bugün

kırklareli

isminin geldiği yer konusunda çeşitli kaynaklarda aşağıdaki gibi bilgiler olan memleketim.

"Osmanlılar tarafından bu şehre Kırk Kilise denilmekteydi.Bu ismin ne anlama geldiği konusunda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Ancak bu görüşlerin hiçbirinin kesin olarak kabul görmediğini belirtmek gerekir. Bununla beraber Kırk Azizler Kilisesi anlamına gelen Saranta Eklesiai den Kırk Kiliseye çevrildiği şeklindeki görüş diğerlerine nazaran daha çok benimsenmiştir.Kırkkilise ismi Kırklareli milletvekili Fuat UMAY tarafından verilen bir teklif üzerine 20 Aralık 1924 te Tbmm de kabul edilen 537 sayılı kanunla Kırklareli ne çevrilmiştir."

Kaynak: Kırklareli valiliği kültür turizm müd.

"KIRKKiMESNE DEN KIRKLARELi NE

Her ne kadar Herakliya, Vrisium, Verisse, Bozili, Nerisse, Saranta Ecclesies, Kırkkimse, Kırkkimesne gibi isimler Kırklareli nin eski isimleri olarak yazılmış olsa da doğruluğu ve kaynağı kesin olarak bulunamamıştır.
Ancak üç-dört yüzyıllık mezartaşları ve Balkan harbinden kalan bir iki kitabede Kırkkemesne veya Kırkkimse ; diye yazılara rastlanmıştır. Kırklar Tepesinde bir zamanlar var olan Kırklar Baba Dergâhı nda bulunan bir kitabede şöyle yazıyordu :

Kırk Kimesne şehit oldu bu yerde,
Bu nâm ile anılmıştır bu belde.

Kırklareli de yaşamış ve bilinen en eski şairlerden biri olan Hayrânî nin bir beyitinde Kırklareli nin eski adının Kırk Kimesne olduğunu ifade etmektedir.

Hayrânî yâr elinden oldu nâlân
Yalvardağım ona geliyor yalan
Benim candan sevgili yurdum olan
Kırk Kimesne ye Kırkkilise demişler.

Fakat bunlara tam bir tarih belgesi olarak bakmak mümkün değildir. Çünkü, burası Osmanlılar tarafından alınmadan önce de Osmanlılar tarafından Kırkkilise olarak tanınmış ve anılmıştır.
17. yüzyıl ortalarında Kırklareli ni gören Evliya Çelebi Kırkkilise den ayrıntılı olarak söz ederek Hüdavendigar Gazi tarafından alındığını, Edirne eyaletine bağlı sancak olduğunu, mükellef köylerinin bulunduğunu, şehir bahçelerinin kenarlarında geniş ve düzlükte kat kat kiremit örtülü, mamur yüksek sarayları ile süslü bir şehir olduğunu, camileri arasında Eski Cami nin en ünlü olduğunu, hamamlarından köprü başındaki hamam ile arastaya bitişik olan hamamın güzel olduğunu, şehirde yer yer sebil ve hayat sularının bulunduğunu belirtmektedir.
Milli Mücadele sırasında Kırkkilise adının değiştirilmesi konusunda sonuç alınamayan girişimlerde bulunulmuştu. Cumhuriyet döneminde, TBMM nde bir konu hakkında söz alan Milletvekili Tunalı Hilmi, Kilise sözü üzerine yaptığı bir konuşma neticesinde, Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat UMAY şehrin adının Kırkkilise den Kırklareli ne değiştirilmesi hususunda bir yasa teklifi verdi. 20 Aralık 1924 yılında bu yasa TBMM tarafından kabul edilerek şehrin adı Kırklareli oldu."

Kaynak:kirklarelim.com
(bkz: alintidir)