Bugün izlediğim film. Bir adam yedi yaşında bıraktığı kızını döndüğünde 80 yaşında ve ölüm döşeğinde görmesi ne kadar kötü bir şey. Düşünsenize başka bir gezegene gidiyorsunuz ve orada geçen 1 saat 21 dünya yılına eşit.
(bkz: izafiyet teorisi)
--spoiler--
Alt üst olan dünyada insan ırkını kurtarmak için, bir görev ile başka galakside dünyaya benzeyen gezegenler arıyorlar.
--spoiler--
Bu efsâne film ile ilgili gözden kaçan detayları vermeyi seviyorum. bu sefer de şöyle bir bilinmeyen detayı söyleyeyim.
Sâdece sudan oluşan ve devâsâ dalganın olduğu gezegene iniş yaptıkları sekansı hatırlayın. Yerçekimi o gezegende daha güçlü olduğu için zaman aşırı yavaş akıyordu, orda geçen 1 saat 7 dünyâ yılına eşitti.
gezegene indikleri an tik tok, tik tok bir müzik başlıyor, sanki saat gibi. işte o tik toklar dünyâda 1 günün geçtiğini temsil ediyor. Her bir tik tok sesinde dünyâda 1 gün daha gelip geçiyor. Bu sahneyi bunu bilerek izlemenizi tavsiye ederim.
Devam filmi olacağını düşünmüyorum. Nolan para kazanmaya film çeken abilerden değil. Para kazanmıyor demiyorum. Ulan bu film acayip tuttu aynından bir tane daha yapalım demez. Uzayı anlattım bitti sırada ne var başkan diyebilir.
--spoiler--
girişte filmin 50'lerde geçtiğini düşündüm, sonra laptop çıktı meydana. gerçi tarihi bir laptop tipindeydi, acaba laptop'u icat eden adamın hikayesi mi diye içimden geçirdim ama öğretmenler odasındaki masaüstü bilgisayarları gördükten sonra bu teorimden vazgeçtim.
murph'ün küçüklüğü dünyanın en tatlı ağlayan şeyiydi. ayrıca filmde özellikle murph ve cooper karakterilerini oynayacak oyuncuların en güzel ağlayan oyuncular listesinden seçilmiş olabileceğini düşünüyorum. 23 yıldır biriken mesajları izlerken ağlayan ağlayana, ben de dahil.*
buzulların ortasındaki dövüş sahnesi şahsen midemi bulandırdı, matt damon'ın bulunduğu her sahnede dövüşmesi gerek sanki. he o uzay başlığıyla kafa atarak camı kırma, rakibin oksijenini keserek öldürme fırsatı başka hiçbir filmde matt damon'ın eline geçmezdi. muhtemelen bir de böyle öldüreyim nolur nolan diye kendisi eklettirdi sahneyi *
adamın fedakarlık yaparak kadını fırlatması ve kendisi kalması, gravity filminden alışık olduğumuz bir uzay centilmenliğiydi. yavaş yavaş uzay davranış şekilleri biçimleniyor bu filmler sayesinde. bakın beyler uzayda bir kadın bir erkek kalırsanız ve şarj bitmek üzereyse kadını gezegene fırlatıyoruz. sonra kimsenin size verme ihtimali yok üstelik, net öleceksiniz. yattığınız yer belli olmayacak. uzay tipi gelişmiş centilmenlik bu.
hans zimmer'e saygı duyduk. filmin senaryosu, bilimkurgudan anlamayan beni özellikle başlarda çok heyecanlandırdı yalan yok. mesela o dairenin üç boyutta küre olması açıklaması bile beni en az 30 dakika götürdü.
case ve tars her uzay robotu gibi çok şirindi.
--spoiler--
filmin karadelikler ve evrendeki boyutlar hakkında bilgi sahibi olunmadan izlenmemesi tavsiye edilir aksi halde aptal saptal yorumlar yapılabilir.
filmin sonunda içine kamikaze yapılan karadeliği gelecekte insanlık yaratmıştır. karadeliğin olay ufkuna yaklaştıkça zaman durma noktasına gelir ve artık zaman boyutu ortadan kalkar.
geçmiş, gelecek ve şimdiki zamanı aynı anda yaşayabilirsin yani. bahsi geçen dev karadelikte filmdeki nasa'da çalışan astrofizikçi kızın çocukluğunda odasında geçirdiği bütün zamanların görsel fiziksel hale bürünmesinden oluşmaktadır.
cooper karadelik tarafından yutulduğunda- ki yutulmasa bile eğer dünyaya tekrar dönmeye çalışırsa - dünya çoktan yok olduğu için tek çaresi karadeliği kullanıp geçmişe mesaj yollamaktır.
çünkü çekim kuvveti zamanı da büker yeterince büyük kütleli bir karadeliğin etrafında 10 sene geçiren bir kişi dünyaya döndüğünde, orada 40 yıl geçtiğini görür.
kitaplarla mesaj verme mevzusu da kızın dikkatini çekmek amacıyla yapılmıştır. kitapların düşürülme sebebi budur. kıza göre hayalet yapıyordur ama aslında sicim teorisini düşününce evrenin farklı bir zaman ve yerinden kızın odasıyla fiziksel temas sağlanmışır.
yerçekimi boyutu ve evreninin teorisi için gerekli bilgiler cooper tarafından saatin akrep ve yelkovanını kullanarak mors alfabesiyle gönderilmiştir.
saatin ileri geri yapmasının sebebi budur. veriler nokta ve çizgi haline çevrilmiştir yani.
yok olma eşiğinde olan insanlık evrendeki 3 boyut dışında boyutları bilmediği için onlarla ancak bu şekilde iletişim sağlanabilir.
gelişmemiş bir medeniyetle çok gelişmiş olsan dahi, onların algılayabileceği boyutlarla iletişim kurman gerekir.
gidin transformers izleyin bilim kurgu istiyosanız amınakoyım, fazla gelir size interstellar.