kendinden olmayanı fanatik şekilde ötekileştirirken toplum hassasiyetlerini kullanarak yanına yandaş toplamak,
toplanan kalabalığı provokatif tavır ile forma(kıvama) sokmak,
azgınlaştırılan kolektif bağı istediği anda sahaya salmak üzere incecik ip ile dizginlemek,
linc sırasında kurunun yanında yanan yaştan feragat etme eylemlerinin ismidir.
manipülasyona açık insanların reyiyle örgüt olma özelliğini devam ettiren kalabalığın, hedefleri sürecince; yağma-yıkma-erozyona uğratma-yok etme-sindirme-devirme-aforoz etme vecibelerine verilen yüklemin ismidir.
bireysel olarak bir kimlik sahibi olamayanların bir kimlik etrafında birleşip insanlıktan çıkma halidir. o yüzden kimlik problemleri toplumun ve bireyin ruh sağlığını ciddi manada tehdit eder.
tek başlarına böyle bir şeye cesaret edemeyecek insanlar, birlikte yapıyor olmanın cesaret aşısıyla vurup kırarlar. ; ... yaptıklarının suç olduğunu, yüz kızartıcı olduğunu, günah olduğunu, zillet olduğunu idrak etmez, edemez, ar-haya eşiğini atlarlar. linç sözcüğünün bir de daimi refakatçisi 'güruh' varmış: değersiz kalabalık, ayak takımı, sürü. linçi yapan 'güruh' olduğu kadar, güruhu da yaratan linçtir.
(bkz: tanıl bora)
linç eden grupla aynı kafa yapısında olsam, aynı şeyi savunsam bile çok acımasızca ve ilkel buluyorum bunu.
lince katılan birçok insan da sürü psikolojisiyle hareket ediyor. olayın ne olduğunu, detaylarını bilmeden ufak bir katalizörle direkt saldırıya başlıyor, hiç kendine bakmadan. kişi bir açıdan ego tatmini de sağlıyor üstüne bastığı insan üzerinden.
hele sosyal medyada sözlük platformlarında olunca bu olay, like arzusu da deveye giriyor coştukça coşuyor olay. işin aslının sandıklarından farklı olabileceğini düşünmeden herkes atlıyor. linç edilen kişi aslında masumsa onun açısından ne kadar travmatik olabileceğini hiç göz önünde bulundurmadan hakaretler, küfürler savuruyor herkes. bu yüzden hem midemi bulandırıyor hem de çok korkunç buluyorum bu olayı. ben de bazen linç edileni gerçekten haksız bulsam da olayın çığrından çıktığını gördüğüm an bir adım geri çekiliyorum.
Biyofizyolojik olarak aciklamak gerekirse insan beyninde mesenger rnalar seklinde depolanan nefret,kin ya da kötü hafizalarin dis etkenler tarafindan tetiklenmesiyle linc hormonlarinin lincheal korteksten salgilanmasi sonucu gelisen fizyolojik olaydir. Lincheal korteks hormonlari, LCH hormonlari kisaca, kisa surede tum algi mekanizmalarini ele gecirerek algilamanin imkansizlasmasina yani bir nevi hayvansal ic gudulerin disa vurulmasinin kolaylasmasina neden olmaktadir.
licheal korteksin ilkel insanlarda daha islevsel ve büyük olduğu deneylerle, yaşamla ispatlanmistir. Ayrica onemli ve saglam bir teori olarak Lincheal korteksin uyariminin toplumsal zekaya bagli olarak yayilim gosterebilecegi düşünülmektedir yani sürü psikolojisinde Lincheal kortekslerin içgüdüsel (kurtlarin, kopeklerin, mandalarin anlasmasi gibi) iletisim kurduklari dusunulmektedir.
Kaynak: sozlu ya da gorsel olarak tanik olunan linc olaylaridir.
birden çok kimsenin kendilerine göre suç olan bir davranışından ötürü birini, yasa dışı ve yargılamasız olarak taş, sopa vb. araçlarla döverek öldürmesi. tdk
son dönemlerde türkiye’ye damgasını vurmuş bulunan bu kavramın batıdan alıntı olmasına karşın doğu toplumlarında da yaygın olarak görüldüğünü kabul etmek gerekiyor. bingöl'de şehit düşen polisin cenaze töreninde bakana ve milletvekillerine 'bu ülkeyi ne hale getirdiniz' diye haykıran kadın linç edilmesi, malatya’nın sürgü beldesinde yaşayan alevi ailenin linç girişiminden son anda kurtarılması ve son olarak bütün dünyanın kanını donduran o olay; yaralı ele geçen kaddafi’ nin muhaliflerce gizli bir yere götürülüp, linç edilmesi.
acaba insan doğasında var olan ve küçük bir hareketle tahrik olan bir yanımız hiç yok olmayacak mı ?
sadece fiili olarak gerçekleşmeyen insanlık dışı yaklaşımdır. sözlü linç olabildiği gibi, söze hacet olmadan sadece davranış ve bakışla da linç gerçekleşebilir.
-zamanında üniversitelere baş örtüsüyle girmek isteyen, bahçe kapısında saçını açmak zorunda kalan kızlara yöneltilen toplu kınama bakışları linçtir. bakış ile yetinmeyip "yobaz pislik" denilmesi linçtir.
-sırf hayata bakış açısı farklı diye, sırf kendisini öyle rahat hissettiği için uzun saçlı küpeli bir erkeğin, bir köy meydanında "uzaylı" muamelesi görmesi linçtir.
-muhafazakar bir topluluğun çoğunlukta olduğu bir yerde, sırf mini etek giydi diye fiili olmasa da bakış ve sözlerle "orospu" muamelesi gören kıza reva görülen davranış linçtir.
-yüzündeki yanık lekesine hiç durmadan acıyan gözlerle bakan sözde sağlıklı bireylerin davranış biçimi linçtir.
-kendi fikrini savunmayan birinin dışlanması hatta yok edilmesi gerektiğini dile getiren kişi ya da kişilerin sundukları saçmalık, linç hatta caniliktir.
linç etmeye o kadar alışkın bir milletiz ki, fiili linci yadırgamıyoruz artık. yazıktır ki ülkemin her kesimi linç etme hastalığına yakalanmıştır. sanmayın ki sadece bir kesime has bir özelliktir. insanlığınız can çekişiyor, korkuyorum sizlerin meydana getireceğiniz nesilden.
büyük sanılan aksine küçücük olan şu dünyada paylaşılamayan şeylerden ortaya çıkandır ve belki son günlerde sıklaşmış olması kıyamet alametlerindendir. herşeye hazır ol insanoğlu.
türkiye'de "linç yapılmış ya da linçe kalkışılmış mülki idare bölümleri haritası"'nda görülebileceği üzere sık sık kullanılan toplumsal vahşet histerisi.
yalnızca 2010 yılındaki linçler ya da linç girişimleri şöyle:
erzincan - 17 ocak 2010
adana kozan - 31 mart 2010
tire - 6 nisan 2010
samsun - 14 nisan 2010
denizli - 14 nisan 2010
bursa - 16 nisan 2010
kayseri - 23 nisan 2010
izmir - 28 nisan 2010
sakarya - 1 mayıs 2010
samsun - 3 mayıs 2010
muğla / milas - 6 mayıs 2010
antalya - 7 mayıs 2010
manisa / demirci - 3/8 mayıs 2010
muğla - 14 mayıs 2010
ankara - 15 mayıs 2010
izmir - 20 mayıs 2010
tekirdağ / malkara - 1 haziran 2010
tunceli - 9 haziran 2010
şanlıurfa mardin karayolu - 11 haziran 2010
giresun / tirebolu - 27 haziran 2010
kütahya - 12 temmuz 2010
istanbul - 12 temmuz 2010
istanbul - 18 temmuz 2010
bursa / inegöl - 25 temmuz 2010
hatay / dörtyol - 26 temmuz 2010
şanlıurfa / suruç - 25 ağustos 2010
bursa - 10 eylül 2010
balıkesir / susurluk - 13 eylül 2010
bolu - 25 eylül 2010
aksaray / sultanhanı - 25 eylül 2010
" nasıl oluyor da tek başlarınayken gayet mütevazi, mazbut ve hatta munis olan insanlar, kalabalık içine girer girmez değişiyor, kabalaşıyor, acımasızlaşıyorlardı. kimi zanaatkar, kimi tezgahtar, kimi çerçi, kimi dülger olan, belki karınca dahi incitmeyen şahıslar bir güruh halinde hareket edince gaddarlaşıyordu. " * *