kimyasal olarak fosfatidil kolin olan, hücreleri oksidasyona karşı koruyan, insanlarda beyni çevreleyen koruyucu zar olarak görev yapan, gıdada emülgatörolarak kullanılan bir fosfolipid.
vücuttaki tüm canlı hücrelerin ihtiyacı olan bir tür lipid dir. besinlerin hücrelere girişini ve çıkışını sağlayan hücre zarları ile beyni çevreleyen koruyucu kılıf genelde lesitin'den oluşur.
en önemli fonksiyonu yağ sindirimini sağlamaktır. yağları arterlerden (atardamar) geçen küçük parçalara böler. kolesstrol ve diğer yağların suda dağılmasına ve böylece vücuttan atılmasına yardımcı olur.
beyin fonksiyonlarını güçlendirir. karaciğer ve bağarsaklardan vitaminlerin emilmesine ve karaciğer hücrelerinin onarımına yardımcı olur.
yağ sindirimini sağlayıcı özelliğiyle diyet proğramlarında yer alabilir.
özellikle kalp ve damar sağlğı açısından çok önemlidir.
Yeni doğanlarda ölçümü yapılır yanılmıyorsam. Lesitin\Serin oranına bakılır. bu oran, 2 den düşükse çocukta akciğer büyümesi veya genişlemesi ile sorunlar olacağına delalettir.
(bkz: atelektazi)
Yanlışım varsa düzeltin.
Yenmesi haram mı değil mi merak edilendir aslında. Domuz yağından elde edildiğine dair güçlü bağlantılar var ki bu madde çikolatin yapılırken kullanılan bir madde.
beynin besini diye tabir edilen, bir ucu suyu bir ucu da suyu tutabildiği için, vücuda alınacak su ile yağı karıştırmak gerektiğinde kullanılan emülgatör kimyasaldır. vücut ile işiniz yoksa, daha ucuz emülgatör kullanın.
hayvasal ve bitkisel hücre zarlarinin yapi taslaridir.
lesitin sayesinde yag ve su birbirine karistirilabilinir ve bu sekilde gida ve besin icin cok önemli ve dogal yüzey aktif madde elde edilir.
lesitin icerikli besin maddeleri paketlerinde "icindekiler" kisminda "E322" olarak belirtilir.
aseton icerisinde cözülmez.
ilk defa 1811´de fransiz eczaci Louis Nicolas Vauquelin tarafindan yagli bir beyin parcasindan aldigi örnek ile fosforun organik baglandigi farkediliyor.
yine bir fransiz nicolas theodore gobley 1846´da yumurta sarisindan cesitli asitleri ve azot icerikli organik bazlari ayristiriyor.
1867´de alman felix hoppe seyler, bitki tohumlari icerisinde organik fosfor baglarini kesfediyor.1899´da fosfolipidler (ayni sekilde lesitin olarak adlandirilmakta) ayristiriliyor.
Asagidaki resimlerde bir yag dalasini ve bir libozomu gösteriyor. Lesitinmoleküllerini kirmizi alana sahip gri renkteki objeler temsil etmekte. Semboller üzerindeki kirmizi alanlar ise moleküllerin polar olan kismini temsil ediyor.
Paketli gıdalardan çikolata ve mayonezde (bkz: e322) koduyla belirtilen kimyasal bileşiktir. Doğada yumurta sarısı, soya bitkisi, ayçiçeği tohumu, mısır ve kanolada bulunmaktadır. Yağ ve sıvı kullanılan içeriklerin homojen biçimde karışmasını sağlar.
Sadece Gıda üretiminde değil kozmetik ürünlerin imalatında da sıklıkla kullanılmaktadır.