bu yazıda batının islam diniyle geliştiği değil, islam coğrafyasındaki gelişmelerin, bilimde batının gelişmesine destek olduğu anlatılmış. katılıyorum.
fakat islam coğrafyası kendisini bu köhne ve yobaz duruma yine kendisi soktu. müslüman tarikatlarda zikir çekerken batı kendisini bilimiyle bir köle haline getirdi. müslümanlar hala fetih suresi okuyarak suriye'yi kurtarmaya çalışsınlar. müslüman dinine sokulan uydurmalardan kurtulmadığı sürece köle olarak kalacaktır.
islâm asla bilime engel değildir. bizi bu halde bırakan islam değildir. bizim tembelliğimiz ve yapılan gelişmeleri yeterli görmemiz bizi batı uygarlığı karşısında zayıf bıraktı.
batı bugünkü gelişmişliğine şu nedenlerden dolayı ulaşmıştır.
1- rekabet ortamı; avrupa tarihine bakıldığında hiçbir zaman avrupa'da bir devlet egemenliği olmamıştır. devletlerin birbiriyle yarış halinde olması coğrafi keşifler ile başlamış ve dünya savaşlarına kadar devam etmiştir. bugün avrupa birlik olmuştur ve bu onlar için zirve ve sonun başlangıcıdır.
islâm dünyasında özellikle osmanlıların 1517 yılı mısırın fethi ile bir vahdet yani birlik oluşmuş ve bu islâm medeniyetinin gelişimini yavaşlamıştır.
rekabet daima diri tutar.
2- protestan ahlâkı; bu dediğimi bir asır önce max weber görmüş ve açıklamıştı. çark şöyle işler harcayabileceğinden fazlasını kazan, kazandığından harcayabileceğini çıkardıktan sonra onu biriktir, birikim adam gibi bir rakama ulaşıtığında onunla yatırım yap ya da başkalarına faiz karşılığı kirala.
islâm dünyasında faiz kazancı gibi bir kazancı elde etmek islâmın caiz görmediği bir durum. lakin unutmamak lazım üretim yapmak ve çalışmak islam dinince övülen ve teşvik edilen bir şey.
biz rekabeti ve çalışkanlığımızı, yeni birşey üretme alışkanlığımızı kaybettik.
evet buna en güzel cevabı tubitak bilim fuarı kanıt olarak gösterilebilir.
mesela ;
* papaz eriğini imam eriğine çeviren makina projesi,
* uzaktan erişimle dua ve Kuran okunmasını sağlayarak sulama yapan 'Modern mezar taşı'
* ayet okunmuş fasülye,
* ekmek keserken oluşan kırıntı toplama aleti,
* Osmanlı Padişahları’nın kişilik özellikleri,
* gökyüzü neden mavi,
gibi acayip projelerle uğraşıyor tübiak.
peki batı ?
atomları çarpıştırıp etkilerini incelerken, marsa'a indirilen araçtan topladığı bilgilerle 2027 de astronot göndermeyi planlarken biz fasulyelere ayet okuyoruz sonra da batı islam fallan filan goygoyundayız hala.
lan yazıklar olsun utanma diye birşey de kalmamış....
insan bekliyor ki ilk atom çarpıştırmasını biz yaptık,ne bilim ilk mekiği yaptık ama yakıtı icat edemedik ya da ne bilim kansere çözüm bulduk ama kobay faremiz yoktu falan.
yine başkalarının yerine utandığımız bir başlık olmuş amk.
Islam cografyasina katkisi olan alimler aristo, plato ve sokrates' ten etkilenen liberal alimlerdi. Ne var ki halki etkileyemediler ve entelektualiteleri molla tayfasini karsilarina almalarini sagladi. Halki ve burokrasiyi avucunun icine alan softa fraksiyonlar felsefe, tip, astronomi ve mekanikle icli disli olan bu ust sinif alim tabakayi bir sure cebirle daha sonra halkin zihnini mesgul ettikleri abdestin farzi, orucu bozan haller seviyesindeki tartismalariyla alasagi ettiler.
Onumuz ramazan ve bu dangoz guruh simdiden ucuk kacik rakamlar karsiliginda tv kanallariyla program sozlesmlerine imza attilar. 1 ay boyunca nolacak bu muslumanlarin perisan hali diye esasli bir kac cumle duyamayacaksiniz. Kadir gecesi hangi gun, imsak saat kacta biter, teravih namazi evde kilinabilir mi gibi evrensel problemlere temas ederek beynimizi sikmek suretiyle hesaplarini sisirecekler. Biz ne yapacaz peki? Muslumanlar eskiden dahiydiler, bilimde ileriydiler, ne olduysa sonradan oldu deyu şişinmeye devam edecez.