lord of the flies

entry85 galeri0
    59.
  1. harika ötesi bir iron maiden şarkısıdır..
    en azından benim için öyledir..

    sözlerini de giri olarak girelim tam olsun..

    I don’t care for this world anymore
    I just want to live my own fantasy
    Faith has brought me to these shores
    What was meant to be is now happening

    I’ve found that I like this living in danger
    Living on the edge it makes feel as one
    Who cares now what’s right or wrong it’s reality
    Killing so we survive wherever we may roam
    Wherever we may hide we’ve got to get away

    I don’t want existence to end
    We must prepare ourselves for the elements
    I just want to feel like we’re strong
    We don’t need a code of morality

    I like all the mixed emotion and anger
    It brings out the animal the power you can feel
    And feeling so high on this much adrenalin
    Excited but scary to beleive what we’ve become

    Saints and sinners
    Something within us
    We are lord of the flies

    Saints and sinners
    Something willing us
    To be lord of the flies.
    0 ...
  2. 58.
  3. 'devlet adam öldürmek için vardır', 'tüm devletler katildir' gibi türkü bar jargonuyla konuşan beyni akmışlara okutulması gereken bir başyapıttır. bu romanda sadece iki çocuk iyidir. ilginçtir, bu ikili aynı kaderi paylaşıyor. ralph ise iyi biri değildir. dikkat edilirse başlarda domuzcuk'u büyük ihtimal görüntüsünden ötürü adam yerine koymaz iken sonradan ona mecbur kalınca ona yanaşmış ve iyi çocuk görüntüsü çizmiştir.
    1 ...
  4. 57.
  5. kitap okumaktan soğuduğum bir dönemde elime geçen kitap. öyle severek okumuştum ta ki son beş sayfasının kayıp olduğunu görene kadar...

    ben hayatımda böyle g*t olmuşluğumu hatırlamıyorum.
    0 ...
  6. 56.
  7. iş bankası yayınlarındaki sondaki mine urganın açıklamasını okuyunca tüm kitabını okuduğumdan daha fazla etkilendiğim, daha fazla şey kavradığım kitaptır. sanırım biraz öküzüm.
    1 ...
  8. 55.
  9. Başlangıçta her ne kadar küçük yaş öyküsü gibi gözükse de, her yaşın, her hayatın ufak ufak elini okşayacağı nobel ödüllü golding kitabıdır. Ayrıca belirtmek gerekirse ender bulunan kitaplarda hemen her şehirde olan kültür yayınlarında rahatlıkla bulunabilir. Tavsiyemdir.
    0 ...
  10. 54.
  11. insanı sinirden çıldırtan film. Ama o tombak, gözlüklü ölmeyecekti. Zaten filmlerde hep tu tiplerin başlarda öldüğünü bir kez daha gösteren filmdir.
    0 ...
  12. 53.
  13. Nobel ödüllü William Golding'in romanında, insanın kökeninde olan vahşiliğe dikkat çekerek, ıssız bir adaya düşen gençlerin hikayesini anlatıyor.
    0 ...
  14. 52.
  15. peter brook usta tarafından beyaz perdeye de uyarlanmış olan w.golding eseridir.temelde kendini çok modern diye addeden ingiliz toplumunun eleştirisini yapar. bunu ıssız bir adaya düşen bir grup çocuğun gözünden yapar; kendilerine modern bir toplum inşa etmeye çalışırken insanlığın en ilkel haline doğru, vahşet ve şiddetle evrilen çocukların gözünden...

    okuyun, okutturun...
    0 ...
  16. 51.
  17. sopanın ucuna geçirilen domuz kafası eserdeki vahşetin sembolüdür ve toplumdan uzak bir yaşama maruz kalan insan kümelerinin ne kadar basit ve ilkel canlılar halini alabileceğinin göstergesidir.

    Edit: ya bunun nesini eksiliyorsun arkadaşım artık tanım da beğendiremiyoruz.
    2 ...
  18. 50.
  19. kitabın önsözünü siz sonsöz olarak okuyun. Mine urgan sağ olsun müthiş bir analiz yapmış ama ne var ki kitabın başında yer vermişler bu analizlere. yalnız yanlışım yoksa yeni baskılarda son söz olarak yer almakta o analizler.

    kitapla ilgili bir şeyler yazardım ama mine urgan her şeyi yazmış zaten.

    özetle; çok sağlam bir kitaptır, okuyun.
    1 ...
  20. 49.
  21. insanoğlunun vahşeti çok esere konu olmuştur ama söz konusu vahşeti çocuklar yarattığında çok daha etkileyici oluyor bunun kanıtı olan bu eser içinizi öyle karartırki ruhunuzda sinekler uçuyor gibi olur...
    0 ...
  22. 48.
  23. " şişirme bir "insan yüreğinin karanlığı" fablıdır. fabla "şişirme" diyorum çünkü medeniyeti kurmaya çalışırken gösterdiğiniz insanlar sadece kısmen ehlileşmiş hayvanlarsa (yani çocuklar) bu medeniyetin sığ olacağı aşikardır."

    (bkz: terry eagleton)
    0 ...
  24. 47.
  25. insanın genlerinde içinde bulunan ortama alışma, şiddeti tekelleştirip o şekilde gruplaşma olduğunun altını çizen aslında insandaki vahşiliğin genlerde bulunduğuna gayet psikolojik analizlerle noktayı koyan çatışma kuramı temelli roman. william golding kitabı. okumadım ama methini fazlaca duydum. harry hook 'un bu romandan uyarladığı filmi cnbc-e'de izlemiştim yıllar evvel. aklımdan çıkmadı film. sonra bir yerlerden vcdsini bulup tekrar izledim. son kaçış sahnesi neden bilmem bana oliver stone imzalı müfreze 'yi çağrıştırır hep.
    romanının edebi ve psikolojik niteliğiyle acil okunması gerekmekte. filmden çok daha vurucu olduğunu tahmin etmekteyim.
    film için notum;
    10 üzerinden 7,5!
    edit: kitaba herkes (ağız birliği etmişcesine) başyapıt diyor. bu haliyle film bir başyapıtın izlenebilir iyi sayılabilecek uyarlaması.
    1 ...
  26. 46.
  27. oldukça gaz bir maiden parçası. yolculukta dinlendiğinde tadı daha da bir artıyor.

    we are lord of the flies...
    0 ...
  28. 45.
  29. 15 dakika önce bitirdiğim önceden okumadığım için pişman olduğum harika william golding romanı. kitabın ana fikrine kısmen katılmıyorum bana göre insan çoğu durumda olduğu gibi çevreye ilişkili davranır ve gelişir.
    gerçi kitapta insanın hepten kötü olduğundan ziyade içgüdüsel kötülüğe olan eğiliminden bahsediyor.
    kitaptaki önemli karakterlere kısaca bakacak olursak ralph zeki, güçlü ve demokratik bir lider portresi çiziyor doğuştan bir liderlik özelliği var. gelelim jack'e o daha çok hitlervari bir lider otoriter, şiddet eğilimli ve yüzünü boyayarak kimliğini gizleyen korkak. domuzcuk bilgeliği, zekayı temsil ediyor şişman ve kısa boylu fiziği düzgün olmadığı için lider gözüyle bakamıyor adadakiler. roger ise saf kötülüğü temsil ediyor ada'daki bir şeytan adeta. simon ise tam tersi gizemli, ermiş bir kişilikle karşımıza çıkıyor melek misali fakat kimse onu anlamıyor iyilik pek satmıyor anlayacağınız.
    1 ...
  30. 44.
  31. ya gerçekten kötü olan ya da izlediğimde tam idrak edememiş olduğum kitaptan uyarlama bir filmi vardır. hatta iki tane vardır biri eski çekimdir siyah beyazdır benim bahsettiğimde işte o filmdir.
    0 ...
  32. 43.
  33. daha çok bilinçaltı öğelere değinen bir kitap. insanın hala vahşi olduğunu ve kendini şimdilik uygar sandığını düşündürüyor. lost taki black smoke burada sineklerin tanrısı ve onun çetesidir. kanımca bu insanın içindeki bastırılmış korkuları simgelemektedir.
    1 ...
  34. 42.
  35. çocuk yaşta okunduğu zaman bünyede olumsuz bazı etkiler bırakabilen bir kitap.
    0 ...
  36. 41.
  37. post modern bir arka plana sahip, defalarca okunması gereken kitap. her edebi eser gibi katmanlı, tek bir bakış açısıyla anlaşılamayan bir şey. defalarca ve farklı bilinç halleriyle okunmalı.

    sembolizm etkisiyle yazıldığından dolayı, yazarın kitaptaki tüm nesnelere bir anlam yüklediği anlaşılıyor.
    şeytan minaresi, gözlük, domuz kafası her şey bir amaç üzerinde sıralanıyor.

    insanın -çocuk da olsa insanın- içindeki hırsı, lider olma, en iyi olma, kral olma yönündeki isteğini, egosunu ve egonun ona emrettikleri doğrultusunda her şeyi yapabileceğini gösterir.
    0 ...
  38. 40.
  39. çocukluğumda trt'de izlediğim bir film. daha sonra kitabını da okumuştum. the simpsons 'ın bir bölümünde de aynı konu işlenmişti. gözlüğü kırılan şişman çocuk rolünü de millhouse oynuyordu...
    0 ...
  40. 39.
  41. sineklerin tanrısı'nın yetişkin versiyonu için:
    (bkz: blindness)
    (bkz: jose saramago)
    1 ...
  42. 38.
  43. insanların yapay kavramlar olmadan gelebilecekleri noktayı göstermek istemiş olan ama benim hayatımı değiştirmiş olan kitaptır.eğer okulda okumuyorsanız okuduktan sonra google a 'sineklerin tanrısı-semboller' yazmanızı tavsiy ederim.gerçi ota boka sembol diyorlar merak ediyorum william bunları üdşünerek mi yazdı diye.
    0 ...
  44. 37.
  45. insana gerim gerim geren kitap. çok rahatsız edici. fakat başladınız mı da sonu gelmeden bırakamazsınız. çocuk masumiyeti denen kavramın ne kadar boş ve koşullara bağlı olduğunu kafanıza vura vura anlatıyor.
    1 ...
  46. 36.
  47. william golding'in nobel edebiyat ödüllü şahane kitabı.
    harry hook sinemaya uyarlamıştır. okumaktan hoşlanmayanlar için tavsiye edebilirim. ama itiraf etmeliyim ki benim için hayal kırıklığıydı.
    son olarak iron maiden demeden geçemeyeceğim. lord of the flies dinlenesidir fikrimce.
    0 ...
  48. 35.
  49. türkiye iş bankası yayınları'ndan, mina urgan çevirisiyle az önce bitirdiğim kitap. farklı yayınevlerinden çıkan basımlarındaki önsözü, sonsöz yapmaları iyi olmuş zira feci spoiler dolu, kitabın özeti gibi birşeydi.

    çevirinin vasat olduğu söylenmiş ancak unutulmaması gereken, hikayenin, adada bir çeşit "micro society" kuran çocuklardan müteşekkil olduğu. mesajını (çocuklara has) yalın cümleler ve sembolik bir anlatımla başarılı biçimde iletiyor. o kadar ki, ben bu kitabı okuduktan sonra üzerine bir de orphan'ı izleyip, kordonlarımı bağlatmayı düşünüyorum.

    edit: öyle sanılsa da , bu bir çocuk romanı değildir.

    ingilizlerin beelzebub dedikleri şeytanın ibranice karşılığı "sineklerin tanrısı" olduğu için, william golding kitaba bu ismi vermiştir. kitaptaki karşılığı da aynı zamanda avlanıp öldürülen ve başı iki ucu sivri bir sopaya geçirilen dişi domuzdur. simon'un isa'yı (saf iyiliği), roger'ın şeytanı (saf kötülüğü), domuzcuk'un uygarlık ve medeniyeti, beyaz şeytanminaresinin demokrasiyi temsiliyeti gibi, sembolik birçok anlamı olan bir romandır; muhakkak okunasıdır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük