pişirecek zamanı olmayan kişiler için garip ve anlamsız gelecek olsa da, Gayserinin yerlisi olan ananem'e göre, üniversiteden tatile gelen ben torunu için karşılama töreni, değerli misafirlerine jest yapmak için büyük bir fırsat; etinin hazırlanmasından, hamurunun yoğurulmasına ve hatta pişirilmesine kadar adeta yönerge yayınlanması gereken, zahmetli ve komplike bir yemekti.
Kasaptan aldığı antrikotu kuşbaşı doğradıktan sonra bunu soğan, reyhan otu, kırmızı toz biber ile birlikte meşe kütüğünün üzerinde satırla döven, macun haline gelen kıymayı buzdolabinda en az 5 saat dinlendiren, yoğunluğunu sadece kendisinin ayarlayabildiği hamuru açtıktan sonra bu hamuru kare kare kesen, sonra hazırladığı macun kıvamındaki kıymayı kare hamurların içine tektek dolduran, bir yemek kaşığına 40 adet sığacak şekilde ( hayretler içinde 48 tane sığdığını gördüm-yalan değil yani-)bohça haline getiren, sonra bunları 2-3 saat civarı kurumaya bırakan, ocağın üstünde haşlamaya aldıktan sonra sadece ama sadece kokusundan piştiğini anlayarak onu süzen, sonbaharda kendinin hazırladığı ev salçası ile sosunu hazırlayan ve bu sosla mantıyı buluşturup yemeklerin şahının hakkını bir tamam teslim eden, damakları çoşturan, yemeyeni üzdüren ananeme, her yediğimde dolan gözlerimle allahtan rahmet dileten yemektir. Mekanı cennet olsun!
sosu için içi kırmızı olanlardan domatesin kabuğu soyulup ince ince kıyılır kızgın yağda erimeye yakın biber salçası nane pul biber ve isot atılır. sonrasında artık 2 porsiyon mu 3 porsiyon mu yenilir bilemem.
Artık çoğu kişinin evde yapmayıp marketten hazır olanını alıp pişirdiği leziz yemektir. Kadınlar mantıyı genelde komşularla toplanıp yaparlar. Çok daha kısa sürede hazır olur mantılar.
kayseri'de bayram sabahı kahvaltıda dahi yenilen yemektir. kayseri'de geçirilen bayram günlerine bayılma sebebidir. ayrıca kayserili olmama ve annemin müthiş yapmasına rağmen hasret kaldığım yemektir.
anneye not: ben sana anneler gününde o istediğin abajuru aldım sen de bana mantı yap.
en sevdiğim yiyecektir kendileri. beni en çok üzende pisayada artık soyalı olan yalancı mantıların boy gösteriyor olmasıdır. ahh ahh nerede o güzelim kıymalı mantılar.