interrail

    52.
  1. interrail yolculuğuyla ilgili birkaç ipucu ;

    - türkiye'den trenle çıkacaksanız , sirkeci garından , istanbul - pyhtion arası trenin biletini alacaksınız . (12.5 ytl)

    - yunanistan gümrüğü olan phytion'da pasaport kontrolü olur (zaten avrupada başka zamanda pasaport kontrolü olmayacak) , kontrolde yurtdışına çıkış harcı diye saçmasapansalak bir ücret ödeyeceksiniz . (bu ücretin türk lirası olduğunu da hatırlatırım)

    - eğer niyetiniz yunanistandan gemiyle italya'ya geçmekse , italya'ya gidene kadar . pythion - selanik , selanik - atina ve atina - patras trenlerine binilir ve işin ilginç tarafı interrail biletine sahip olmanıza rağmen , iğrenç tren saatlerinden dolayı supplement ödemek durumunda bırakılırsınız ve bu supplement rakamları da 10 euro ve 20 euro gibi rakamlar olacaktır .

    - patras'a geldiğinizde superfast feribot şirketinden bilet alırsınız . interrail biletiniz sayesinde bu bileti %50 indirimli olarak 37 euro'ya alırsınız . feribotlar saat 18:00'da kalkar . feribota yolcu alımı ise saat 16:00'da başlar .

    - bari'den 18:00'de kalkan feribot , yüzme havuzlu barı falan olan cix bir feribottur . yaz aylarında oldukça kalabalık olur . interrailcılar gece güverteye malak gibi serilerek yatarlar . feribot bari'ye ertesi sabah 8:30 gibi varır .

    - bari'den tren terminaline otobüsle gidilir . (2 euro) . italya'da interrail biletinizle beleş bineceğiniz trenler intercity ve regionale'lerdir . eurostar sizi uçurur ama fiyatını uçuktur . aceleniz varsa eurostar'lara binin .

    - bari'den roma'ya geçecekseniz yol 6.5 saat sürmektedir .

    - roma'da termini garında inersiniz . havaalanı gibi her şeyin bulunduğu devasa bir gardır . romada hostel fiyatları 25 euro olurken hostellere yakın 1 ve 2 yıldızlı otellerin fiyatları ise 35 euro'dur . tavsiyem mutlaka ama mutlaka önceden rezervasyon yaptırın .

    - roma'dan floransa'ya geçecekseniz eurostar'la yol 1.5 saat sürmektedir . eurostar trenlerinin fiyatı 15 euro dur . yok ben ona binmem beleş gitcem diyorsanız intercity trenide yaklaşık 5.5 - 6 saatte sizi floransaya götürür .

    - floransa'ya giderseniz , 2 saat mesafedeki pisa'ya da uğrayın derim . sırf herkesin kuleyi elleriyle eğermiş gibi fotoğraf çektirdiğini görmek için bile gidilir . pisa kulesine çıkmak isterseniz . sizi 40' arlı gruplar halinde 20şer dakikalık periyotlarda alırlar . yani tahminim eğer saat 12 gibi pisa'da olursanız ve bilet alırsanız , size sıra saat 4 gibi falan gelir . 15 euro gibi de bir fiyatı vardır .

    - floransa'dan venedik 3.5 saat kadar sürer . venedikte konaklama yapacaksanız'da mutlaka hostel rezervasyonu yaptırın . ama 1 geceden fazla önermem . çünkü venedik oldukça küçük bir yer . venedik'i gezmekten zevk almak istiyorsanız , ünlü meydanı , kanalları , köprüleri ve müzeleri haricinde ; aylak aylak dolaşıp sokaklarında kaybolun derim . haritalı gezmeye çalışıp komik duruma düşmeyin çünkü mutlaka kaybolacaksınız .

    - italya'dan fransa'ya (monaco - monte carlo) geçiş ventimiglia sınırından yapılır . hangi sınırdan geçecekseniz geçin gündüze denk getirmenizi öneririm . gece olursa tren az olur garda uyumak (ya da uyuyamamak) zorunda kalırsınız . genelde sınır garları gece mültecilerle dolu olur . bide çantadan paradan olmayın .

    - monte carlo avrupa'nın herhalde en pahalı yerlerinden biridir . otelde kalmak (ki 1 ya da 2 yıldızlı otellerden bahsediyorum) 75 euro dan aşağı olmaz . rezervasyon kesinlikle şarttır . bir de check - out lar 11:00 de olduğundan sabah gidip 11:00'e kadar beklemek zorunda kalmayın . muhteşem bir denizi vardır . bir tane kötü arabaya rastlayamazsınız bu yerde . süpermarketler en iyi ürünlerle doludur . yani zengin yeridir . bir interrailci olarak ağzın suyu akar .

    - gelelim paris'eeeee . nice'dan parise yanılmıyorsam 1088 km'lik bir mesafe vardır . tgv trenleri marsilya'ya kadar tin tin giderler ama marsilya'dan (avignon) sonra öğle bir hıza çıkarlarki 3.5 saatte paris'e getirirler sizi ( 1088 km / 5 saat = 217 km/h )

    - paris'te hosteller roma'daki gibi 25 euro kadardır . paris'i yürüyerek yorulmadan gezemezsiniz , master card destekli kredi kartınız varsa 6 saatliği 2 euro olan bisikletleri herkes gibi sizde kiralayabilirsiniz . ya da otobüs ve metro'da emrinizdedir . onlarda 2 €' yu geçmiyor .

    - paris'te eiffel'e çıkmak 12 euro cuktur . para değil sıra koyar adama . yaz aylarında sizi bir sıra bekler ki sormayın . ama değermi?..değer..

    - brüksel'den bahsetmemi isterseniz sadece bira derim . çok sıkıcı olduğunu düşündüğüm şehirlerden . adamların bin çeşit birası var onlardan deniye deniye günler geçiyor zaten . eğer orada hostel ararsanız international youth hostel derim . 25 euro dur ve güzel bir barı vardır . içkinin dozu gece yarısına doğru kaçar , dedim ya bira seviyorsan sabah gez akşam iç .

    - amsterdam ! . çivisi çıkmış memleket . her şeyin serbest olduğu bu yeri ne kadar turistik , kültürel gezerseniz gezin 2. ya da 3. günün sonunda oranın insanı gibi olup , cool tavrına girmeye başlarsınız . geceleri marihuana mı istersin , redlight'ta bir kaç güzel saat mi geçirmek istersin ya da barlarda muhabete başlayıp nerelere gittiğini görmek mi istersin sen karar ver ama 3 gece amsterdam'a yeter diyebilirim . çünkü insanı dinlendirmiyor aksine yoruyor .
    oraya gitmişken madam tussaud müzesini gezmeyi ihmal etmeyin . bu ünlülerin balmumlarının olduğu müzede sizde herkes gibi jennifer lopez'in kalçasını elleyip johhny depp'le kanka fotoğrafları çektirirsiniz .

    - en önemli önerilerimden biride trenle çıkıp uçakla dönmenizdir . 3 ay önceden alınan uçak bileti çok ucuz oluyor , 100 milyona bile bulabiliyorsunuz .

    iyi eğlenceler..

    (copy - paste değil alın teridir efendim! bizzat gittim gördüm anlattım.)
    50 ...
  2. 10.
  3. Maceraya sevdalı, monotonluğun düşmanı bünyelerde deli gibi gitmek,sadece gitmek arzusu uyandıran trenlerarasıyolculuk.Yapılması en başta lazım gelen şey, uyumlu,maceracı yani kafa dengi bi eküri bulma.Ben sanslıydım,buldum (bkz: mavrakar),e tabi o da en az benim kadar sanslıydı,o da buldu (bkz: nickless cage).ikinci olarak yapılması gereken şey,bölge seçimidir,ki,italya-Yunan bölgesi gidilip,görülüp,test edilmiştir,tavsiye edilir,daha sonra,internetten bi takım araştırmalar yapılır,bir ön-çalışma yapılır,en nihayetinde bu işin en keyifli kısmı,birebir keşif yapmak olduğundan çok da kasılmamalıdır. Daha sonra vize işlemleri süreci başlar ve bitmek bilmez,italya'dan vize almak da tarafımca kesinlikle tavsiye edilmez, (bkz: italyan Vizesi) varsa imkanınız baska bi yerden,Yunanistan'dan,Slovenya'dan,ya da ne bileyim,Madagascar'dan, ama italya'dan değil,yorar bünyeyi..
    Neyse efendim,vize öyle böle alınır ve tatlı bir hazırlık telaşı baslar,kesinlikle cok fazla giysi alınmamalıdır,şort-tişört-sandalet-bir,iki kot,iç çamaşırlar,havlu,bir-iki kazak-eleltronik aletler kafidir,(burada önemli olan nokta ,beraber gittiğiniz arkadaşınızın ve sizin çantanızın boyutlarının farklı olmamasıdır,cingöz bir ekürinin,küçük bir çantayla gelmesi demek,yolda alınacak seylerin,sığmayanların size itelenmesi demektir ki yaşanıyor böyle şeyler aman dikkat)bavullar da hazır mı? Tamam o zaman, sizi şöyle alalım..Yolculuk basladı,bundan sonra paşa gönlünüz nereye isterse siz de oraya....Macera basladı,basrolde artık siz varsınız,hikaye de sizin artık, e artık ben de susayım ....

    Ama son olarak küçük tavsiyeler vermek gerekirse;
    -interrail yanında Yutdışı Gönüllü Çalışma Kampı da ayarlanıp,macera duble yapılabilir,bu konuda gereken bilgi (bkz: http://www.genctur.com)
    -interrail süper macera zevkinin yanında zordur da,rezilliği de göze alabilirim diyemeyenler bence pek kalkışmasın işe.
    -bir(veya iki)dısarda,bir gece otelde yatma fikri mantıklıdır,ekonomik olarak.Tren istasyonları genelde uyumak için güvenlidir.
    -italya'ya gemi ile gitmek( Cesme-Brindisi) apayrı bir keyiftir,şiddetle tavsiye ederim,Adriyatik'in ortasında güneşlenirken,bira içmek isteyenler kaçırmasınlar derim.
    -italya'da otobüs ve metrolara beleşe binme şansınız vardır,aman yakalanmayın,arada kontroller oluyor,kapalar kapanıyor,görevli geliyo bilet kontrolüne,ve biletsizlerin çoğu Türk oluyor (bkz: ben gördüm)
    -Asırı derecede yorgunsanız,hava sıcaksa, kiliselere sığınabilirsiniz,tabi kutsal mabetlere saygı kaidesini bozmadan, millet ayinini yaparken,siz de kılimalı salonda çaktırmadan şekerleme dahi yapabilirsiniz
    -Her tren garında ,tourist-info var,bedava harita ve info. veriyolar,yararlıdır..
    -Son olarak heryeri gezmeye çalışmayın,bitiremezsiniz,hem zaten kafanızı yormayın,bi daha gideceksinizdir,interrail adamın kanına bir kere girmeyegörsün, bi daha çıkmaz.
    12 ...
  4. 9.
  5. 3 farklı bilet şeçeneği ile gidilebilen avrupa ve kuzey afrikadan da fası içine alan gezi şeysi.
    efem şöyle oluyor tek bölgelik bilet alırsanız 16, iki bölgelik bilet alırsanız 22, global bilet alırsanız da 30 gün boyunca avrupada seçtiğiniz bölgelerde ikinci sınıf trenlerde yolculuk yapabiliyorsunuz.* *

    bölgeler de şöyle:
    a bölgesi: (bkz: ingiltere)- (bkz: iskocya)- (bkz: irlanda)
    b bölgesi: (bkz: isvec)- (bkz: norvec)- (bkz: finlandiya)
    c bölgesi: (bkz: danimarka)- (bkz: almanya)- (bkz: avusturya)- (bkz: isvicre)
    d bölgesi: (bkz: polonya)- (bkz: cek cumh.)- (bkz: hirvatistan)- (bkz: macaristan)
    e bölgesi: (bkz: fransa)- (bkz: belcika)- (bkz: hollanda)- (bkz: luksemburg)
    f bölgesi: (bkz: ispanya)- (bkz: portekiz)- (bkz: fas)
    g bölgesi: (bkz: italya)- (bkz: slovenya)- (bkz: yunanistan)
    h bölgesi: (bkz: bulgaristan)- (bkz: romanya)- (bkz: sirbistan)- (bkz: makedonya)
    12 ...
  6. 56.
  7. bavulunu topla atla trene cık, ruzgar nereye eserse oraya git, harita alma kafana gore takıl diyen arkadaslara bu isin bir de vize boyutu oldugunu hatırlatmak isterim. yesil pasaport gibi manasız bir ayrıcalıga sahipseniz sorun yok. ama lacivert pasaport tasıyan bizim gibi bahtsızlar icin vize sıkıntı yaratabiliyor. bazı ulkeler artık interrailcilerin vize basvurularında rotalarını hazırlamıs olmalarını ve bu rotaya gore kalacak yerler icin rezervasyon yaptırmalarını bekliyor. hesabınızda da belli bir para olacak ve vizeye de biraz erken basvurmanız gerekiyor.

    uluslararası calısan trenlerde onceden rezervasyon gerekiyor ve ozellikle yaz aylarında ve gece trenlerinde yogun hatlarda aynı gun icerisinde yer bulmak sorun olabiliyor. ornegin biz paristen barselonaya tren sordugumuzda en erken 4 gun sonra yer oldugunu ve bunun icin de kisi bası 47 euro supleman odememiz gerektigi cevabını almıstık. boyle durumlarda rotanızı degistirmek zorunda kalabilirsiniz. bunları da dusunerek yola cıkmakta fayda var.

    hep aynı rotayı izlemeyin kardesim diyenlere de turkiyeden cıkıyorsanız pek de seceneginiz olmadıgını hatırlatmak isterim. yunanistandan italyaya feribotla gecmeyecekseniz kuzeyde arnavutluk var ve burada interrail bileti gecmiyor. bulgaristandan cıkmak isterseniz de onun vizesi ayrı, oradan sonra da makedonya, sırbistan, romanya gibi ulkelerden gecmeniz gerekebilir ki bunlar icin de ayrı vize gerekiyor. ugrasmak isterseniz sizin bileceginiz is.

    eger avrupada yasıyorsanız ya da erasmus gibi sebeplerle bir sekilde orada vakit gecirip interraile cıkacaksanız dikkat edin, o ulkede oturma izniniz varsa veya 6 aydan uzun suredir orada kalmıssanız aldıgınız bilet o ulkede gecmez. bonus olarak o bilet turkiyede gecer. biletinizi internetten alıp country of residence kısmına turkey yazarsanız bu sorunu cozersiniz ama yine de riskli olabilir, pasaportunuza bakıp oturumu gorurlerse yalan olma ihtimali var.

    fransa veya ispanya gibi gotu kalkık ulkeler dısında cogu ulkenin ic hatlarında istediginiz treni kullanabilirsiniz, ama tabi bazılarının hızlı tren hatlarında supleman gerekebiliyor, sormadan trene atlamayın. gece trenlerinde rezervasyon gerekebilir. almanya, avusturya, isvicre icerisinde -domestik- butun trenlere rezervasyonsuz binebilirsiniz, ice'ler dahil.

    iskandinav ulkeleri veya baltık ulkeleri arasındaki feribot seferlerlerinden bazılarında interrail bileti kullanılabiliyor, sorusturup bunlardan faydalanabilirsiniz. hem genclerle dolu eglenceli bir gece yolculugu yaparsınız hem de free shop imkanından faydalanırsınız.

    bir de bu ryan air, easyjet gibi firmalar sayesinde avrupa icerisinde cok ucuza ucak biletleri alabilirsiniz. interrail biletiyle bunları kombine etmek mantıklı olabilir. trenle 2 gunde gideceginiz yerlere 20 euroya (hatta daha bile aza) ucarak biletinizi kullanmaya oradan devam edebilirsiniz. interraile ucak karıstırmak isin felsefesine ters olabilir ama bu sayede daha cok yer gorebilirsiniz. hatta hic interrail bileti almadan ucuz ucusları kombine ederek bir avrupa seyahati de yapabilirsiniz (girisimciler buna da el atıp interfly diye bir olay cıkardılar ama onlara para vermeye gerek yok, ryanairi takip edip birer euroluk biletlerle siz kendi rotanızı cizebilirsiniz). ama bunun icin de ineceginiz havaalanlarını ve onlardan ulasımın nasıl olduguna bir bakın. havaalanı transferleri pahalıya gelebilir veya abidik kalkıs saatlerinden dolayı havaalanında sabahlamak durumunda kalabilirsiniz. bunun icin ryanairin indigi havaalanları arasında sehre en yakın olanların bir arastırmasını yapıyorum, guzel bir derleme yapabilirsem buraya koyarım. ryanair'in sitesinde aiport transfer sayfası cok kullanıslı, easyjet icin de havaalanlarının kendi sitelerinden faydalanabilirsiniz.

    interrail cok guzel bir deneyim, kasarsanız cok ucuza bir suru sehir dolasırsınız. ama paranız varsa kendinize eziyet de cektirmeyin, arada guzel yerlerde kalıp duzgun yemekler yiyin. bir de bir yerlerde denize girin, bir gun plajda yatmak guzel bir tazelenme olabilir. varsa bir akraba veya arkadasınızda da 1-2 gun kalarak dinlenme fırsatı bulabilirsiniz. tanıdıklarda veya couchsurfing vs. arkadaslarında kalmak hem butce icin hem beden icin iyidir. ayrıca bilmediginiz bir sehrin gece hayatını en iyi orada yasayanlar bilir.

    turkiyeden cıkıs icin fazla rota secenegi olmadıgını soylemistim ama schengen sınırlarına girdikten sonra ozgursunuz, herkesin gitmeyecegi yerlere gitmeye calısın, illa turistik yerleri gorecem diye kasmayın, buyuyunce tekrar gelirsiniz. doga yuruyusleri, sarap bagları, ren kıyısında bir sato size degisik zevkler sunabilir. interrail sadece bloglarda yazılan klasik rotalardan ibaret degildir.

    yanınızda rehber kitap bulundurmanız gideceginiz yerler hakkında bilgi sahibi olmanızı saglar. ayrıca istediginiz yonde tren bulamama gibi aksiliklerde kitap ve haritadan bakarak alternatifler olusturabilirsiniz. hesapta olmayan yerlerin bilgileri de kitapta hazır bekliyor olur ve ihtiyac duydugunuzda acıp bakarsınız. lets go europe ve europe on a shoestring ideal kitaplar.

    valla daha cok yazasım var ama yemege cagırıyorlar, siz vakit kaybetmeden baslayın seyahat bloglarını arastırmaya, sonra da planınızı yapın. haydi selametle.
    10 ...
  8. 1.
  9. gençlik yıllarında değerlendirilmesi gereken süper olanak. en fazla 1 ya da 2 arkadaşınızla beraber yapmanız önerilir. sevgilinizi almamanız çok önemlidir.
    12 ...
  10. 3.
  11. her ortamda bu yaz mutlaka yapalım muhabbeti döner ama o yaz bir türlü gelmez, ama bu kez kesinlikle yapacağım, katılacağım, süper eğlenceli olduğunu tahmin ettiğim olay.
    10 ...
  12. 18.
  13. genelde şu diyaloglara sahne olan gezi türüdür.
    -abi interraile gidelim, bizim sırrı gitti süpermiş,deli macera...
    -gidelim lan valla...
    -oğlum... böyle sırtında çanta geziniyon, hostel filmi gibi ehuhehaha!!
    -lan saçmalama... ben doğratmam kendimi...
    -şaka yaptım be; ama uzun sözün kısası süper programmış... kedin gidelim bu yaz.
    -gir bakalım şu siteye... öğrenelim biraz.
    -interrail bileti artı uçak bileti 800 avro civarı diyor.
    -yatıp kalkma?
    -bizim erhan kendine gezi sitesi yapmıştı ona girip bakalım bi de..
    -ohaa! ulan bu ne? bu herif bilet dahil iki bin küsür avro para harcamış... gitmem buna ben!
    -oğlum gel ya gideriz... biriktir para...
    -ulan nereye biriktiriyosun iki bin avro? burdan izmit'e mi gidiyosun?
    -çalışırız, yaz okuluna da kalmazsak yaz okulu harcını...
    -bilgisayar alacam ben... gitmiyorum avrupa'ya falan...
    -ama venedik...gondol,roma??
    -lan gondolun küreğini kafana yedirticen!!!
    -sende hiç maceracı ruhu yokmuş bee!
    -lan..bak hala...

    çot!
    -ah...
    -aha kafası yarıldı...
    9 ...
  14. 5.
  15. avrupada trenle seyahat anlamına gelen inter rail özellike genç ve heyecan arayan kişiler tarafında tercih ediliyor. degişik yerlerden ve degişik bölgelerden geçiyor tabi buna göre degişik fiyat ve uygulamaları var ancak şunu bilin ki amerikaya git gel uçak parası kadar ya tutar ya tutmaz. tabi bu sizin lüksünüze baglı yani rahatınıza düşkünlügünüze baglı. bu 12-22-32-60 güne kadar olabiliyor ve gün arttıkça tabi ödenecek parada artıyor ama tabii daha fazla ülke geziliyor. zaten 8 tane bölge ve 30 ülke var buradan seçip gidebilirsiniz yada 2 bölgeyi birbirine baglayıp 60 güne uzatıp gidebilirisiniz seçim sizin. ve istediginiz yerden başlatabiliyorsunuz bu yolculugu tabii mesela norveç-isveç-finlandiya olan grubu seçtiniz bunun için bu ülkelerden birisine kendi imkanalrınızla ulaşmanız gerekiyor ama türkiyeden başlayan da var, o türkiye-yunanistan-italya-slovenya grubudur. sonuçta iyi araştırıp bol bilgi edinilip gidilecek ve gerçekten çok eglenilecek organizasyon... zorluklarda size daha kolay gelecektir bunu bilin...
    8 ...
  16. 224.
  17. Bu yıl ingilizce öğrensem, seneye kredilerim bitse, her yıl izinlerimden de beşer gün arttırsam 2019'da 30 günlük yapacağım etkinlik. En azından yapabilme ümidim var.

    Ölmeden önce yapılacaklar listesinin başını çeken yolculuk.
    8 ...
  18. 32.
  19. oldukca ucuz ve seruven dolu bir gezi icin interrail gibisi yoktur. herseyden once yaklasik 70 euroya schengen vizesi (serbest dolasim vizesi) aldiniz mi olay bitti. 160 euroya 10 gunluk interrail bileti aliyorsunuz ve bu bilet ingiltere disinda hemen hemen tum avrupada gecerli. yani istediginiz trene veya gemiye binebilirsiniz, istediginiz vakit, istediginiz yone. hostellerde kalip para bayilmak yerine gece trenlerine binerseniz, ki onlar yatakli oluyor, masraf yari yariya azalacaktir. yani 160 euro + 70 euro = 230 euroya altyapiyi kuruyorsunuz. geriye sadece yeme-icme parasi ve hediyelik esya parasi kaliyor. sahsen benim tum masrafin 280-290 euro olmustu.

    netice itibariyle 300 euro olayi bitirmeye yetecek mebladir.
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük