Ekonomik hayatta, dini inanışlarda ve politik faaliyetlerde bireysel davranışların özgürlüğünü savunan bir dünya görüşüdür. Ekonomik liberalizmi, serbest rekabet ve devletin ekonomiye karışmaması şeklinde özetlemek mümkündür. Ekonomik liberalizmin öncüsü olan Adam Smith, kişilerin ekonomide kendi çıkarlarını maksimuma çıkarmaya çalışırken; toplumsal çıkarın da maksimum olacağını öne sürmüş ve bunun "gizli el" aracılığı ile gerçekleştiğini savunmuştur.
Feodalizmin cokusunun ve kapitalizmin ortaya cıkısının bır urunudur. Ortaya cıktıgı ilk yıllarda mutlakiyetcilige ve feodal ayrıcalıklara sebeb olan feodalizm, daha sonraki donemlerde ısı devletın piyasa uzerındeki mudahalesine karsı laissez-faire kapitalizmin erdemlerine sahip bir sosyo-ekonomik duzeni savunmaya başlamıştır.
liberalizmin ogeleri
-bireycilik
-ozgurluk
-akıl
-esıtlık
-hosgoru
-rıza
-sınırlı hukumet(kaynak:SIYASET(mumtaz er turkone))
serbest rekabet ve devletin ekonomiye müdahalesinin en aza indirilmesi ilkeleridir. fertlerin kendi kendilerine yön verebilecekleri prensibi üzerine kurulu serbestlik sistemidir.
bırakın bizi yapalım, bırakın gecelim, bırakın kafamıza göre takılalım ortalık ali babanın ciftligine dönsün kimin eli kimin dötünde gezsin belli olmasın diye savunular yaratan sacma salak bir siyasi ideoloji.
açık toplum
açık ülke
açık sınırlar
halk için varolan, (halkın devlet için olması asla değil)açık, şeffaf, basit ve küçük devlet yapısı
serbest ticaret
açık, serbest, geniş, hür düşünceli insanlar
john locke'a göre
-kaynakların ve zenginliğin eşit olarak dağıtıldıgı fırsat eşitliği kavramı
-doğal gereksinimi karşılayacak temel gereksinimlerin rasyonel yollarla karşılanması
-bireyin temel alınıp özgürleştirilmesi
-özel mülkiyete önem verilmesi
özel mülkiyetin üretim araçları elde etmede kullanıldığı ekonomik sistemdir aynı zamanda. bu anlamda miras hukuku açısından da meseleye yaklaşıldığında insanlar arasındaki "fırsat eşitsizliği" yeniden gözden geçirilmesi gereken bir konudur.
Dünyada ayakta kalabilmenin şu anda tek yolu. Sevseniz de sevmenizde başka bir şekilde dünya ülkeleriyle mücadele edemezsiniz.
'laissez faire laissez passer''den çok daha anlamlıdır. Yalnızca bırakınız yapsınlar düşüncesne dayanmaz.
Liberalizmi iki yönde inceleyebiliriz.
1-Ekonomik
2-Siyasi
Ekonomik özgürlüğü savunan liberalizm, aynı zamanda hür düşünceyi de savunmaktadır.
Sistemin olumsuz yanları olsa da iyileştirilmiş bir liberal sistem faydalı olabilir. Daha kontrollü bir liberal ekonomi, daha sosyal devletçi bir yapıda "eşitsizlik" olgusunu kendi içinde çözebilir.
a-Liberalizm, bireysel kişiliğin özgürce dışa vurulmasına çok değer verir. b-insanların kişiliklerini; özgürce dışa vurmayı hem kendileri, hem de toplum için değerli kılma yetenekleri olduğuna inanır. c-Kişiliğin; özgürce dışa vurulmasını ve bu anlayışın hoşgörüsünü koruyan ve destekleyen kurum ve yönetim biçimlerini onaylar.
iğrenç, mide bulandırıcı, vahşi, acımasız, sosyal duyarlılıktan fersah fersah uzak olan bir safsatadır. bu zehirli yılanın panzehiri güzelim devletçiliktir.
"bırakınız yapsınlar bırakınız etsinler" gibi sakat bir anlayışa sahip ideoloji. sakatlığı şurdan gelir. bu anlayış özel sektörün denetimine karşıdır. özel sektörde boş bulduğu alanda at koşturur. kamu yararı halkın iyiliği gibi kavramlar bu sistemde önemsizdir. direkt sömürürür. meraklılar avrupa ve amerika fabrikalarda kaybolan nesilleri araştırsınlar. zaman içinde halk bilinçlenir ve kendini sömürtmez. o zamanda liberalizm diğer bilinçsiz halkları sömürür. adınada globalizm, yeni dünya düzeni, neoliberalizm denir.