Sosyal Bilimler lisesinde zorunlu olması mantıklı fakat bir yıl Osmanlıca dersi görmüş biri olarak söyleyebilirim, benim ortalamamı düşürmekten başka bir işe yaramadı. Şu an zaten hiçbir şey hatırlamıyorum kendisi ile ilgili...
lisede olmamalı evet ama osmanlıca dediğiniz şey bu kadar korkulacak bişey değil.
şimdikili dilin aynısının arap harfleriyle yazılmış hali. kiril harfleriyle de aynı şeyi yapabilirsiniz, çinceyle de.
bambaşka bir dil gibi aksettirilmeye çalışılması yanlış.
çünkü osmanlıca şu anda her dış ticaret işleminde kullanılır. bilgisayar kodu da hep osmanlıcayla yazılıyor. önemli makalelerin hepsi osmanlıca. osmanlıca bir, ingilizce iki.
türkçeyi mi öğrendiniz, ingilizceyi mi, fransızcayı mı, almancayı mı, hiç bir siki başaramadınız koy zorunlu koy ne olur, çocuklar boş ders deyip test çözer; senin ucuz seçmenin de "atalarımızı geleneğini yaşatıyor, bu büyük adam, oylar ona" der, ne cühela memleket.
osmanlıca oğrenip osmanliya donecegini sanan mallarin cok sevindigi bir gelisme. ama salaklar sanki bundan once osmanlica ogrenmek yasakmis gibi davraniyorlar. amk eger ogrenmek isyorsan belediyelerde bedava kurslar var gidip ogren. ogrenmek istemeyene niye zorla ogretiyorsun amk.
Osmanlıca denilen dil Türkçe'ye Farsça ve Arapça kelimelerin eklenmesiyle oluşturulan, Arap alfabesine Farsça harfler eklenerek özel bir alfabe ile yazılan, sadece saray ve çevresinde konuşulan bir dildir. Bu sebeple cumhuriyet devriminden sonra kendiliğinden yok olmuştur. Bu sebeple Halide Edip Adıvar'ın kitaplarını veya Karacaoğlan'ın koşmalarını hatta Alper Tunga sagusunu da anlıyoruz.
Matbanın icadından sonra sadece 25,000 eserin basılmış olması da bu konuda pek eser olmadığının kanıtıdır. Zaten o dönemde okuma yazma oranı %10 bile değildi.
Ayrıca harf devriminden sonra dil de Türkçeleştirildi.Bu sebeple malumat*, tayyare, *, muallim * gibi kelimeler kullanılmıyor.
Seçmeli olursa tamam da zorunlu olması saçmadır. Adam doktor olmak istiyorsa veya bu konuya
bir ilgisi yoksa Osmanlıca'yı ne yapsın. Lise edebiyat dersinden failatün'lerin kaldırılmasının sebebi de öğrencilere çok teknik ve sıkıcı gelmesiydi.
Dil öğrenimine gelince, devletin düz liselerinin öğrettiği ingilizce'den ne gibi bir verim alındı da Osmanlıca öğretilmeye karar verildi anlamış değilim.
saçmalığın daniskası. inanılır gibi değil. eğitim sisteminin mevcut sorunları çözüldü de bu kaldı. sanatı gereksiz bulan, 'sorgulama'nın karşısında duran insanların sosyal bilimleri öğretme kaygısı güdecek halleri yok tabi. belki yarın felsefe de müfredattan kaldırılır. belli ki birşeylere zemin hazırlanmaya çalışılıyor. saray da yaptırıldı. şehir adlarını da değiştirmeyi düşünüyorlarmış. halifelik ve saltanat sistemi getirilirse de şaşırmam artık. bekleyelim ve görelim.
Cumhuriyet tarihinin en büyük saçmalığı. 100. yıla 2. osmanlı olarak girme derdindeki ruh hastası bir adam ve uygarlık seviyesi düşük kankalarının, türk milletinin etki ve kalıntılarından kurtulmak uğruna bir kurtuluş savaşı verdiği bir devleti ideoloji haline getirerek yeniden yaratma çabasının ilk adımlarından biri.
aslında olması gerekendir. yani bütün diller öğretilmeli. ancak ingilizce ve osmanlıca hariç öğrenci okuma hayatı boyunca isterse üçüncü bir dili seçmeli olarak alabilmeli. ve hatta dil öğrenme seviyesi yüksek öğrenciler için tarih, edebiyat, arkeoloji ve çeşitli dillerin öğretildiği dil okulları açılmalı.
matematik, fen, ingilizce, tarih, edebiyat ve saire dayatılıyor da bu niye eksik kalsın dimi? gönül ister ki hiçbiri dayatılmasın.
Öğretilmeye çalışılan şey, Osmanlı zamanında bile halkın konuşmadığı, bilmediği, yapay, yavan, uydurma bir dil. Arap harflerinden uyarlama zoraki bir harf grubuyla saray ve az biraz eğitim almış kesimin kendi arasında konuştuğu dili Osmanlıca diye kakalayacaklar. Oysa o zaman konuşulan, halkın konuştuğu dil tamamen Türkçe'ydi, hangi harfle yazılırsa yazılsın.
Güya Osmanlıca öğretme zımbırtısı mevcut "açılım" hareketini tutundurma çalışmasından başka bir şey değil. Yani (güya) Türk, Kürt, Çerkez, Arap, Acem yok, herkes Osmanlı kafası! Oysa Türkler dışında bu saydıklarım Osmanlı zamanında da Türkçe ya da Osmanlıca konuşmazdı, hepsi kendi dilini konuşurdu. Ne zararı var diye soranlar açıp iki satır araştırsa görür neyin ne olduğunu...
iktidarın Osmanlı hayranı olduğunun göstergesidir. Osmanlıca zaten bir dil değildir Farsça türkçe ve arapça karışımı uydurma bir dildir. onun yerine ispanyolca veya fransızca dersinin koyulması daha iyi olur en azından bir işe yarar. saçma bir uygulamadır amaç büyük olasılıkla Osmanlıya dönmektir.