il olması gereken ilçenin tersine ilçe olması gereken il sayısı bir hayli çoktur ülkemin. anadolu daki tüm şehirler birbirlerine benzer sosyal yaşam standartları düşüktür ancak halka bu yaşam koşulları o derece aşılanmış olsa gerek, yaşadıkları ortamı, hayatı ve dünyayı orta halli veya iyi sanıyorlar halbuki durumumuz içler acısı.
Ankara-Polatlı
Lüleburgaz il olmalı, Kırklareli ona bağlanmalı
iskenderun il olmalı, Hatay ona bağlanmalı
Gebze il olmalı, izmit ona bağlanmalı
Balıkesir-Bandırma
Manisa-Salihli
Merzifon il olmalı, Amasya ona bağlanmalı
Tatvan il olmalı, Bitlis ona bağlanmalı
merkez ilçeler veyahut il merkezi ile arasındaki uzaklık 60 km'den az olan ilçeleri ısrarla yazmayın, yapıcı tekliflerle gelin.
-silifke: mersin'e 103 km
-ereğli: konya'ya 150 km
-ödemiş: izmir'e 113 km
-fethiye: muğla'ya 124 km
-polatlı: ankara'ya 80 km
-bandırma: balıkesir'e 123 km
-salihli: manisa'ya 71 km
-kozan: adana'ya 72 km
-alanya: antalya'ya 134 km
-siverek: şanlıurfa'ya 95 km
-erciş: van'a 100 km
-doğubeyazıt: ağrı'ya 94 km
-elbistan: k.maraş'a 150 km
şimdi tarsus-mersin, gebze-kocaeli, çorlu-tekirdağ, lüleburgaz-kırklareli, inegöl-bursa, ünye-ordu, ceyhan-adana vb arasındaki mesafeye bir bakın.
Bağlı oldukları illerden gelişmiş ilçeler olduğunu bildiğimiz ilciklerdir. Gezip gördüğüm yerlerden yola çıkarak şu örnekleri verebilirim: Bandırma, inegöl, Alanya, Anamur, iskenderun.
istanbul'un anadolu yakası kadıköy merkezli il olmalıdır bana göre. ayrıca alanya'nın il olmasını, antalya turist sayısı azalacak ve mersin de il sınırlarım küçülecek diye (silifke'nin batısı gidecek alanya il olursa), bandırma'nın il olmasını balıkesir marmara denizine kıyım kalmaz ve gelirlerim azalır diye istemez, gebze'nin il olmasını kocaeli gelirimde azalma olur, istanbul da büyükşehir sınırlarım küçülür (tuzla gebze'ye geçer) diye istemez. iskenderun'u il yapmazlar, çünkü kuzey komşusu osmaniye'nin illiğini tartışma konusu yaptırır. aslında gebze dışında il olmayı en çok hak eden ilçe tarsus'tur. ama mersin ve adana arasında kalması nedeniyle il yapılmaz. ben olsam türkiye'de il sayısında bayağı azaltma yapar, diğer illeri yakınlıkları nispetinde büyükşehirlere bağlarım. bana göre türkiye'de il ve ilçe sayısı gereğinden çok. polonya bile 1 ocak 1999'da il, ilçe ve bucak sayısını azaltan bir reform yaptı. adamlar il (polonyalılar voyvodalık der) sayısını 16'ya, ilçe (powiat) sayısını 379'a ve bucak (gmina) sayısını 2478'e düşürdüler. biz de bunu düşünmeliyiz il sayısını artırmak yerine.