gaziantep

entry665 galeri66 video1
    40.
  1. baklava,kelle paça,katmer,beyran,dolma,yuvalama ve akla gelmeyen daha birçok yemeğin ana yurdu...
    6 ...
  2. 39.
  3. 38.
  4. insanlari diger dogu kokenli insanlardan biraz daha farklıdır, daha sakin, daha sıcakkanlı, daha uysal, misafirperver bi halleri vardir ve yine diger dogu illerimize nazaran daha gelismis bir cografi bolgedir.
    4 ...
  5. 37.
  6. merkezde sehitkamil ve sahinbeyden sonra birde karatas belediyesine sahip olacak büyüyen sanayi kenti. dünyanin en doyurucu ve lezzetli yemeklerine sahip sehri. dünyada türkiye türkiyede antep.
    4 ...
  7. 36.
  8. 5. zırhlı tugayın içinde oldugu benimde onun içinde oldugum yer.
    5 ...
  9. 35.
  10. 34.
  11. zeugma antik sehriyle meshur ilimiz.
    3 ...
  12. 33.
  13. sabahın beşinde ciğer kebapçısında kuyruk olan, birbirlerine "rafık" diye hitabeden insanların yaşadığı; sokaklarında meyan şerbeti satılan, kahvaltıda katmer ve kahke yenilen, eski mahallelerinde iç karartıcı sıvasız binaların bulunduğu bir güneydoğu * anadolu kenti. zengin mutfağı olmasının yanısıra, anadolu'da hamam kültürünün halen yaşadığı birkaç şehirden biridir. son yıllarda aldığı yoğun göçle demografik yapı değişmişse de o bölgede terörün bulaşamadığı ender illerdendir. bilhassa elektronikte mükemmel bir taklit üretimin yapıldığı ilimizdir.
    4 ...
  14. 32.
  15. muhtesem bir sehir. dogup büyüdügüm ve özlemini cektigim memleketim. özelliklerini burda saymaya zaman yetmez, gidip görmek yasamak lazimdir.
    5 ...
  16. 31.
  17. doğunun (bkz: paris)i denilen,zengin fakir ayrımının belirgin olduğu yarı avrupai yarı ortadoğulu şehir.
    görünülesi tarihi yer...
    2 ...
  18. 30.
  19. doğu'nun parisi diyerekten bütünn doğu'yu paris e yönlerdirmişlerdir ve sonunda görmek istemediğimiz manzaralarla karşılaşmışızdır çok hızla büyüyen ve fazlaca göç almakta olan bir şehrimizdir...Tabi bu göçler o kadar da iyi sonuçlara yol açmamıştır. yamulmuyorsam en fazla suç oranına sahip olan şehirlerimizin en başında yer almaktadır tabe istanbuldan sonradır fakat istanbul un nufusunu bi elinize alıp suç oranına bakarsanız bide gaziantep imizin nufusunu elimize alıp suç oranına bakarsanız hangi ilimizin açık ara önde olacağını görebilecekseniz...

    anlayacağınız doğu'nun parisi doğu'nun suç işleme merkezine dönüştürülmüştür...
    2 ...
  20. 29.
  21. kurtlar vadisi'nin yayınlandığı günlerde, gece 11-12'den sonra sokağa çıkmamanın tavsiye edildiği şehir. *
    0 ...
  22. 28.
  23. havasını suyunu çok özlediğim, pasajlarındaki tarihi havaya aşık olduğum, çarşısında gezerken hiç sıkılmadığım, arkadaşlarımın olduğu kısa zamanda uçarak gideceğim memleketim.
    5 ...
  24. 27.
  25. çok güzel bakır eşyaların satıldığı bir çarşısı olan * *, baklava, çiğ köfte, fıstık memleketi.
    6 ...
  26. 26.
  27. Türk Milleti'ni en iyi tanıyan büyük Atatürk'ün Gaziantep'e geliş tarihi olan 26 Ocak 1933 günü, Gaziantep halkı yollara dökülmüştü. Caddeler tıklım tıklım dolmuştu. Alkışlar, Varol! sesleri duyuluyor, sevinçten bağıranlar, ağlayanlar görülüyordu.



    Atatürk, Başkarakol'da arabasından indi, halkı selamladı. Halkın kalabalık ve heyecanlı oluşu, caddede yürümeyi imkansız hale getirmişti. Alınan bütün tedbirler boşa gitti. Halk, Atatürk'ü daha yakından görmek ve ellerinden öpmek istiyordu. Savaşlarda büyük ıstıraplar çekmiş Antep halkı, büyük kurtarıcısını heyecanla bağrına basmak için çılgına dönmüştü. Yaşa!, Varol! sesleri ve alkışlar arasında tekrar arabasına binen Atatürk, Atatürk Bulvarı'nı takiben bugünkü Şahinbey ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasına, o zamanki Halkevi ve parti binasına geldi. O sırada saatler 11.00'ı gösteriyordu, günlerden Perşembe, hava açık ve güzel, Ramazan Bayramı arifesiydi. Halk coşkun bir sel gibi taşıyor, Yaşa!, Varol! sesleri her tarafı çınlatıyordu. Atatürk parti binasında biraz dinlendi. Gelenleri kabul etti ve onlarla görüştü. Şehir Meclisi Atatürk'e verilmek üzere o zamanki parti başkanı Ömer Asım Aksoy'un hazırladığı Antep Hemşehriliği tutanağını ittifakla kabul etmişti. Hemşehrilik beratının Gazi'ye sunulması görevi Belediye Başkanı Hamdi KUTLAR'a verilmişti.



    27 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep Nüfus Müdürlüğü'nde, yaşlı bir katip, meşin kaplı büyük bir deftere şu kaydı geçiyordu.





    BELEDiYE MECLiS KARARI



    Ulu Önder 26 Kanunisani ( Ocak ) 1933 tarihinde şehrimizi şereflendirdiler. Şehrimiz için ebedi bir saadet kaynağı olan bir tarihi günde toplanan şehir meclisi yüce Halâskâr için halkımızın taşıdığı sonsuz minnet ve şükran duygularını ifade etmek üzere Büyük Atatürk'e Gazi yurdun hemşehriliğini arz etmeyi kararlaştırdı. Ve şu mazbatayı tanzim etti. Tarihi yüksek kıymetine binaen aşağıya alıyoruz.



    Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri Türkiye'nin bânisi ve en büyük milli rehberidir. işgal edilen yurdumuzun istiklalini temin için milli bir cihat açmış ve milletin Başkumandanlığını yaparak Türkiye'yi kurtarmıştır. Bundan sonra idari, fikri, iktisadi, ilmi, bir çok inkılâplar meydana getirerek yurdumuzu mütemadiyen yükseltmiş ve yalnız Türkiye'de değil bütün dünyada tarihin en büyük Kumandanı, en büyük inkılâpçısı, en büyük ilim ve fikir adamı olarak tanınmıştır.



    işgal edilmiş olan Gaziantep'te bu mücadele ve inkılâplarda Büyük Liderin yaktığı ışık arkasından koşmuş, vesaiti harbiyesi olmadığı halde her şeyden evvel tek başına onbir ay mücehhez Fransız ordusuyla çarpışmış, şehrin bombardıman edilmesinden, mitralyözlerle taranmasından, hücuma uğramasından yılmamış; Fransızlarla harben teslim olmamış; bu suretle milli mücadelenin şanlı bir sahifesini yazmış ve tarihe emsali bulunmaz bir kahramanlık namı bırakmıştır.



    Bunun için Büyük Millet Meclisi bir Mustafa Kemal'e bir de Antep'e Gazilik madalyası takmıştır.



    Gazi Halâskâr, Gazi şehre 26 Kanunisani 1933 tarihinde ilk defa teşrif buyurmuşlardır. Gaziantep Ahalisinin hissiyatına tercüman olan belediye meclisi bu çok ulvi levhanın hatırasını ebedileştirmek için şehrin fahri hemşehriliğini cumhuriyet Halk Fırkasının daimi, umumi reisi olan adaşına arz ve takdim etmeye ve Gaziantep Cumhuriyet halk fıkrasının bulunduğu Bey mahallesi nüfusuna bu kaydı tescil ettirmeğe karar vermiştir.





    26 Kanunisani 1933





    Reis, Aza, Aza, Aza

    A.Hamdi Kutlar, H.Mehmet, Abdulkadir, H.Fuat



    Aza, Aza, Aza, Aza

    Ali, Hulusi, Abdulsamet, Hasan



    Aza, Aza, Aza, Aza

    Cemil, ibrahim, Sait, M.Avni



    Aza, Aza, Aza, Aza

    Hüseyin, Süleyman, Ahmet, Halil



    Aza, Aza, Aza, Aza, Aza

    Sabri, M.Fehmi, Reşit, Mahmut, H. Ömer



    Not : Bu mazbatayı T.D.K. Genel yazmanı Ömer Asım AKSOY hazırlamış; Diş Doktoru H.Cemil KARSLIGiL heyecanlı bir sesle okumuştur.



    Evet 27 Ocak 1933 tarihinde yapılmıştı bu kayıt ve Türk'ün Gazisi Mustafa Kemal, Türkiye'nin Gazisi Gaziantep'in nüfus kütüğüne Hemşehri olarak o gün kaydedilmişti.



    27 Ocak Ramazan Bayramı idi, Atatürk üstü açık bir araba ile belediyeye geldi. Lacivert bir elbise, gri kravat ve siyah iskarpinler giymişti. Halılar döşenmiş merdivenlerden ağır ağır çıktı. Şehir Meclisi odasına girdi. Şehrin ihtiyaçlarını, bütçesini ve yapılacak işlerini sorarak bilgi aldı. Şehir Meclisi üyeleri bazı isteklerde bulundular. Atatürk, şöyle dedi : "Antep güzel şehir, Gaziantepliler vatanperver, cesur ve çok çalışkandır. Bu şehir her şeye layıktır. Gereken yardım yapılacaktır."



    Atatürk'ten Gaziantep'e bir lise açılması istenmişti. 1 Şubat 1933'te Gaziantep'te ilk lise açıldı. Gaziantep Ortaokulu Lise haline getirildi.



    Atatürk 27 Ocak 1933 günü saat 10.00'da halkın coşkun tezahüratı arasında Gaziantep'ten ayrılmıştır.

    http://www.gaziantep.gov.tr/GAZIANTEP.php?page_id=48
    5 ...
  28. 25.
  29. türkiye nin en ünlü iki gazetecisini yetiştiren ilimiz. * * *
    4 ...
  30. 24.
  31. fransızlara 10 ay direndikten sonra düştüğü için "gazi" unvanını alan şehir.
    5 ...
  32. 23.
  33. 22.
  34. 21.
  35. turkiye'nin en buyuk hayvanat bahcesine sahip sehir. 250 tür ve 4000 uzeri hayvan vardir.
    6 ...
  36. 20.
  37. ramazan bayramında kıymetini daha iyi anladım canım şehrim,leziz şehrim.Lahmacun dendimi akla gelen ilk şehir...
    6 ...
  38. 19.
  39. 18.
  40. başka şehirlere gittiklerinde hızlı bir şekilde zayıflayan öğrencilere sahip şehir...*
    (bkz: yemek demek gaziantep demektir)**
    9 ...
  41. 17.
  42. En son gördügüm haliyle cok modern ve büyümüs, antep fistigi ve baklavasiyla ünlü bir sehir.
    5 ...
  43. 16.
  44. kahramanmaraş ve şanlıurfa'nın aksine önündeki sıfatı 1921 yılında bizzat atatürk'ün verdiği çalışkan insanların şehri.

    zaten bu sebeptendir ki gaziantep'in plaka kodu 27'dir(yani a ile başlayanlar arasında değil).

    plaka kodları verlirken şehirlere(1924), kahramanmaraş; maraş olduğu için 46'yı ve şanlıurfa da urfa olduğu için 63'ü almıştır.
    19 ...
© 2025 uludağ sözlük