bugün

güldürü,komedi..
(bkz: ilahi komedya)
comos ve oidia sözcüklerinden oluşan; cümbüş-halk ezgisi anlamına gelen; günlük yaşama dair taşlamalarla, şakalarla, insana has kusurları alaya almasıyla şekillenen sanat türüdür. karagöz ve hacivat'ı aklıma getirir.
(bkz: karikatür komedya)
shakespeare'e göre hayata bakanların/görenlerin tanık olacağı şey.
ortalamanın altındaki grubu temsil eden şahıs
tragedya nın yaptığı olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak için yazılmıştır. soyluluk komik duruma düşmeyi engeller. soylular komik olmaz, halk komik olur.

komedya türleri:

- ciddi komedya; ibsen, nora
- kahramanlık komedyası; girano d'bergerac
- romantik komedya; shakespeare
- töre ve karakter komedyası; moliere ve mehmet şakir
- içli komedya; keloğlan
- entrikalı komedya; rolantiani, direktör ali bey
- hafif komedya; misafiri istiskal
Komedyanın kökeninde de Dionysos şenlikleri vardır. ilk kez MÖ.487 yılında ortaya çıkmıştır. Her yıl Ocak ayında yapılan Lenaia şenliklerinde fallik ezgiler okunmaktadır. Ancak devlet resmi olarak bunu MÖ.427 yılında kabul etmiştir. Komedya; komos = curcuna, cümbüş, eğlencedir, ode = şarkı, türküdür. Bağbozumu şenliklerinde çok kaba güldürüler oynanmaktaydı. Köylüler içerler, gürültülü bir kalabalık olurlar, kırlarda dolaşır ve şarkılar söylerler, rastladıklarına sataşırlar ve kızları öperlerdi. Ayrıca sepetler içine Dionysos’a adanacak kurbanlar konurdu. Üremeyi ve bolluğu simgeleyen heykel büyüklüğündeki bir phallus, geçit töreninden geçirilirdi. Tragedya Dionysos’a tutulan yasta söylenen şarkılardan, yani Dithryambos’tan çıktıysa, komedya da Dionysos adına düzenlenen eğlence ve kutlama törenlerinden ortaya çıkmıştır. Sicilya’da Aiskhylos’un çağdaşı Epikharmos (MÖ.500–450) ilk komedilerini yazmıştır. Böylece iki kişi arasındaki konuşmalara dayanan mimos güldürü türü Sicilya’da ortaya çıkmıştır. Ancak Atina’da MÖ.6. yüzyılda Megara kentinde tuluata dayanan bir güldürü türü vardır. Epikharmos eserlerini tyranların otokratik (tek kişilik) rejimi altında yazmıştır. Eski komedya da Atina demokrasisinde büyümüş ve gelişmiştir. Çünkü komedya Atina demokrasisinin bir aynası, oyunları seyredenler de bu aynaya bakıp içerisinde yaşadıkları düzeni gören seçmenlerdir. Komedya da tragedya gibi dinsel inançlardan ortaya çıkmıştır. Cümbüş, sefa, sarhoşluk ve saldırganlık Yunan komedyasının kaynağında olan şeylerdir. Bunun için aktörler gülünç ve abartılı biçimlere girerlerdi. Her oyunda gülünç görünüşlü phalluslar takarlardı. Tragedya insanların ciddi yanlarını gösteriyorsa, komedya da coşkun ve gülünç yanlarını dile getiriyordu. Bunun içindir ki komedyada her şey bir karikatür anlayışında ele alınır. Toplumsal ve siyasal her türlü olay, bir karikatürün çizgileri içinde verilirdi. Komedya bir hicivdir. Bu dönemde komedya yazarları herkesi ve her şeyi alaya alabilirdi. Atina’yı yönetenler, o dönemin eğitimi, halkın bazı töreleri, devletin siyasal tutumu, kısaca her şey alaya alınabilirdi. Devlet bu oyunlar için ödenek ayırıyordu. Komedya, demokrasiye orantılı bir biçimde gelişmiş ve gerilemiştir. Tragedyada görülen bazı özellikler komedyada da görülür. Maske, şarkı ve danslar, koronun sahneye çıkışı birer örnektir. Konular da halk tarafından bilinirdi.
Ko-Medya izmit alternaif tiyatronun her cuma saat 20.00 da oynadığı doğaçlama gösteri

Afişlerinde şöyle yazıyor;

Naif ama eleştirel,
Alternatif ama yakın,
Ciddi ama komik,
Doğaçlama ama felsefik...
izmitli doğaçlama grubundan izmitlilere bir doğaçlama hediyesi...
Ko-Medya...

Alternaif tiyatroyu seyretmenizi öneririm. Medya görüntüleri ile o hafta dünyada ve türkiyede olan görsellerden yola çıkarak hazırladıkları turları, seyircilerden aldıkları yönelimlerle doğaçlama yaparak oynuyorlar..

Ayrıca tiyatroları geçenlerde 5. Yıllarını kutladı..
ilahi komedya haricindekilerle haşır neşir olunmayan komedidir.