--spoiler--
"-okura-
bu kitabı okuyan okur dostlar
atın içinizden her türlü kuşkuyu
okurken de irkilmeyin sakın
ne kötülük var içinde ne muzurluk
doğrusu güldürmekten başka da
bir hüner bulamayacaksınız pek
başka yola gidemiyor gönlüm
sizleri dertler içinde görürken
gülen kitap yeğdir ağlayan kitaptan
gülmektir çünkü insanı insan eden"
--spoiler--
[kitabı dilimize sabahattin eyüboğlu, azra erhat, vedat günyol çevirmiştir,ve 1973 yılında meb tarafından batı klasikleri adı altında yayımlanmıştır.daha sonra ise , iş bankası kültür yayınları tarafından 2000 yılında tekrardan baskısı yapılmıştır.]
half-life 1 de karşımıza çıkan 4 metre boyundaki iri uzaylı yaratık. 2 tip saldırı tekniği vardır. genellikle ellerinden yüksek ısı yayarak saldırır. bu dalgaya yakalanırsanız kaçmak için max. 3 sn niz vardır. bir diğer saldırısı da yere şiddetle vurarak yarattığı sismik dalgadır.
1534 yılında yazıldığı düşünüldüğünde mükemmel denilebilecek bir kitap. zamanının sert katolikleri tarafından çeşitli yasaklamalara uğramıştır.o yıllarda yazılan kitapların aksine ciddiyetten uzak, mizahi bir dille yazılmıştır.fantastik ögeler de vardır.* türkçeye defalarca çevrilmeye calışılmıştır. * En ciddi çeviri çalışması ise (bkz: iş bankası kültür yayınları)ndan gelmiştir. Sabahattin Eyüboğlu,Vedat Günyol,Azra Erhat beraberce iyi bir çeviriye imza atmışlardır.
sınavlarda başbelası olmuş kitap. bütün yazarlar sınavlarım gargantua nın özünü anlatan cümleyi açıklamak geçti.
mizah gibi görünsede eserde kiliseye karşı bir başkaldırış vardır. eserde bulunan kilisenin kapısında "fais ce que tu voudrais" ( istediğini yap) yazar. ** .
gargantua annesinin kulağından doğar. yani reform hareketleri,aydınlanma çağı dev olarak betimlenir.
Başlangıçta saçma gelen yalnız gargantua'nın babasının oğlunun eğitim alma sistemini değiştirdikten sonrasında nasıl bir bilge olduğunun gözlendiği bu yolla eğitim sistemindeki aksaklıkları aşırı derecede rencide ederek tiye alan aynı zamanda dönemin rahiplerine çakarak kiliseyi ezen theleme'ye kurulacak bir manastır sayesinde ideal din ocaklarının nasıl olması gerektiğini aktaran, barışçıl mesajlar veren katoliklerin özelliklerini anlatması yanında bir cümlesi "dua insan için mi insan dua için mi" problemini tartışan ve kendince cevap veren eleştirel mizah lakin mizah olmanın yanında geleceğe yön veren ismini kahramanımız gargantua'dan alan fransız yazar françois rabelais eseri. Okunması hoş olur kanaatindeyim efenim!
françois Rabelais öldükten sonra bütün mal varlığının fakirlere verilmesini vasiyet ederken bütün zamanların bütün okuyucularına ise gargantuayı bıraktığını söylüyor.
Onun nezdinde yazdığı eserler arasında en kıymetlisi bu. Yaba yayınevi kitabı genç kuşak kategorisinde sunsa da, dev gargantua'nın orjinal çizimleri içimdeki çocuk sergisinde kendisine yer bulsa da, yine içerdiği öğeler sebebiyle çocuk kitabı olarak görülse de gargantua yazıldığı 1500lü yılların Fransasında yasaklı kitaplar listesine girecek kadar din, klise, eğitim, hükümet yergisi içeren bir eser.
Günümüzde bu eleştirilerin anlaşılması biraz dipnotlari okumaya bagli olduğundan kitabin çıktığı yayınevi önem arz etmekte.
Kitabı kısa bir süre sonra okuyacaklara spoiler vermemek için konusuna pek fazla girmek istememekle beraber bütün zamanlarin en güzel okuyucusunu kitaba heveslendirmek için kitabın kahramanı gargantua hakkında ufak bir ipucu vermek istiyorum:
interstellar filminde her şeyi yutan devasa bir karadeliğin adı gargantua konuluyor rabelais'in kitabından esinlenilerek *
Yine Cemil Meriç de bu ülke adlı eserini sunarken de gargantua ve yazarına atıfta bulunmuştur çünkü sosyolojik anlamda da bir ilktir gargantua.
Rönesans hareketlerinin öncülerinden olan françois rabelais'in ikinci eseridir. Kitapta çocuk yaştaki bir dev üzerinden, yoğunluklu olarak eğitim olmak üzere, toplumsal kurumlar ve toplum yapısı eleştirilmektedir. Gargantua, Rabelais'in ilk eseri pantagruel'in 1532'de yayınlandıktan hemen sonra sorbonne tarafından yasaklanmasının ardından yazılmıştır. kitapta öncelikle eğitim sisteminin hedef alınmasının arka planını, rabelais'in sorbonne ile olan ilişkisinde aramak gerekir.