bugün

(bkz: neo liberalizm)
özet olarak neo liberalizm ekonomiyi bir din olarak kabul eder ve en klasik şekliyle ekonomi işlerinin devletten ayrılması ve piyasayı serbest ekonominin, daha ötesi özel teşebbüs ekonomisinin yönetmesi gerektiğini savunur. küreselleşmenin bir uzantısı olarak onu illaki desteklemesi, önermesi ve "yeni özgürlükçülük" gibi bir kılıfla pompalanmasının yanında aslen klasik kapitalist düşüncenin makyajlanmış bir reprodüksiyonudur.

karşıtlarına göre dünyayı 2. dünya savaşı dönemindeki gibi ekonomik bir buhrana sürükleyecektir, yine diğer bazı kişilere göre de, tüm dünyaya egemen olacak olan sosyalizm/komünizm öncesinde yaşanması gerekli bir dönem olarak nitelendirilir. mna kodumun ütopya düşkünü hayalperestleri işte. nitelendirmişler yine.
80 darbesi ile piyon olan kenan evren tararından amerika işbirliğiyle ülkemize uygulanan sistem. Evet 80 darbesi amerika destekli ve tek amacı türkiyeye neoliberalizm uygulamak. Çoğu ülkeye yaptığı gibi.
neoliberalizm, bugün çoğu kişinin "kapitalizm" olarak bahsettiği fikirler ve ekonomik sistemlerin bir dökümüdür. yirminci yüzyılda ekonomik özgürlük ve serbest-piyasa kapitalizm fikirlerinin tekrar ortaya çıkmasının tanımıdır. genellikle ekonomik liberalizasyon, özelleştirme, deregülasyon, küreselleşme, serbest ticaret, harcamada sadelik, ve özel sektörün toplumdaki yerinin önemli ölçüde artması ile ilişkilendirilir.

1930'larda avrupalı liberal akademisyenler büyük buhran ile çöktüğü anlaşılmış klasik liberal sistemin yerine geçmesi için neoliberalizmi ortaya çıkarmıştır. 1980'lerde darbeci augusto pinochet'in şile'de yaptığı reformlar ile yine darbeci kenan evren'in türkiye'de yaptığı reformlar ile uluslararası alanda dikkat çekmiş ve hızla negatif bir kavram olarak kullanılmaya başlanmıştır.

sovyetler birliği çöktükten sonra neoliberalizm artık dünya düzeni yerine geçmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nde 2008 yılından beri uygulanmayan sistemdir.