Daha çok, bireyi ve içinde bulunduğu varoluşsal problemleri işleyen filmleriyle dram türünün yıldızı haline geldi. Tek tek film ismi vermek zul geliyor ama iran sinemasında büyük yer kaplayan Abbas Kiarostami, Mohsen Makhmalbaf, bahman ghobadi, Majid Majidi ve Asghar Farhadi gibi isimlerin filmlerine bi’ göz atabilirsiniz.
Ekmek ve çiçek filmini izlemenizi tavsiye ediyorum. Orada ki elinde ekmek tutan çocuğun hayalleri tam benim hayallerimi anlatıyor. Bu da filmle alakalı bir görsel;
Severek izlediğim filmlerdir.
Altın Ayı ödülü almış olan Elly hakkında filminin uçurtma sahnesini hiç unutmadım. Cennetin rengi filmini de çok başarılı buldum...
Diğer yandan, islami filmleri de oldukça güzel;
Seneler önce ashab-ı Kehf filmi ile iran sinemasını tanıdım. Hz Meryem filmine ise gerçekten hayran kaldım.
Şimdilerde Hz yusuf, Hz ömer de çekilmiş ama tamamını izleme fırsatım olmadığı için yorum yapamıyorum.
Vel hasıl ben iran filmlerini beğeniyorum.
Şöyle ailecek izleyebilecegimiz filmlerin devamı gelsin.
Ne yazikki bu cagda çekilen filmler hep kadınların kadinsiliklari etrafında dönüyor.
iran filmlerinde bu yok. Bir de Bollywoodda... film saatler sürse de güzel konular islenildigini görebiliyoruz.
Majid majidi'nin tek başına çevirdiği filmler değildir. abbas kiarostami gibi bir üstad var iken ( Martin scorsese, Quentin tarantino gibi yönetmenlerin benimseyip saygi duyduğu kişi ) iran sinemasi için cennet kelimesinden ibaret demek büyük haksızlık olur.
Yeni filmler izlemek isteyenleri bu tarafa alalım, Tavsiye edeceğimiz iran filmlerinde kendinize ait kesitler bulacaksınız.
Haydi Bismillah...
iran filmleri 1969'da iran devriminden 10 yıl önce çekilen ve imam Humeyni tarafından da bizzat desteklenerek yeni bir sinema akımı yaratan Gavv (inek) adlı filmin kendini uluslararası alanda kanıtlamasıyla başlamıştır.
Mohsen Mahkmalbaf, Cafer Panahi, Saman Saulor, Macid Macidi, Asghar Farhadi ve Kemal Tebrizi gibi büyük yönetmenlerin ödüllerle dünyaya kanıtladıkları iran filmleri artık Türkiye'de de sayıları +100bin üzeri sağlam bir izleyici kitlesine ulaşmıştır.
Hangi Filmleri izlemeliyiz? diyenleri duyar gibiyim. Acele etmeyin En harika iran filmlerini sizin için Listeledim;
1/ Nene Lala ve Çocuklari
2/ Yusuf Ağa
3/ Sade ikram
4/ Beyaz Balon
5/ Bir Ayrılık
6/ Nora
7/ 7. Günün Sabahı
8/ Bab'aziz
9/ Kandahar'a Yolculuk
10/ Leyla
11/ Şeyda
12/ Resim Havuzu
13/ Soraya'yı Taşlamak
14/ Allah Yakındır
15/ Altın ve Bakır
16/ Uzun Yaz
17/ Çarşamba Ateşi
18/ Gabbeh
19/ Hoşçakal
20/ Yağmur Köşelerinde
21/ Yakın Çekim
22/ Ofsayt
23/ Kum Fırtınası
24/ Che (Doktor Chamran)
24/ Kolay Gelsin
bu ve daha fazla filme ulaşmak için Türkiye'nin iran filmleri için hazırladığı yenikaynak adresini ziyaret edebilirsiniz. Ves-selam.
bizdeki şubesi nuri bilge ceylan olan, görselliğin ön planda olduğu, aksiyon yoksunu, bol konuşmalı, aşırı ajitasyona maruz kalmış, düşük bütçeli; ancak izlenilebilir filmlerdir.
ekserisi güzel olan filmlerdir. dikkat edilirse Doğu toplumunun sanatçıları Batının aksine kendi yerel kültürlerini yansıtan fimler ve kitaplar meydana getirmekte ve evrensel olmalıyım kaygısını taşımayan bu eserler orijinalliği yakalayabilmektedirler.
Batı kültürü ve filmlerine odaklanma dolayısıyla göz ardı edip, hayatın içinden çıkma güzellikleri göremediğimiz kategoride yer alan filmlerdir. Aslında iran filmleri hem senaryosuyla, hem yönetmeniyle hem de oyunculuklarıyla batı filmlerinden çok farklı tatlar bize sunabilmektedir. Benim gibi bu kültürle yeni tanışan kişilere güzel bir başlangıç olması açısından önerebileceğim iki güzel filmden birisi, A separation (bir ayrılık) iken, diğeri ise Marmoulak (Kertenkele)'tur. iki filmin konusu ve kurgusu birbirinden çok farklı olmasına rağmen her ikisini de zevkle izleyebilirsiniz.
Orjinal adı 'Jodaeiye Nader Az Simin' olan A Separation( Bir Ayrılık), Asghar Farhadi tarafından yönetilen ve Leila Hatami, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini, Sareh Bayat ile Sarina Farhadi'nin oynadığı, 2011 iran drama filmidir. Film, boşanma davası esnasında, bir çiftin kızlarının velayeti konusunda anlaşamamalarını ve bu süre içerisinde çiftin yaşadıklarını konu almaktadır. Basit bir olay örgüsü üzerine kurulmasına rağmen, hayatın içinden kesitler vermesi ve gerçekçi duygularla yaşananları yansıtması dolayısıyla sizi sıkılmadan filmin içine alıp sürükleyebilmektedir. Tabii buna iyi oyunculuklar da eklenince filmin; 61. Berlin Film Festivali'nde En iyi Film dalında Altın Ayı ve En iyi Aktör ile En iyi Aktris dallarında Gümüş Ayı kazanması ve 2012 Akademi Ödüllerinde de en iyi yabancı film seçilmesi kaçınılmaz olmuştur.
Marmoulak( Kertenkele) ise yönetmenliğini Kamal Tabrizi'nin yaptığı, Parviz Parastui, Bahram ıbrahimi, Reza Saeedi, Naqi Seif-jamali ve Ali Abedini'nin oynadığı, 2004 yapımı bir iran aile, komedi filmidir. Film, din ile hiç alakası olmayan bir hırsızın molla kılığına girerek hapisten kaçışını ve onun bir köyde imamlığa başlayışı ile ilginç, komik ve aynı zamanda düşündüren olayların yaşanması üzerine kurulmuştur. 1955 doğumlu baş rol oyuncusu Parviz Parastui, oyunculuğu ile bizi kendine hayran bırakmaktadır. Zira duygu geçişlerini başarılı bir şekilde yansıtması, oynadığı 'Kertekele Rıza' karakterini sempatik kılmıştır.
izlerken insanı kameranın içine hapseden filmlerdir. sanki ellimizi uzatsak tüm olaylara müdahale edebilirmişiz hissi uyandıran, çoğunlukta ağlatan ve mutlu sonla bitmeyen ve gittikçe hollywood filmlerine dönen filmlerdir.
hak ettiği değeri bulamamış filmlerdir. bazılarında ajitasyon biraz fazla kazçırılsa da 'gerçek ve
hayatın içinden' olduğu için izlenesidir. kokuşmuş amerikan sinemasından sıkılan,dünya sinemasına açılmak isteyen bünyeler için bir mihenk taşıdır.