ayrıca belirtmekte fayda var, malazgirt savaşı tarihin akışını değiştiren önemli bir dönüm noktasıdır, ancak o esnada hiç kimse savaşın öneminden haberdar değildi, ne türkler, ne bizanslılar. hoş bir durum. inanmayanlar şu soruları cevaplayarak işe başlayabilir:
1) savaşın yapıldığı zamanda ve sonrasında, hiçbir bizans kaynağı savaştan bahsetmez. yenildikleri için değil, zira kaybettikleri savaşları anlatmaktan sakınmaz bizanslılar. peki madem adamların belini kırdık, niye 1072'nin istanbul'unda bir panik havası yok? aksini söyleyen kaynak getirebilir mi acaba? bizanslılar uğradıkları felaketin boyutunu ancak 10 yıl sonra kavramaya başladılar, burunlarının dibinde çaka bey'i görünce.
eğer dev gibi bir bizans ordusu yok edildiyse, niye 1071'in kaynaklarında bu bilgi geçmedi?
2) alparslan zaferden sonra anadolu'yu fethetmeye gerek duymadı, sadece "gönüllü" komutanları bırakıp esas orduyu orta asya'ya sürdü. önceliği karahanlılarla ve fatımilerle savaşa verdi. madem kapıyı açmışsın, niye girmiyorsun be adam? yoksa çok da umursamıyor muydun anadolu'yu?
3) malazgirt'te savaşan türk ordusu mevcudunun, miryokefalon'da savaşandan daha az olduğunu biliyor muydunuz?
son zamanlarda kürtlerin de bir hayli sahiplenmeye başladığı savaş. çanakkale'yi sakarya'yı falan diyordunuz palavraları atıyordunuz da bu biraz ağır oldu gerçekten.
savaşa geçelim:
savaş sıcak bir ağustos gününde bugün muş sınırları içinde bulunan malazgirt ovasında meydana geldi.
bizans ordusu rum, ermeni, türk **, got, frank asıllı askerlerden oluşuyordu.
son barış çağrılarından sonra 26 ağustos günü öğle vakti savaş başladı. türk okçuları bizans askerlerine epey bir kayıp verdirmiş, savaşı daha başlarında kendilerine çevirmişlerdi. ama bizans ordusu dağılmadı bunun üzerine hilal taktiği gerçekleştirildi. bu sırada oğuz ve peçeneklerde bir an da türk olduğunu hatıladı ve alp arslan ordusuna geçti. bizans için yenilgi mutlaktı artık. kaçanlar kaçtı kaçamayan orada öldü, savaş akşama doğru mutlak türk zaferi ile sona ermişti.
bu arada malazgirt savaşında bizim yanımıza geçenler bugün moldova'da yaşayan gagavuzlar 'ın atalarıdır. bu vesile ile hepsini bir kez daha anıyoruz.
Şanlı Türkün tarih yazdığı savaştır.1 gün sürmüştür. Tarihin en şiddetli geçen meydan savaşlarındandır. Bizans ağır bir yenilgiye uğramıştır. Anadolu'nun kapıları Türklere açılmıştır.
Öğrenci milleti tarafından yıllardır sınavlarda hakkında atıp tutulur.
sultan alparslan 27 bin askeriyle bizans topraklarında ilerlerken, keşfe gönderdiği askerlerden biri huzuruna gelip telaşla:
- "300 bin kişilik düşman ordusu bize doğru yaklaşıyor" der.
alparslan önemsemeyerek şöyle der:
- "biz de onlara yaklaşıyoruz.
--spoiler--
önde yalın kılıç türkmen başbuğu
ardında oğuz'un elli bin tuğu
andırır altay'dan kopan bir çığı
budur peygamberin övdüğü türkler
ya allah bismillah allahu ekber
--spoiler--
türk hakanı sultan alparslan'ın 700.000 kişilik bizans ordusunu 30.000türk çerisi ile perişan ettiği, türk milletine avrasya kapısını açtığı ve mutlak zaferle sonuçlanan büyük türk cenklerinden biridir!
tüm malazgirt şehitlerinin ve sultan alparslan'ın ruhu şad olsun!
sultan alparslanın bizans ordularını pert edip anadolunun kapılarını türklere açtığı savaştır. Allahtandır ki savaşta almanlar yoktu yada o dönemde neyseler işte cermenler diyelim onlar olsaydı onlar yenilirdi bizde yenik sayılırdık.
bizans kumandanı romen diyogen' in esnasında eski bir bizans kölesi türkçe yakalanıp esir alındığı savaş. diyogen bu savaşın ardından yüksek bir haraç karşılığında serbest bırakılmış ancak geri döndüğünde gözlerine yenilginin cezası olarak mil çekilmiştir.
derler ki, savaşın gecesinde ay ve yıldız savaş alanını kaplayan kana vurmuş, türk bayrağı buradan ilham alınmıştır.
malazgirt savaşında Alparslan ve ordusunun müslüman olduğu açıktır. islamiyetten önceki dinleri olan şamanizm'den bazı adetlerin kalması normaldir. fakat bu adetlerin islamiyeti zararı olmayanları adetler olduğu da eski tarihçiler tarafından belirtilmiştir.
malazgirt kürtçe lazları aldık anlamına gelir, çünkü o dönemlerde bizanslılara kürtler tarafından laz denirdi. bugünkü lazları b ırkı gibi düşünmek gerekir.
orta asyadan akın eden göçebe kavimlerle birleşip bizanslılar malazgirtte mağlup edilmiştir.
yani bilindiği üzere türkler ordu kurup hadi kürlerde yardımcı olsun bunları yenelim gibi bir şey sözkonusu değildir tamamen uydurmadır
Malazgirt Meydan Muharebesi - Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ın Bizans imparatoru IV. Romen Diyojen'i Teslim Alışını Anlatan Tablo / istanbul Deniz Müzesi