bugün

karadeniz de bol miktarda bulunan, kum üzerinde yaşayan nispeten küçük boyutlu midyedir. afrozdizyak etkisi olduğu rivayet edilir.
5 civarındaki ömürlerini doldurduklarında, patlayarak ölürler. cik cik olarak ta adlandırılırlar.
yemeklerde kullanılmadan önce bir süre suda bekletmek, ağızlarını açtıktan sonra güzelce yıkamak gerekir. boyutları küçüktür ve aslında yemeklere aman aman bi tat vermez.
özellikle çanakkale, izmir ve enez üçgeni arasında bol bulunan ve yurt dışında kilosu 30 dolara satılabilen midye türüdür. (bkz: akivades)

denizde 5 ile 25 santimetre derinlikte kum içerisinde yaşayan kum midyesi, türkiye den avrupa ya en çok ihraç edilen kabuklu deniz ürünleri arasında. en çok talep ise italya ve yunanistan dan. ayrıca yunanistan ve türkiye nesli tükenmemesi ortak çalışmalar yapan iki ülke .
Bati karadeniz'den avrupaya ihrac edilenler cok değerlidir. Midyeye nazaran aromalı ve oldukça lezzetlidir fakat bizim denizlerimizden cikmasina ragmen turk mutfaginda yeri yoktur. ihracatı devlet eliyle yapilsa buyuk bi gelir kaynagi olabilir ki yurtdisinda altin degerinde olan bu midyenin toplayicisindan kg cıkıs fiyati 2014 yılında 90 kuruştu. Biz de malesef talan yoluyla toplanip ihrac edilmekte. Hadi ihracatini sikeyim insanimiz bari yesin.
italyada her gün makarna üzerine döküp döküp yediğim yegane sosun ana maddesi. (bkz: vongule)
makarnaya yakışandır.
Estetik bir deniz kabuğu görüntüsüne sahiptir. Minyatür boyutlarda olur.