bugün

plakası 39 olan güzide şehir. Şehir değil aslında kasaba. Bir yerden bir yere yaya olarak en fazla 20 dk da gidebilirsin. istasyon caddesin de gezilmelidir.
memleketim... Kışın gitmeyin ayazı yakar adamı..
perküsyon ustası burhan öçal'ın doğduğu şehir.
babaeski.
(bkz: kofçaz)
(bkz: pehlivanköy)
(bkz: demirköy)
(bkz: vize)
(bkz: pınarhisar)
(bkz: babaeski)
(bkz: lüleburgaz)
kırklar yırtar diye bi sloganı bulunan edirnenin gölgesinde ezilmiş yurdumun tipik Trakya şehri.
1924 yılında isminin icinde kilise kelimesi gectigi icin ismi kırklareli olarak degistirilen il.

kaynak: milyoner yarısması
istasyon caddesinde çekirdek yiyip aralıksız turlayan gençleriyle tanınmış şehir. bir de açık büfe kavaltısıyla tanınan akkuş oteli mevcuttur. (bkz: akkuş mayna resort)
yeni tasarım süper buzdolaplarına arçelik ar-genin seçmeyi düşündüğü isim...
http://www.kirklareli.gov.tr/
dillere destan bir logoya sahip (güreşen iki pehlivan) şampiyon hersekli otobüs firmasıyla ulaşabileceğiniz minicik şehir.
ismi kırk kiliseden gelen..kar yağdığı zaman dereköy yolunda yolculuk etmenin zrlaştığı ama manzarasın verdiği haz için zorluğa katlanılan şehir.
her tarafı park bahçe dolu olan minik güzel şehir.
kırıkkale ile sürekli karı$tırılan il.
isminin geldiği yer konusunda çeşitli kaynaklarda aşağıdaki gibi bilgiler olan memleketim.

"Osmanlılar tarafından bu şehre Kırk Kilise denilmekteydi.Bu ismin ne anlama geldiği konusunda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Ancak bu görüşlerin hiçbirinin kesin olarak kabul görmediğini belirtmek gerekir. Bununla beraber Kırk Azizler Kilisesi anlamına gelen Saranta Eklesiai den Kırk Kiliseye çevrildiği şeklindeki görüş diğerlerine nazaran daha çok benimsenmiştir.Kırkkilise ismi Kırklareli milletvekili Fuat UMAY tarafından verilen bir teklif üzerine 20 Aralık 1924 te Tbmm de kabul edilen 537 sayılı kanunla Kırklareli ne çevrilmiştir."

Kaynak: Kırklareli valiliği kültür turizm müd.

"KIRKKiMESNE DEN KIRKLARELi NE

Her ne kadar Herakliya, Vrisium, Verisse, Bozili, Nerisse, Saranta Ecclesies, Kırkkimse, Kırkkimesne gibi isimler Kırklareli nin eski isimleri olarak yazılmış olsa da doğruluğu ve kaynağı kesin olarak bulunamamıştır.
Ancak üç-dört yüzyıllık mezartaşları ve Balkan harbinden kalan bir iki kitabede Kırkkemesne veya Kırkkimse ; diye yazılara rastlanmıştır. Kırklar Tepesinde bir zamanlar var olan Kırklar Baba Dergâhı nda bulunan bir kitabede şöyle yazıyordu :

Kırk Kimesne şehit oldu bu yerde,
Bu nâm ile anılmıştır bu belde.

Kırklareli de yaşamış ve bilinen en eski şairlerden biri olan Hayrânî nin bir beyitinde Kırklareli nin eski adının Kırk Kimesne olduğunu ifade etmektedir.

Hayrânî yâr elinden oldu nâlân
Yalvardağım ona geliyor yalan
Benim candan sevgili yurdum olan
Kırk Kimesne ye Kırkkilise demişler.

Fakat bunlara tam bir tarih belgesi olarak bakmak mümkün değildir. Çünkü, burası Osmanlılar tarafından alınmadan önce de Osmanlılar tarafından Kırkkilise olarak tanınmış ve anılmıştır.
17. yüzyıl ortalarında Kırklareli ni gören Evliya Çelebi Kırkkilise den ayrıntılı olarak söz ederek Hüdavendigar Gazi tarafından alındığını, Edirne eyaletine bağlı sancak olduğunu, mükellef köylerinin bulunduğunu, şehir bahçelerinin kenarlarında geniş ve düzlükte kat kat kiremit örtülü, mamur yüksek sarayları ile süslü bir şehir olduğunu, camileri arasında Eski Cami nin en ünlü olduğunu, hamamlarından köprü başındaki hamam ile arastaya bitişik olan hamamın güzel olduğunu, şehirde yer yer sebil ve hayat sularının bulunduğunu belirtmektedir.
Milli Mücadele sırasında Kırkkilise adının değiştirilmesi konusunda sonuç alınamayan girişimlerde bulunulmuştu. Cumhuriyet döneminde, TBMM nde bir konu hakkında söz alan Milletvekili Tunalı Hilmi, Kilise sözü üzerine yaptığı bir konuşma neticesinde, Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat UMAY şehrin adının Kırkkilise den Kırklareli ne değiştirilmesi hususunda bir yasa teklifi verdi. 20 Aralık 1924 yılında bu yasa TBMM tarafından kabul edilerek şehrin adı Kırklareli oldu."

Kaynak:kirklarelim.com
(bkz: alintidir)
yörenin halk oyunlarından bazıları için:
(bkz: eski kasap)
(bkz: zigoş)
(bkz: drama karşılaması)
(bkz: hanım ayşe)
(bkz: izzet hoca)
memleketimdir. bu seneki kakava şenlikleriyle daha da sevdiğim yerdir.
(bkz: kakava şenlikleri)
1-2 yıl önce olsa 'kız başınıza 12ye 1e kadar sokakta dolaşabilirsiniz,kimse kimseye laf atmaz' derdim ama burası da değişiyor herşey gibi..
kuzeyinde bulgaristan, doğusunda karadeniz, batısında edirne, güneyinde tekirdağ vardır.
ülkemizin en samimi, ve hırsızlık uğursuzluk gibi olayları olmayan, güvenilir ancak sosyal yaşantısı yaz akşamları belediyenin meydanda düzenlediği tombala organizasyonlarıyla sınırlı olan kentimiz.
KIRKLARELI
Dupnisa Magarasi, Alpullu Seker Fabrikasi, Hamitabat Dogalgaz Santrali, Derekoy-Igneada-Kiyikoy-Kastro gibi Sayfiye Yerleri ile meşhurdur.
şehrin en bilindik akıllarda kalan yeri istasyon caddesidir. önceden yol 6dan sonra trafiğe kapatılır, çoluğunu çocuğunu alan bir tur atar, etrafındaki çay bahçelerine oturulan küçük, sessiz, karadeniz e kıyısı olan şehrimiz.
memleketimdir. kızları sarışın renkli gözlü olur. çok güzel olurlar. ayrıca bir çok ünlü sanatçı yetiştirmiştir.

(bkz: candan erçetin)
(bkz: ışıl yücesoy)
(bkz: burhan öcal)
(bkz: göksel baktagir)
(bkz: murat soydan)
(bkz: sibel can)
(bkz: emel sayın)
(bkz: metin şentürk)
(bkz: arif şentürk)
(bkz: ildeniz kışlası)
(bkz: babaeski)
peynir kenti olarak da anılan *, kırıkkale ile karıştırılması sinir bozucu, küçük şehirdir.
çok güzel börek salonları vardır trakyada en iyi ve en ucuz böreklerini burada yersiniz. misal reklam olmasın diye adını varmeyeceğim vilayetin karşısında bir börekçide öküz doyuran cinsinden bir tabak karışık börek üç kupa bardak çaya 2007 yılında 5,5 ytl ödedim. ödemeyi bırak birde üstüne şaşırıp sordum "abi yanlış mı hesapladın?" diye ama doğruymuş.