bugün

Bu ülkenin %40 asgari ücretli
Muhalefetin azıcık akli varsa burdan çok güzel vurur iktidara Akp li arkadaşlarım kendi cebine dokunduklarinda değil tayyibi babalarını bile tanımızlar...
Hadi bakalım...
Çıkartılması düşünülen yasa işçiye büyük bir kıyaktır evet maalesef pek çok işçi emekçisi kardeşimiz kıdem tazminatını barlarda pavyonlarda karı kızla ezip sonra sap gibi ortada kalıyor.

Evet hükümetimiz buna son vererek işçi kardeşlerimizin paralarını güvence altına alıyor ne kadar güzel bir uygulama.
Eyt'liye vurdular, bir de işçiye vursunlar bakalım sonuç ne olacak. Yakında iktidarı da fona devredecekler.
son göz koyulan işçi emekçi hakkı. planlanan yeni sistemin tek iyi yanı anladığım kadarıyla normalde istifa ettiğinizde yanan paranız, bu yeni sistemde adınıza bir fonda kalacak. yalnız diyelim ki kovuldunuz, tazminatınızı alamıyorsunuz. yani işsiz kaldığınız dönemde bir nebze rahatlamanızı sağlayan o para yalan oluyor. paranızın anca 60 yaşında yüzde 25 ini, emekli olunca da emekli maaşınıza eklenecek şekilde kısım kısım alabileceksiniz. ayrıca her ay maaşınızdan hem sizden hem işverenden kesinti olacak. yani yine millet kendi kendini fonlayacak. bu haliyle kalırsa ucube bir sistem gibi görünüyor. belki kamuoyu tepkisine göre şekillenir ama yıllardır konuşulduğu için bu fon işinden kurtuluş yok gibi... işverenin işçi çıkarmasını da kolaylaştırır bence. hali hazırda kıdem için ödemesini aydan aya yapmış olan işveren çalışanı çıkartırken büyük bir yük altına girmeyeceği için güle oynaya işçi kovar.
Kaldırılması gereken tazminat biçimi.

1) ilk olarak kıdem tazminatı işçinin maaşının azalmasına sebep oluyor. işveren kendi küçülmesini dikkate alarak işçiyi işten çıkarma ihtimalini hesaplar ve kıdem tazminatını işçinin maaşından keser.

işverenin maksimum ödeyeceği para işçinin ona kazandırdığı paradır. Yani işçi saatte 10 lira kazandırıyorsa, saatte alacağı maksimum ücret 10 liradır. işverenin kendi karı da vardır. işveren, işçiye saatte 8 lira ödeyecekken işten çıkarma ihtimalini hesaplar ona saatte 7 lira öder.

2) işsizliğin artmasına neden olur. istihdam etmenin maliyetini yükseltir. istihdamın maliyeti yükselince işverenler daha az işçi çalıştırırlar. Daha fazla işçi çalıştırmak isteyen bir işveren, kendi küçülmesini hesaplar, işçiyi işten çıkarma ihtimallerini hesaplar ve yeni işçi almaz. Şirketlerin Tecrübesiz, genç kişileri işe almakta isteksiz olma nedenlerinden birisi de budur.

3) işçi tazminatı yanmasın diye işten çıkmıyor, işveren de tazminat ödemesin diye işten kovmuyor, bu da üretimin azalmasına sebep oluyor, yani pasta küçülüyor. Bu da tüm işçilerin maaşının azalmasına da sebep oluyor.
ömrümüz yeter de emekliliği görme aşamasına gelebilirsek o zamana kadar daha ne kadar tırpanlanacağı merak konusudur. yazık.
Hukumet yetkililerinin gözünde görünen
Dev bir pastadır.

görsel
işten kendi isteğiyle çıkan birinin tüm hakları galeyana geliyordu, bu duruma çözüm olacak. Ama keşke kesmeyip, devlet bütçesinden verselerdi.
FON SiSTEMi TÜM iŞÇiLERE Mi UYGULANACAK?

Daha önce gündeme gelen yasa taslaklarında, mevcut işçilerin çalışmaya devam ettikleri süre boyunca mevcut sistemde kalması öngörüldü. Fon yürürlüğe girdikten sonra yeni işçilerin bu sisteme tabi olması düşünülüyor. Mevcut çalışanların ise yeni işe girdiklerinde fona tabi olmaları öngörülüyor.
hükümet iyi mi düşünmüş diyorsun yani?

hükümet işten atılan kişiye şırrakkadanak çıkarıp verir mi o tazminatı?
yoksa aylık aylık böler, yeni işe girince de ödemeyi keser mi dersin?

5 yıl çalıştığın iş yerinden gözünün üstünde kaşın var diye kovulursun artık. nasıl olsa kıdem tazminatını her yıl için 15 gün üzerinden yatırmıştır işveren. kim engellebilir ki artık onu?
Konu asıl şu havada kalan bir parayı( bu hak ediş tüm çalışanlarda sanaldır)

Nakite döküp , patronların elinden alıp çalıştırmak ...
inanın çalışandan çok patronların karşı gelmesi gerekiyor..

Şöyle düşünün 10 elemanınız var..

Her yıl hak edişleri 3 bin tl ..

Bu giderek katlanıyor..

Sizin cebinizden çıkan bir şey yok.

Ama şimdi artık devlet yok öyle patron 10 kişi için her ay 3000 bin tl ödeyeceksin diyor.
Patronun cebinden her sene 30 bin tl civarı (sayılara takılmayalım) cıkacak..

Zinnar devlet bunu net maaştan kesemez.. Brüte yatıttırır...
Işçinin hakkına göz dikenin sülalesini domuzlar götürsün.

Diyeceğim bu kadardır.

Merak ettigim husus, iceride 15/20 yıllık tazminatı olan, yaşa takılan insanların durumu ne olacak? Bilen varsa yaziversin bi.
işverenlerin çalışanlarla ilişkisinin bir tazminat üzerinden tanımlanması çok yanlış.

şu anda; "tazminatı biriktiği ve ilerde çıkartmak zorunda kalırsa tazminatını ödeyemeyeceği" için çalışanlarını bir şekilde gönderen veya gitmeleri için mobbing yapan bir dolu şirket var.

özel sektörde aynı şirkette 15- 20 yıl çalışan çok az insan var; çünkü mevcut sistemde küçük işletme sahibi patron 20 sene çalışıp şirketinden emekli olacak personelin tazminatını ödemeyi göze alamaz. (3- 5 tane büyük şirketi baz almamak lazım ki onlar bile en ufak konuda yan çizebiliyorlar)

etrafımda işinden ayrılan veya atılan insanların çoğu işyeriyle davalık. şu anki sistem avukatlara para kazandırmaktan ve mahkemeleri tıkamaktan başka hiçbir işe yaramıyor.

kazanılmış hak? kullanamadıktan veya mahkemede peşinden koşmak zorunda kaldıktan sonra kazanılmış hakkın olsa nolur olmasa nolur?

t.iyi niyetli devlet yöneticilerine sahip olduğumuz anda kaldırılması gereken düzenleme.
mevcut hali ile, şeffaflıktan uzak, tam bir kaos içinde, sistem veya yapı oluşmasına sebep veriyor.
işçi kıdem tazminatını kaybetmemek için(özellikle 7-15 senelik çalışanlar) çalışmak istemediği yerde çalışmak zorunda kalıyor, performans kaybından dolayı işveren de kaybediyor. işveren de performansı düşük olduğu için çalıştırmak istemediği adamı kıdem tazminatı nedeni ile işten çıkartamıyor.
sadece eğitim sektörü için konuşmak gerekirse yerinde olabilir. keza özel okullar bir bahaneyle çıkarılan ya da istifa eden öğretmene kıdem tazminatı ödemez. henüz hiç kıdemini alan öğretmen görmedim.

diğer yandan, hemen hemen tüm diğer sektörlerde kıdem tazminatı haktır, kurumdan ayrılır ayrılmaz ödenir.

bence maaşlarimizi da alsinlar lazimsa, genç adamlar ceplerinde bulunsun. amaan...
reform sonrsı kovulan işçi, patronuna ödeyecektir. e o kadar iş boş kalacak, zararı da mı karşılanmasın bu patronun şimdi. evet.

tüsiad reformu beğenmiş, allahın hikmeti.
https://youtu.be/BHyqhWkbnfo?t=60
O kadar yol yaptı, çok şey mi istiyor.
Damadın son dönemde göz koyduğu.
Millet açlıktan ölüyor işten çıkarmalar gırla.
Adam diyor ki, işten çıkarılsan dahi 56 yaşına kadar tazminatı alamayacaksın. Artık borcun falan varsa da yahut işsiz kaldığın sürede paran yoksa da geber amk. Bana ne! Diyor canımız ciğerimiz damat.. Bu arada mecburi bes'ide getiriyoruz diyor. Bunların hepsinin sevgiden kaynaklı olduğu iddia ediyor güzel damat.
Damat.
Bir ara fona devredilecekti, işçiye otomatik ödenecekti ne oldu o iş?
Eger kişi 3600 yasasını kullanırsa istifası halınde alabilir.
ufak ufak kaldırılacak türkiyede. patronlar böyle istiyor çünkü.
Bedelli askerlik sebebiyle işten çıkanlara verilip verilmediğini merak ettiğim tazminat.
inşallah kaldırılır dediğim leş uygulama.

işverenler zaten vergi yüküyle bunalıyor. üstüne iktidar olabilmek için asgari ücretle ilgili vaatler havalarda uçuşuyor ve asgari ücrete fazla fazla zam yapılıyor. bir de kıdem tazminatı denilen saçmalık yüzünden firmalar - üstelik böyle dar boğaz bir zamanda- daha da kan kaybediyor.

hep işçinin hakkını hukukunu gözetip, işvereni dışlamak adaletli değildir.
hak edilmesi için asgari 1 yıl çalışılması gereken tazminat.
görsel

http://www.dha.com.tr/kid...html#.WS7zK02aC1E.twitter