bugün

urfa'nın bir ilcesi.
kibar feyzo'nun konusunun geçtiği yer.

gap'tan sonra çok değişmiştir toprakları. çatlakların bittiği yerlerde artık buğday bitmektedir.
anadolu'da, tarih boyunca adı değişmemiş tek yer.
bursa ihsaniye'de olan ve süper künefe yapan kebapçıdır.ayrıca kebap ve pideleri de çok lezzetlidir.
(bkz: harranlıyam)
güneydoğudaki en garip yerlerdendir, dehap gibi bir parti taa edirnede bile %1 gibi bir oy alırken harranda % 0.1 felan alır, mhp harranda kendi türkiye rekorunu kırıp %50 kadar oy alır.
arap nüfusunun yoğunlukta olduğu, turizm ve atatürk barajının ihya ettiği bereketli topraklar. yolların kesiştiği yer anlamına gelmekle beraber sümercede ve akatçada seyahat, kervan anlamlarına gelmektedir.
Topraklarının %70 tuz oranın olduğu sözde ilçe. Çünkü 1 aşiretin 3000 nüfusunun yaşadığı bir nahiye demek daha doğru olacaktır. *
19 Haziran 1987 yılında ilçe olmuştur.
vaktiyle suyun dahi olmadığı, o geniş ovanın gap ile gelen suyla verimle kullanıldığı, pamuğun o geniş ovaya çok yakıştığını ve suyun insanlara nasıl hayat verdiğini gösteren yerdir.
hz ibrahim'in kardeşlerinden biri.
--spoiler--
+ onlar sendikalı...
- ben de harranlıyam!
--spoiler--
bir bekir yıldız kitabı.

"gökyüzü kocaman. yıldızlar, aşağıda ve parlak. bozkırda yaz geceleri hep böyle olur. severdim üstelik ben böylesi bozkır gecelerini. ama, bu gece secemiyorum. yıldızlarla nizip arasına gerilmiş umutlar, gökyüzünden büyüktü çünkü..."
Gittiğinizde gözünüze çarpan ilk sey: kara kuru arap çocukları. Afrika'ya geldiginizi sanabilirsiniz...
Şehrin adının ilk geçtiği buluntular MÖ 2250 yıllarına ait Ebla'da bulunan çivi yazılı tabletlerdir. Bu tabletlerde şehir "Ha-ra-an" olarak adlandrılmaktadır. MÖ II. binyıl başlarına tarihlenen ve Kültepe'yle Mari'de bulunan çivi yazılı tabletlerdeyse kentin adı "Har-ra-na" veya "Ha-ra-na" diye geçmektedir. Kentin adı Sümercede ve Akatçada "seyahat" veya "kervan" anlamına gelen "haran-u" sözcüğünden gelmektedir. Bazı kaynaklar ise bu sözcüğün "kesişen yollar" veya "şiddetli sıcak" anlamına geldiğini öne sürmektedir.[2] Akdeniz ile Dicle Nehri civarındaki ovalar arasındaki konumu nedeniyle şehir bir ticaret merkezi olma özelliği kazanmıştır. Kent, ay tanrıçasına adanmıştır.[3] Kuran'ı Kerim'de adı geçen Nuh'un kavmi olarak kabul edilen ve ehli kitaptan sayılan Sabii'lerin ana vatanı olarak kabul edilir. 11. yüzyılda Şii ayaklanması sırasında Sabii'ler kıtlık ve ayaklanmada tapınaklarını kaybetmişler ve yeryüzünden silinmişlerdir, yerlerine Arap Numayri kavmi yerleşmiştir.
ibni Teymiyye gibi ve Battani gibi alim ve bilim adamının yetiştiği Harran'da Haçlı Seferleri sırasında büyük zararlar görmüş ancak Zengiler ve Eyyubi dönemlerinde eski günlerine tekrar kavuşmuştur. Selçuklu Türkleri ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. Bugün Harran'da yerleşik olan Arap aşiretleri Osmanlının 18. yüzyılda buraya getirip yerleştirdiği bedevi aşiretlerine dayanmaktadır. Sözlü Arap geleneği ve kültürü hala etkisini göstermekte, koni şeklindeki 3.000 yıllık Mezopotamya evleri kültürü ise modern tarzda evlere karşı yok olma ile karşı karşıyadır. Miladi 11. yüzyılda çok geniş yeşil ve verimli bir Mezopotamya şehri iken zamanla çölleşmiştir ancak son zamanlarda Güneydoğu Anadolu Projesi sayesinde Mezopotamya'nın o eski verimli günlerine dönüş olmaya başlamış, tekrar verimli ve yeşil bir coğrafya halini almaya başlamıştır. Bilinçsiz şekilde yapılan vahşi sulama yöntemi yüzünden Harran Ovası tuzlanma problemi ile karşı karşıyadır.
bir zamanlar, sabii inancının, putperestliğin, sin tanrısının (ay tanrısı), gök kahinlerinin ve kara büyünün ana mekanıydı bu gizemli şehir. kara büyü konusundaki ünü iran'a da yayılmıştı. 540 yılında şehirleri için fidye vermeye gelen harranlı yurttaşlardan para almayı reddeden iran kralı birinci hüsrev şöyle demiştir: ''hediyeleriniz bana ait değildir, çünkü siz harranlılar hıristiyan değil eski dinin taraftarlarısınızdır.''
Dünyanın 2. en eski üniversitesinin bulunduğu tarihin başlangıç noktası olan yer.
--spoiler--
Tevrat'a göre Hz. ibrahim ana yurdu olan Ur (bunun Urfa olduğunu iddia edenler de var) şehrini terk ettikten sonra bir süre Harran'da kalmıştı. Ayrıca Harran ismini Hz. ibrahim'in kardeşi Haran'dan aldığına dair iddialar varsa da bunun isim benzerliğinden başka bir kanıtı yoktur. Tevrat'ta ayrıca Hz. ibrahim'in babası Terah'ın Harran'da ölüp gömüldüğü, Hz. ibrahim'in aile fertlerinden bazılarının bu şehri bırakıp ayrıldıktan sonra oğlu ishak'a bir gelin temin etmek için bir hizmetkârını bu şehre gönderdiği kaydedilmiştir.
--spoiler--

arappınar'a 30 km yakınlıkta olan ilçe.
dying light adlı zombi oyununun geçtiği şehir .
(bkz: dying light)
urfa'dan dolmuşla yaklaşık 1 saat mesafede olan, şu an dünyanın merkezi ilçe.
aralarında husumet bulunan, birbirleriyle akraba iki aile arasında mera yüzünden çıkan kavgada 2 kişinin öldüğü urfa ilçesi.

http://www.dha.com.tr/akr...html#.VyJPkY63J_k.twitter
Bir dönemin bilim merkezi. El-Battani isminde müslüman bir bilim adamı çıkarmış. Batılılar onu Albategnius olarak adlandırmış. Eserleri latinceye çevrilmiş. Bugün matematikte kullanılan formüller üretmiş. Bir güneş yılını 365 gün 5 saat 46 dk olarak hesaplamış. Astronomi bilgisi ile Kopernik ve Kepler'i etkilemiş ve çalışmalarına ilham vermiş. Bilim dünyası El-Battani'yi onurlandırmak için ay'da bulunan bir kratere Albategnius ismini vermişler.
ibrahim Aleyhisselam’ın kardeşlerinden birisi: Harran. Diğer kardeşi ise nahor. Harran ismi “ çivi yazılı metinlerde ‘harranu’ şeklinde yazılır ve ‘yol’ demektir.”
Hicri 4. asırda (11. yüzyıl), Şii Hadis Rivayetleri arasından, sahih olduğuna kanaat getirdiği, Kudsi Hadisleri, Peygamberimizin Hadislerini ve Ehl-i Beyt'in sözlerini "Tuhef'ul Ukul" (Akıllara Hediye) adlı kitabında derlemiş Kürt islam Alimi, Hasan bin Ali el-Harrani'nin memleketidir.
eski bir arkadaşımın adı.

ayrıca sümerlerde popüler bir isimmiş.
güncel Önemli Başlıklar