bugün

gıdaların üretiminden tüketimine kadar bütün süreçlerde teknik bilgilerini kullanarak, ürünlerin kaliteli, sağlığa uygun şekilde üretilmesi ve tüketilmesi için sorumluluk alan meslek dalı.
beslenmeyle ilgili saglık problemlerinin artmasıyla önemi giderek anlaşılan ve öğrencilerinin aşçı eğitimi değilde mühendislik eğitimi aldığı bir mühendislik dalıdır..
geçmiş zamanda revaçta olmayan ama son yıllarda gıda üretimine verilen önemin artması sonucu yükselen değer haline gelmiş iş kolu.
1.sınıf olmana rağmen ve defalarca diyetisyenlik ve gıda mühendisliği arasındaki farkı anlatmana rağmen teyzelerin,amcaların "oh oh oh hadi söyle bakalım ne yemeliyiz biz?" ya da "ayy sen bana bir rejim listesi veriver nasıl eritecem ben bu göbeği?" daha da kötüsü "ne olacan şimdi sen?aşçı falan mı?" gibi nefes almadan yiyerek intahar etmene yol açacak sorulara maruz kaldığın bölüm
pek sevgili bir arkadasımın okudugu bölüm.ne okuyorsun diye soran teyzelerin aldıkları cevap sonucu "olsun olsun" dedikleri bölümdür ayrıca.şimdilerde kendisi gayet iyi bir maaşla meslegini pek de güzel icra etmektedir.
çoğu meslekte olduğu gibi gıda mühendisliğinde de çalışma şartları ve ücretler çalıştığınız yere göre büyük farklılıklar gösterir.eğitimi ve içeriği oldukça zevklidir. ancak iyi bir işe kapak atmak zordur. seçtiğime pişman olduğum meslektir.
sınav zamanları ne çalışıyorsun? sorularına; süt,zeytin gibi garip cevaplar veren insanların mezun oldugu bölüm. ayrıca en sevmedikleri soru aşçı mı olacaksın? sorusudur.
türkiye üniversitelerinde mühendislik fakültesi içinde ve ziraat fakültesi içinde olmak üzere iki şekilde zuhur eden bölüm. mühendislik fakültesi içinde bulunan bölümlerde mass, heat, fluid, termodinamik gibi mühendislik dersleri ağırlıktadır. ziraat fakültesi içinde yeralan bölümlerde ise süt teknolojisi, et teknolojisi vs. gibi derslerde yoğunluk vardır. Bu iki bölümün mezunlarının arasında dünyalar kadar fark vardır.
sucuk fabrikasinda calisilmasi durumunda bircok zorluga neden olan meslek. sucuk kokusu nedeniyle insan icine cikamadiginiz gibi hayvan icine de cikamazsiniz cünkü kediler tenhada kistirabilir. * *
gıda sektöründe bulunan birçok firmanın belirli oranlarda bünyesinde bulundurması gereken kişilerin mesleği. hala değeri anlaşılamamamış olan meslek...
eskiye nazaran son yillarda yükseliste olan, gelecegin favori mesleklerinden.
* (bkz: gıdak mühendisliği) *
türkiyede ki gıda teknolojisi bölümünün, ne olacaksın cevabına estetik, söylenim katma amaçlı mühendisliğe çevrilmiş halidir,** *araya sokulan akışknalar mekaniği(makine müh. ddersi)dersi vbleri dışında mühendislikle alakası yoktur. (bkz: herşey ünvan için)
okul bittiginde seda sayan in programina gelip " bebelac hede hödö vitamini icerir , yesin cocugunuz , siz de yiyin olmadi , ahan da kasik mamasi " diyecek insanlardir. beyaz onluk bile giyiyorlar kardesim. o kaddar titizler yani. bebelak , anne sutunden sonra , ekmeksiz kasiklayin
milyar dolarlarla ifade edilen kimya sektöründen aslan payını alan meslek grubudur. bir kimyagerin yarısı kadar kimya dersi görmelerine karşı tüm kimya sektöründe çalışma ehliyetine sahiptirler. hele bir bal sektörü var ki konussam bir türlü, konuşmasam bir türlü.
gıda kimyası, organik kimya, biyokimya, analitik kimya gibi derslerin dışında, kimyagerlerin hiç almadığı mikrobiyoloji dersleri verilen**** ve bununla birlikte termodinamik, akışkanlar mekaniği, ısı ve kütle transferi vs. gibi mühendislik dersleri de verilen multidisipliner bir meslektir.
gelecegi parlak olan muhendisliklerden biri.gıda sektorunun buyuklugu ayrıca cezbedicidir.insanların 4 ihtiyacı hic bitmez : yemek , saglık , ulasım , kavga etme istegi...
Ne olursa olsun tüm mühendislikler içerisinde en eğlenceli ve kız erkek sayısının eşit olduğu tek bölümdür. Ege, odtü ve itü bu konuda lider üniversiteler olmasına karşın uludağ üniversitesinide yabana atmamak lazımdır. Forever Gıda Mühendisliği!!!

Edit : Yıllar sonra burayı "edit" edeceğim aklıma gelmezdi. Okurken eğlenceliydi doğru ama sonrası hiç de öyle gitmedi. Önerir miyim bu mühendisliği , başka meziyetlerin yoksa "hayır". Sen şu an ne iş yapıyorsun diye soranlara : ironik olacak ama gıda teknolojisi bölümünde öğretmenlik.
az zamanda çok işler başarmış kişilerin mesleğidir. Mesleğe başladığım 11 yıl öncesinden bugüne bu ülkede gıda üretimi adına çok şey değişti ve bu değişimde başrolü oynayan kişilerdir gıda mühendisleri.
atanın dolmuştaki yaşlı teyze edasıyla sorar teyze:
-hangi bölüm yavrum?
-gıda mühendisliği teyze.
-hıı olsun olsun.. kimler iş bulmuyo ki çocuğum.
hönk diye kalırsın tabii
-tabii teyzecim nasip kısmet bu işler.
( ayrıca ege ünide mensup olduğum bölüm)
herşeye rağmen direnerek tercih ettiğim ve şu anda okuduğum bölüm, gözde meslekler arasında yerini almaya başladı bile. ben seviyorum gerisini bilemem.
(bkz: işsizler ordusu)
yurtdışında food science diye geçen bilim dalı.
okudukları sırada sürekli turşucu diye anılan oysa turşudan hiç haz etmeyen çoğu türk çoğu kürt çocuklardır.
babamın bile 'yemekleri artık sen yap, möhendis' diye dalga geçtiği, pek çok kişi tarafından aşçılıkla ya da diyetisyenlikle karıştırılan, 2 yıl olduğu sanılan ilerdeki mesleğim*.