gölgeler ve suretler

    9.
  1. Aslında filmi izlemeden önce Derviş Zaim'in neden böyle zor bir konu seçtiğini anlayamamış ve korkmuştum bir propaganda filmi izlemekten. Çünkü ister istemez yanlı bakıyorsunuz. Bu yüzden objektifliği yakalamak her iki taraf için de çok zor ama bence bu filmde objektif bakış açısına yaklaşılmış. Derviş Zaim dengeyi iyi korumuş bence. Oyuncular ise gerçekten çok iyi. Özellikle başrolde Veli rolünü oynayan oyuncu ile Ruhsar rolündeki genç kız. Derviş Zaim'in tarzını da seviyorsanız sinemadan kesinlikle iyi bir film izlemenin verdiği hazla ve uzun uzun düşünerek çıkacaksınız. Tıpkı benim olduğum gibi. Bu arada filmin çok az kopyayla vizyona girmesine sinir oldum ekleyeyim dedim.
    5 ...
  2. 13.
  3. diğer derviş zaim filmleri gibi çok çok dolu olan bir film. bir derdi ve anlatacak bir şeyleri olan bir yönetmen derviş zaim ve her filminde bunu tekrardan kulağımıza fısıldıyor ya da yüzümüze çarpıyor.
    gölgeler ve suretler' de ise yüzümüze çarpan cinsten bir gerçeklikle ve çarpıcı bir öyküyle yapıyor bunu.

    --spoiler--

    --spoiler--

    küçük bir yerde farklı kültürlerden olmalarına rağmen mutlu, huzurlu bir şekilde yaşayan insanların bir hiç uğruna nasıl av ya da avcı olabildiğini gördük. o sokakta rumların türkleri kovaladığı sahnede sanki kaçanlardan biri de bendim ya da rum çobana sıkılan kurşun sanki bana değdi.

    --spoiler--

    --spoiler--

    bana bunları hissettirdiği için derviş zaim' e şükranlarımı sunuyorum.
    3 ...
  4. 15.
  5. özellikle milliyetçi ve mukaddesatçı sözlükçülerin bir izlemesinde fayda var.

    gözü kör şovenizmin nasıl da birbiriyle başlarda can ciğer kuzu sarması olan aileleri ayırıp birbirine düşman ettiğini bir sinema eseri ne kadar sade ve gerçekçi biçimde ortaya koyabilirse o kadar koymuş işe derviş zaim.
    2 ...
  6. 10.
  7. 22. ankara uluslararası film festivalinde en iyi film ödülünü almış filmdir. yönetmeni derviş zaim e ise en iyi yönetmen ödülü verilmiştir.
    3 ...
  8. 3.
  9. derviş zaim'in minyatür sanatını anlattığı cenneti beklerken, hat sanatını anlattığı noktadan sonra üçlemenin son filmi olan ve gölge sanatını anlatacağı film. 11 mart'ta vizyona girecek.
    settar tanrıöğen ve buğra gülsoy başrollerde.
    2 ...
  10. 4.
  11. son zamanlardaki gelişmelerin etkisiyle fazlaca izlenmesi muhtemel ve bu şansla da doğru bir hikayenin insanlara ulaşmasına
    ön ayak olacak güzel oyuncuların var olduğu derviş zaim filmi.

    (bkz: sabırsızlanmak)
    2 ...
  12. 14.
  13. derviş zaim 'in izlenesi, başarılı bir filmidir. 1960'ların başlarında kıbrıs'ta yaşanan türk-rum çatışmalarını gerçekçi bir şekilde ve köy insanlarının ve bir karagöz ustası ve kızının üzerinden anlatan bir filmdir. cenneti beklerken 'de olduğu gibi bu filmde de bir gerçeklik hissi yaşıyor, hikaye ile bütünleşebiliyorsunuz. karagöz oyunu üzerinden hem geleneksel bir türk sanatına daha selam çakılıyor, hem de film boyunca sembolik göndermeler yapılıyor.

    --spoiler--
    özellikle kızın karagözlü kabusu sahnesi çok etkileyici.
    --spoiler--

    --spoiler--
    türk köylülerin sokaktaki kaçma ve kendilerini savunma çabalarını gösteren sahne çok etkileyici.
    --spoiler--

    --spoiler--
    yönetmen kendisi de türk komutan olarak kısa bir rolde filme dahil olmuş.
    --spoiler--

    oyunculuklar (özellikle veli tiplemesi) başarılı. düşük bütçelerle de başarılı filmler yapılabileceğinin güzel örneklerinden biri ortaya çıkmış.
    2 ...
  14. 7.
  15. Aylardır merakla beklediğim film. Neyse ki bir hafta kaldı gösterime girmesine.
    Derviş Zaim'in tüm filmlerini izlemiş biri olarak yine çok güzel bir film izleyeceğimizden kuşkum yok açıkçası.
    1 ...
  16. 6.
  17. epey bir zamandır sinemaya gitmek için sebep arıyordum. konusu dikkat çekici. filmi merakla beklemekteyim.
    1 ...
  18. 22.
  19. yakın tarihe ışık tutan muhteşem film. filmin anlatısı ve elinden geldiği kadarı ile objektif olmaya çalışması ile benzer tarihi anlatım yapan filmlerden fersah fersah ileride.

    ki burda olanı olduğu gibi anlatma çabası olan derviş zaim'in de tercihlerinden dolayı kendisine teşekkür etmemiz gerek.

    bunun dışında oyunculuklar görüntü ses ve ışık (gölge) oyunları çok iyi idi.

    hazal ergüçlü tv'de rolleri vasat oyunculuğu, hatun kişiliğini ön plana çıkararak piyasada (oh e yırttım) triplerinde takılmaya başlamadan önce çok ciddi bir işte ciddi bir oyunculuk ortaya koyduğunu söylemek lazım. kendisini bu filmde acaip beğendiğimi söylemem lazım. cuk oturmuş tebrikler ve geçimi dışında mesleğini bu tarz işlerde daha çok göstermesini isterim.

    settar tanrıöğen yılların vermiş olduğu yemiş yutmuşluğu o kadar iyi yansıtıyor ki adeta köyden birine rol teklif etmişler kadar iyiydi.

    bi buğra gülsoy'un oyunculuğunu beğenmedim. bir tek onun rol yaptığını ve tripten tribe girdiğini düşündüm. bence filme gölge düşüren tek isim.

    filmin konusuna gelince, insanların birbirlerini sevmediklerini devvlet ve sistem olgusunun saçma sapan kullanımın insanları nelere yapmaya sürükleyebileceğinin en güzel örneği. hayır neyi paylaşamıyoruz, nedir bu birilerinin diğerlerinden nefret etme durumu. bir yerde ateşlenen fitil yıllarca kapanmayacak, kapanamayacak kan davalarının oluşmasına sbep olabilir. şimdi o köylüler bir araya gelseler kaç yazar. silahlı hallerini mi unutacaklar.

    umarım ki usta yönetmen benzer bir yapımı güneydoğu için de yapabilir. insanı insana kırdıranların gösterimi için kendisine tekrar tekrar teşekkürü bir borç bilirim.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük