gelmiş geçmiş en iyi osmanlı tarihçisi denir. kitapları başlı başına bir belge olarak ele alınabilen şahıs. osmanlıyı en iyi tanıyan kişi. popüler tarihçilerin (bkz: murat bardakçı) adından söz ederken hocam dedikleri saygıda kusur etmedikleri yaşı kemale ermiş insan.
1973 yılında meşhur kitabı The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600 yayımlandı. Yurtiçi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri aldı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Yazdığı makale ve kitaplarla Osmanlı imparatorluğu tarihi üzerinde tartışılmaz bir otorite haline gelen Prof. Dr. Halil inalcık halen Bilkent ÜniversitesiOsmanlı Tarihi Bölümü nde yüksek lisans ve doktora ögrencilerine seminer dersi vermektedir.
ilber ortaylı , hoca hakkında inalcık ın eserleri ve çalışmaları zikredilmeden osmanlı tarihi üzerinde hiçbir kitap ve makale kaleme alınamaz olmuştur; halen de öyledir, demiştir.
kendisine aynı zamanda öğrencisi de olan prof. dr. ekmeleddin ihsanoğlu nun deyimiyle seyh ul muverrihin* denilmektedir
osmanlı deyince tarih alanında yaptığı çalışmalarla ilk akla gelen isimdir. ilber ortaylı, mustafa armağan gibi osmanlı tarihçileri dahi osmanlı tarihi konusunda kendisini pir olarak görmektedir. tarihi belgelere dayandırarak ele alır, çok iyi bir tarihçidir.
AB ile ilgili olarak şunları söyledi: AB, siz Avrupa Birliği deyin, ben 'Allahın Belası'nı tercih ediyorum; yalnız Yunan iddialarının değil Ermeni iddialarının da maşası. Patriklik ve ekümenlik iddialarında da aynı oyun oynanıyor. AB'ye girelim, ümitliyiz, iyi niyetliyiz falan filan; ama bunları yapacağız derken de 1923 Lozan'ı unutmayalım."
universitede ilk tanismamda devasa bir pot kirmama ragmen bozuntuya vermemis haarikulade insandir. ben ismaili tarikati hakkinda bir arastirma yapmak istegiyle bunun sekreterinin odasina girmis ve sekreterle 'acaba bana hangi hoca yardim edebilir' muhabbeti yaparken halil hocayi gosterdi sekreter, onunla konus bakalim ne yardima ihtiyacin varsa diye. ben sordum, boyle boyle, ismaili tarikatini arastiracagim, kaynak onermek icin bana hangi hocamiz yardim edebilir diye. adami tanimiyorum daha tabii. adam bi guzel 'e, been' dedi. sonradan halil inalcigin kim oldugunu dusununce hakikaten cam devirmisim diyorum.
osmanli konusunda yemis bitirmistir olayi. tarihi bi konuda bu adam ne ciksa dese inanirim, kaynaktir.
ilerlemiş yaşına rağmen saatlerce hiç oturmadan konferans verebilme, dili sürçmeden ingilizce ve türkçe konuşabilme yeteneğine sahip müthiş tarihçidir. Kendisi ilber Ortaylı nında hocasıdır. "An economic and social history of Ottoman Empire" adlı eseri tüm dünya akademisyenlerince saygı duyulan bir el kitabıdır. Halil Hoca Dil-tarih, Chicago ve Bilkent üniversitelerinden emekli olmuştur. "An economic and social history of ottoman empire" adlı eserini ingilizce olarak yazmıştır.Kitabın oldukça kötü bir tercümesi olduğunu kendisi de kabul etmektedir ve şöyle demektedir;
" ilk boş zamanımda kitabımı Türkçe ye çevirmeyi mutlaka halledeceğim "
türkiyenin ilk modern tarihçisi olan fuad köprülünün öğrencisi olan ve türkiyenin gelmiş geçmiş en büyük osmanlı tarihçisi unvanını elinde bulunduran tarih profesörü.
bu ay içerisinde yayınlanan bir programda ilber ortaylı'nın konuğu olmuş ve kendisinin yorumları üzerine gülümseyerek "aferin ilberciğim, iyi öğrenmişsin" diye öğrencisini takdir etmiştir. ilber ortaylı da kendisini "başka ne işimiz vardı efendim, siz öğrettiniz biz de öğrendik" diye cevaplamıştır.
bilkent üniversitesi kütüphanesinin zemin katının altında adı verilmiş bir bölüm vardır halil inalcık kolleksiyonu diye. içeriye izine girersiniz ve başınızda bir görevli bekler. halil inalcık ise türkiye'nin yetiştirdiği ender insanlardandır.
futbol için maradona, basketbol için jordan, formula için schumacher neyse türk ve osmanlı tarihi için de halil inalcık öyle bir şey.
utanmadan iddia ediyorum: türkiye'nin en değerli aydını.
osmanlı'nın ilk başketinden sonra kuruluş tarihini de değiştiren kutbul müverrih. öyle bir üstad ki 90 küsür yaşında olmasına rağmen 3 saat ayakta öf demeden o anlatır siz dinlersiniz...
erhan afyoncu kanal 24 te hoca için, allah'ın türk milletine tarihçilik konusunda lütfudur dedi. eh başka ne dense bu kadar güzel olmazdı galiba.
osmanlı tarihine dair ilk kitabı okuduğumda 7 yaşındaydım. bu demek olduyor ki yirmi yıldır aralıkarla da olsa tarihe dair kitaplar okurum. bu süre zarfında hiç halil inalcık kitabı okumamıştım. ta ki üç ay öncesine kadar. bu sözlükte de arada sıra yazan bir abimizin tavsiyesiyle; Osmanlı imparatorluğu Klasik Çağ (1300- 1600) * kitabını okumaya başladım. diyebilirim ki okuduğum ansiklobedi ve değişik kitapların hepsine bedel bir çalışma. hocanın türkçe 17 kitabı var. *
devlet-i aliyye isimli son kitabını edindiğim özellikle osmanlı tarihi konusunda duayen kişi. dünyanın her ülkesinde isminden saygıyla bahsedilir.ismi ağırdır tespitlerinden sonra sağlam bir görüş birliği söz konusu olur. en son osmanlı devletinin kurulduğu yıl tartışmasıyla gündemdeydi.beyliğin kuruluşu 1299 değil 1302 yılı demişti. koyunhisar savaşı akabinde.
valla gündemdekileri görünce her saniye gündemde olmasını istiyorum canı gönülden.yaşı itibariyle -94- uzun ömür diliyorum fazlaca.
edit: taraf gazetesinden tarihçi halil berktay o kadar çok bahsediyor ki isminden. merakla diğer örneklemelerini beklemekteyiz.
osmanlı devletinin kuruluşu esnasını bir beylik oluşunu süper ifadeleyen tarihçi. beyliğin anadoludaki moğol isyanından öte türkmenlerle ilgisini falan çok leziz ve sıkmadan anlatmış. bir de 2.beyazid dönemi izlenen denge politikası ve donanmaya verilen ekstra önem...
okuyunca insan yıllar evvel okuduklarımız da bir sorun var diyor. ne o ders kitapları öyle? eğitimin malum sorunu saçma müfredat ve masalımsı ders kitapları... tarih belgelerin bilimi olduğu kadar sebep-sonuç bilimidir. tarihi tarihçiden okuyacaksın alacaksın bunun bu ülkedeki yegane kaynağı da halil inalcık işte.
okuyun, okutun!
osmanlı tarihinin dünyadaki bir numarasıdır. bernard lewis sayın inalcık için şöyle demiştir;''zamanın büyük alimleri vardır ama halil inalcık bütün zamanların büyük tarihçisidir''
ve bir programda ilber ortaylı ile konuşurken aralarında şu hoş sohbet geçmiştir.
Halil inalcık: doktora öğrencileri geliyorlar bana soru soruyorlar.
fransızca şu makaleyi okdun mu diyorum. ben fransızca bilmem ki diyor bana.
ilber ortaylı: zahmet etme o zaman sen bu işe. heh heh hee.
Halil inalcık: osmanlı tarihi yapacak kişi en az 6 dil bilmelidir.