kendine ait bir oda

entry19 galeri0
    1.
  1. virginia woolf'un kadın edebiyatının geri kalmışlığının nedenlerini ortaya dökmek için yazdığı okunası kitap.
    2 ...
  2. 2.
  3. Virgina Woolf un güzel kitaplarından biridir.Lakin daha iyi kitapları da vardır. (bkz: Orlando)
    0 ...
  4. 3.
  5. yurtta kalanların özlemini çektiği şey.
    1 ...
  6. 4.
  7. virginia woolftarafından yazılan, feminist hareketin öncüsü olarak nitelendirilebilecek, neden kadınların para kazanması gerektiğini, enteresan tekniğiyle yazdıgı kitabının adı
    2 ...
  8. 5.
  9. ilk yılımda özlemini duyduğum, şu an sahip olduğum ama bi şeylerin eksik olduğu %100 mutluluğu içinde tamamlayamadığım sözcük grubu.
    0 ...
  10. 6.
  11. kitapla ilgili bir detay daha duselim,
    virginia woolf bir kadının yazarlık yapabilmesi icin kendisine ait bir odasının olması gerketigini anlatmaya calısmıstır, bu kitabıyla. ona gore eger bir kadın para kazanamazsa, odasının kirasını kendisi odeyemeyecek durumda olursa, degil yazmak sadece nefes alabilecektir, o kadar. cunku; detaycı yapısı kadının yazması icin, ancak belli kriterleri onceden halletmeyi on kosul yapmaktadır. sadece yazma isi demeyelim biz buna hatta...
    ne kadar haklı.
    2 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. Ergenlik çağındaki gençlerin kapılarını kilitleyip rahatlıkla masturbasyon yapamamaları sonucunda evdeki ebeveynlere gizli bir sitemidir.
    0 ...
  15. 9.
  16. 10.
  17. Her kadının yazarlık yapabilmek adına kendine ait bir odası ve parası olması gerekmektedir. Bu cümleyi okuduysanız kitabı okumanıza gerek yok.
    1 ...
  18. 11.
  19. 12.
  20. virginia woolf un edebi dünyada kadınların erkeklerden geri kalmasının sebeplerini araştırdığı ve bunu bir oda kadar basite indirgeyerek sonuca ulaştığı eseri. haa bu arada kitabı tamamen anlamanız için ingiliz dili ve edebiyatına müthiş hakim olmanız gerekmekte.

    kitabın sadece bir cümlesi kazındı beynime: entelektüel özgürlük ekonomik özgürlüğe bağlıdır.
    1 ...
  21. 13.
  22. virginia woolf'un 1929 da yayınladığı eseridir.
    0 ...
  23. 14.
  24. Sıradan bir arkadaş muhabbetinde muhakkak konuşulan ve kadınlarla ilgili olan şu bir kaç cümleye hepimiz şahit olmuşuzdur:
    Kadınlar, önemli sayılacak hiçbir keşifte bulunmadılar, Hiç bir krallığı sarsmadılar ya da hiç bir ordunun komutanı olmadılar, dünyaya hiç bir şey kazandırmadılar, iyi bir roman, shakespeare'inki gibi şiir yazamadılar...
    Virgina Woolf, kadınlar milyonlarca yıldır evlerinin içinde oturdular, artık onların yaratıcılıkları o evlerin duvarlarını delmelidir, cinslerden biri o kadar varlıklıyken öbürü neden yoksuldu, yoksulluğun kurmaca üzerinde nasıl bir etkisi var gibi sorularla bizi düşünmeye sevk ediyor.
    Virginia Woolf bu eserinde kadınlara seslenerek özetle şöyle diyor: Para kazanın, zaman yaratın, "kendinize ait bir odanız" olsun ve erkeklerin ne dediğini düşünmeden yazın.

    Kurmaca dünyasındaki cinsiyetçi tavrı eleştiren Woolf, yazarken erkek olduğunuzu veya kadın olduğunuzu düşünmeden yazın gibi bir telkinde bulunmayı da ihmal etmemiş. Kitabın yazıldığı dönemin de 1928/1929 yılları olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
    1 ...
  25. 15.
  26. Virginia Woolf’un denemelerinden oluşan Kendine Ait Bir Oda, toplumsal cinsiyet ve kadınların yazıya gönül vermesinin önündeki engeller üzerine yazılmış bir manifesto niteliği taşıyor:

    “Düşünsel özgürlük maddi şeylere bağlıdır. Şiirse düşünsel özgürlüğe bağlıdır. Ve kadınlar her zaman yoksuldu. Hem de yalnızca son iki yüz yıl için değil, tarihin başından beri yoksullar. Kadınlar, Atinalı kölelerin oğullarından bile daha az düşünsel özgürlüğe sahip olmuşlardır. O halde, kadınların zerre kadar şiir yazma şansı olmamıştır. işte bu nedenle paranın ve insanın kendine ait bir odasının olmasının önemini bu kadar vurguladım.”
    0 ...
  27. 16.
  28. 17.
  29. Dönemsel olarak kadının toplumsal statüsü ve rolüne dair çarpıcı bir çalışma olmakla birlikte, virgina woolf’un metin analizleri şahanedir.
    0 ...
  30. 18.
  31. daha önce övsem de normal ve zararsız bir başlıktan yola çıkarak erkeklere tepki göstermesinden ötürü donuza eklediğim yazar. üzdü gerçekten de.
    0 ...
  32. 19.
  33. ne okuyayım diyorsanız, okunması pek de sıkmayan bir kitaptır.

    Kitabı 4 çeyreğe bölersek, ilk 3 çeyrek son çeyreğe hazırlık için diyebiliriz. kitapta asıl anlatılmak istenenler son çeyrekte ön plana çıkıyor.

    Kadın-erkek cinsiyet farkının minimize edilmesi ve yaratıcılığın aslının kadınsı erkekler ve erkeksi kadınlar ile olacağını savunmasına toplum şimdi bile hazır değilken, 1900’lerin başlarında bu fikre sahip olmasına neden olan etkenler neydi çok merak ediyorum.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük