türk sinemasının en iyi trajikomik öykülerinden birini konu alan film.
oyuncuların üst düzey perfomansları filimi bir seviye üste taşımış, film türk sinemasının unutulmazları arasına girmiştir.
eli elime değdi de hem ben yandım hem kendi
bize kimse karışamaz arkamız çok efendi türkü sözleri ile hem güldüren hem de bölge insanının durumunu gözler önüne seren muhteşem bir Şener Şen, Kemal Sunal, Adile Naşit, Müjde Ar filmidir. Her izlediğinizde yüzünüzde güller açar. Ve o kadro bir daha aslâ biraraya getirilemez dersiniz.
şu anda indirmekte olup biraz sonra yeniden izleyeceğim türk sinemasının gelmiş geçmiş en komik filmidir.
(bkz: sen gelme ulan ayı)
(bkz: bende harranlıyam)
konu: Feyzo askerden döndükten sonra Gülo’ya talip olur. Köyde Gülo’ya başka talipler olduğu için babası başlık parasını artırmaya koyar. Ve on bin peşin, on bin senet karşılığı Gülo, Feyzo’nun üstünde kalır. Feyzo borcunu ödemek için kente gidip çalışmaya başlar. 01.11.1978 yapımı bir kemal sunal klasiği.
10 yıl kadar oynatılması yasaktı. daha sonra serbest bırakıldı. ağır argo sebebiyle televizyonlarda kırpıla kırpıla yayınlanır. özellikle kemal sunal'ın kundaktaki bebeği kahvehane'de pazarlaması satamayınca da bebeğe orospu diye bağırması bir dönem çok tepki almıştı. filmin en iğrenç sahnesi de orasıdır. bunun dışında şener şen çok başarılıdır. diğer rollerdekiler beş para etmez. ne adile naşit, ne ilyas salman ne de müjde ar'ın göğüsleri filmi kurtaramıyor.
harika bir başyapıt. bir manifesto. yoksulluğu, eğitimsizliği, feodaliteyi, ağalık konusunu, kadının ezilmişliğini anlatabilen ve bunun yanında başkaldırıyı o döneme rağmen cesurca işleyebilen film. ayrıca filmin doğuyu konu edinmesi o dönemde kürt varlığından bihaber olan güzel ülkemizde film çıktığında ne tepkiler uyandırmış meraklardayım. komik mi komik bir film...
inanilmaz bir toplum elestirisi, inanilmaz bir kara mizah, inanilmaz dogallik, inanilmaz oyunculuk,... her seyiyle mükemmel bir filmdir.
"benim adim feyzo. kibar feyzo diyiler köyde. bu hayat bizde can ciger komadi, ama biz bilirik günah kimdedir; fukaraliktir her bi seyin basi hekim beyim, bunu gec anlamisak. bizim orda kursagimiza bi topak ekmek girdi mi, ayranimiz kabarir..."
köy ahalisinin ağaaya karşı ayaklanma başlatıp sloganlar attığı sahnede erdal özyağcılar ın yürüyüş ekibinin önüne geçip slogan üretmeye çalışırkene sıçtı cafer bez getir moduna girmesi bu filmi izlerkene yüzümde hep bir mavi ekran yaratır.
başlık yaktı başımı. artık karı istiyem.
toplumcu gerçekçi bir film. komedi filmi olarak sunulması ne acıdır. bu film sosyalist oyuncu yazar ihsan yüce ve yönetmen atıf yılmaz'ın birlikte yarattıkları ve doğu'nun içler acısı halini gözler önüne seren bir eserdir. kibar feyzo'nun gülmece öğeleriyle örülü öyküsünü yılmaz güney'in sürü filminin doğu'su da aynı içler acısı haldedir fakat güney olayı sert bir dramla örmüştür. ve ne tesadüftür ki sinemamızın bu iki harika filmi de aynı yılda, 1978'de çekilmiştir. bir yılda iki başyapıt...