müjdat Gezen'in "Eşeğin karnındaki elmas" öyküsünden Umur Bugay'ın senaryolaştırıp Atıf Yılmaz'ın filmleştirdiği film. "Köşeyi Dönen Adam" da Amerika'daki amcasından kendisine miras kalan yoksul bir odacının başından geçen olayların gülünçlü öyküsü anlatılıyor. insanların çıkarcılığını ve ikiyüzlülüğünü ortaya koyan, toplumsal yaklaşımlar taşımasına karşın fazla ciddiye alınmayacak, eğlendirici bir güldürü örneği. Tipik Kemal Sunal güldürülerinin de oldukça dışında kalıyor.
Bir şirkette odacılık yapan Adem, aynı mahallede oturan Şükran'ı umutsuz bir aşkla sevmektedir. Bir gün Amerika'da ölen amcasından kendisine büyük bir miras kaldığı duyulması üzerine Adem, mahallenin ve çalıştığı işyerinin gözbebeği olup büyük saygınlık görmeye başlar. Günün adamı haline gelen Adem'e, Şükran'ın babası hemen kızını verir. Sonunda beklenen mirass, Amerika'dan büyük bir sandıkla gelir. Sandık açıldığında içinden bir eşek çıkar. orada bulunan muzip bir gazeteci, olayı ilginç hale getirmek için eşeğin karnında elmas olduğunu yazınca ortalık karışır. Alay konusu olan ve düş kırıklığına uğrayan Adem, insanların aşırı para hırsı karşısında irkilip işi bırakarak deli gibi sokağa fırlar.
başrollerinde kemal sunal ve ali şen'in oynadığı film. metin yazarı müjdat gezendir. amerika'dan gelen bir eşekle zengin olan kemal sunal'ın insanları nasıl kandırdığı anlatır film. fakat aslen sansürsüz halinde filmdeki mesaj çok daha farklıdır. film eski tkp'nin propaganda birimlerince yapılmıştır. toplumcu gerçekçilik ilkesine göre çekilmiştir. işçi rolündeki kemal sunal filmde iki yönlü değişir. her zamanki gibi bir genç kızı seven kemal sunal, sevdiği kızın babasının evinde kiracıdır. çalıştığı yerde ise en ağır işleri yapmaktadır. buna karşılık kestiği kuponlarla ileride iyi bir hayat sahibi olacağını düşünür. daha sonra amerika'daki amcası ölünce ona bir miras kalır. miras bir eşektir ama hikmetli olduğu söylentileri çıkar. söylentiye göre elmas vardır karnında eşeğin. bunun üzerine tüm çevresi değişir. herkese ona değer vermeye başlar. fakat herkesin pislik yüzünü görür. bu arada devam eden 1 mayıs çalışmalarıyla birlikte kendisinin farkına varır. filmin sonunda her şeyden bezmiş bir biçimde dışarı atar kendini. 1 mayıs marşı'nı söyliyordu. sonunda 1 mayıs kortejinin içinde bulur kendisini ve herkesle beraber slogan atar: işçi sınıfı partisine özgürlük! film 1 mayıs marşı ile son bulur.
kemal sunal'in önemli sayılabilecek içi boş olmayan, topluma yönelik mesajlar içeren sadece kemal sunal filmi olarak geçilmeyecek filmlerindne birisidir.
bugün (yani dün oldu artık) kanal 7 de filmin orjinal sonunu görmemle dumurdan dumura koşmuş bulunmaktayım. bildiğimiz 4 büyük kanalın bile zort diye sonu gelmeden kestiği filmin 1 mayıs marşıyla biten sonunu kanal 7 -dünya görüşüne tamamen ters düşmesine rağmen- yayınlamış ve büyük bir şaşkınlık yaratmıştır. artık yanlışlıkla mı oldu yoksa kanal 7 görüşünü mü değiştiriyor orasını bilemem. **
tvlerde sansürlü versiyonu senelerce yayınlanmış olan film.
oysa ki, sanılanın aksine salt bir komedi filmi değil, siyasi içerik ve trajedi unsurları barındıran filmdir. hatta söylenebilir ki, yeşil çam'ın en fazla sol tandans taşıyan filmidir. orjinal filmdeki duvar yazılarının yer aldığı onlarca kare tvde sansürlenmiş, en önemlisi film olmadık bir yerde bitirilivermiştir.
yönetmenliğini atıf yılmazın yaptığı 1978 tarihli film.
oyuncu kadrosu:
kemal sunal: Adem
Meral Orhonsay: Şükran
Ali Şen: Hacı Ömer
Necla Soylu:
Özcan Özgür: Erol
Sami Hazinses: Rıfkı
Nejat Gürçen: Latif
Hüseyin Kutman: Mennan
Necdet Yakın: Lotaryacı Rıza
Zeki Sezer: