bugün

interrail

bavulunu topla atla trene cık, ruzgar nereye eserse oraya git, harita alma kafana gore takıl diyen arkadaslara bu isin bir de vize boyutu oldugunu hatırlatmak isterim. yesil pasaport gibi manasız bir ayrıcalıga sahipseniz sorun yok. ama lacivert pasaport tasıyan bizim gibi bahtsızlar icin vize sıkıntı yaratabiliyor. bazı ulkeler artık interrailcilerin vize basvurularında rotalarını hazırlamıs olmalarını ve bu rotaya gore kalacak yerler icin rezervasyon yaptırmalarını bekliyor. hesabınızda da belli bir para olacak ve vizeye de biraz erken basvurmanız gerekiyor.

uluslararası calısan trenlerde onceden rezervasyon gerekiyor ve ozellikle yaz aylarında ve gece trenlerinde yogun hatlarda aynı gun icerisinde yer bulmak sorun olabiliyor. ornegin biz paristen barselonaya tren sordugumuzda en erken 4 gun sonra yer oldugunu ve bunun icin de kisi bası 47 euro supleman odememiz gerektigi cevabını almıstık. boyle durumlarda rotanızı degistirmek zorunda kalabilirsiniz. bunları da dusunerek yola cıkmakta fayda var.

hep aynı rotayı izlemeyin kardesim diyenlere de turkiyeden cıkıyorsanız pek de seceneginiz olmadıgını hatırlatmak isterim. yunanistandan italyaya feribotla gecmeyecekseniz kuzeyde arnavutluk var ve burada interrail bileti gecmiyor. bulgaristandan cıkmak isterseniz de onun vizesi ayrı, oradan sonra da makedonya, sırbistan, romanya gibi ulkelerden gecmeniz gerekebilir ki bunlar icin de ayrı vize gerekiyor. ugrasmak isterseniz sizin bileceginiz is.

eger avrupada yasıyorsanız ya da erasmus gibi sebeplerle bir sekilde orada vakit gecirip interraile cıkacaksanız dikkat edin, o ulkede oturma izniniz varsa veya 6 aydan uzun suredir orada kalmıssanız aldıgınız bilet o ulkede gecmez. bonus olarak o bilet turkiyede gecer. biletinizi internetten alıp country of residence kısmına turkey yazarsanız bu sorunu cozersiniz ama yine de riskli olabilir, pasaportunuza bakıp oturumu gorurlerse yalan olma ihtimali var.

fransa veya ispanya gibi gotu kalkık ulkeler dısında cogu ulkenin ic hatlarında istediginiz treni kullanabilirsiniz, ama tabi bazılarının hızlı tren hatlarında supleman gerekebiliyor, sormadan trene atlamayın. gece trenlerinde rezervasyon gerekebilir. almanya, avusturya, isvicre icerisinde -domestik- butun trenlere rezervasyonsuz binebilirsiniz, ice'ler dahil.

iskandinav ulkeleri veya baltık ulkeleri arasındaki feribot seferlerlerinden bazılarında interrail bileti kullanılabiliyor, sorusturup bunlardan faydalanabilirsiniz. hem genclerle dolu eglenceli bir gece yolculugu yaparsınız hem de free shop imkanından faydalanırsınız.

bir de bu ryan air, easyjet gibi firmalar sayesinde avrupa icerisinde cok ucuza ucak biletleri alabilirsiniz. interrail biletiyle bunları kombine etmek mantıklı olabilir. trenle 2 gunde gideceginiz yerlere 20 euroya (hatta daha bile aza) ucarak biletinizi kullanmaya oradan devam edebilirsiniz. interraile ucak karıstırmak isin felsefesine ters olabilir ama bu sayede daha cok yer gorebilirsiniz. hatta hic interrail bileti almadan ucuz ucusları kombine ederek bir avrupa seyahati de yapabilirsiniz (girisimciler buna da el atıp interfly diye bir olay cıkardılar ama onlara para vermeye gerek yok, ryanairi takip edip birer euroluk biletlerle siz kendi rotanızı cizebilirsiniz). ama bunun icin de ineceginiz havaalanlarını ve onlardan ulasımın nasıl olduguna bir bakın. havaalanı transferleri pahalıya gelebilir veya abidik kalkıs saatlerinden dolayı havaalanında sabahlamak durumunda kalabilirsiniz. bunun icin ryanairin indigi havaalanları arasında sehre en yakın olanların bir arastırmasını yapıyorum, guzel bir derleme yapabilirsem buraya koyarım. ryanair'in sitesinde aiport transfer sayfası cok kullanıslı, easyjet icin de havaalanlarının kendi sitelerinden faydalanabilirsiniz.

interrail cok guzel bir deneyim, kasarsanız cok ucuza bir suru sehir dolasırsınız. ama paranız varsa kendinize eziyet de cektirmeyin, arada guzel yerlerde kalıp duzgun yemekler yiyin. bir de bir yerlerde denize girin, bir gun plajda yatmak guzel bir tazelenme olabilir. varsa bir akraba veya arkadasınızda da 1-2 gun kalarak dinlenme fırsatı bulabilirsiniz. tanıdıklarda veya couchsurfing vs. arkadaslarında kalmak hem butce icin hem beden icin iyidir. ayrıca bilmediginiz bir sehrin gece hayatını en iyi orada yasayanlar bilir.

turkiyeden cıkıs icin fazla rota secenegi olmadıgını soylemistim ama schengen sınırlarına girdikten sonra ozgursunuz, herkesin gitmeyecegi yerlere gitmeye calısın, illa turistik yerleri gorecem diye kasmayın, buyuyunce tekrar gelirsiniz. doga yuruyusleri, sarap bagları, ren kıyısında bir sato size degisik zevkler sunabilir. interrail sadece bloglarda yazılan klasik rotalardan ibaret degildir.

yanınızda rehber kitap bulundurmanız gideceginiz yerler hakkında bilgi sahibi olmanızı saglar. ayrıca istediginiz yonde tren bulamama gibi aksiliklerde kitap ve haritadan bakarak alternatifler olusturabilirsiniz. hesapta olmayan yerlerin bilgileri de kitapta hazır bekliyor olur ve ihtiyac duydugunuzda acıp bakarsınız. lets go europe ve europe on a shoestring ideal kitaplar.

valla daha cok yazasım var ama yemege cagırıyorlar, siz vakit kaybetmeden baslayın seyahat bloglarını arastırmaya, sonra da planınızı yapın. haydi selametle.