türkiye cumhuriyetinin stratejik düşünerek kürt sorununun lehine çözülmesi için kendine bağlaması, yani fiziksel olarak değil kendine muhtaç haline getirmesi ve uydusu yapabilmesi, halinde buradaki denyolardan şu sözler duyulur bak:
e oglum kürdistanı tanıyan ahp hökümeti deel miydi?
barzani kurdistani iran ile turkiye gudumunde kalacak olan yavrucak bi devlet olacagi icin pkk nin bitmesine yol acacaktir.
lakin akp icin muhim olan akpli kitleyi "biz kurdistan a karsiyiz" diye oyalarken 25 eylul tarihli referandum icin hazirlamak. o gunlerde cok buyuk ihtimalle diyorum, rte cikar dikkatleri dagitir kendi secmenini oyalar, her sey oldu bittiye gelir. "ey kurdistan sen kimsin ya! zaten kilisdar sesekayi batirdi" der gecer.
ülkeleştirme sözü almış bunlar usa'dan. ancak türkiye ve iran'dan planlanan toprak alınmazsa gerçekleşmeyecekmiş. barzani'nin koyunları kendini gelin ilan etmiş sanırım.
buna ek olarak, gidip gördüğüm ve sahip olduğum izlenim kadarıyla söyleyebilirm ki, hemen her konuda türkiye'yi taklit etmeye çalışmakta olan bölgedir.
laik yapısından, batı tarzı devlet yapısına, eğitim sisteminden, ulusal kültürlerini geliştirmek için tiyatro ve sanata önem vermeleri vs... ile, şu an itibariyle, türkiye'yi taklit etmektedirler efendim.
başta usa güdümüyle özerk olarak kurulan, fakat başkan mesut barzani'nin de her fırsatta savurduğu tehditlerinde belirttiği gibi bağımsızlık yolunda adım adım ilerleyen yönetim.
yerli nüfusu türkmenler ve sorani lehçesi ile konuşan kürtler oluşturur.
şırnak silopi'deki habur sınır kapısı'ndan çıktığınızda aslında doğrudan buraya varırsınız ve pasaportunuzda bu yönetim "güney kürdistan" diye tartışmalı bir ifade ile tanımlanır.