bugün

gargantua

françois Rabelais öldükten sonra bütün mal varlığının fakirlere verilmesini vasiyet ederken bütün zamanların bütün okuyucularına ise gargantuayı bıraktığını söylüyor.

Onun nezdinde yazdığı eserler arasında en kıymetlisi bu. Yaba yayınevi kitabı genç kuşak kategorisinde sunsa da, dev gargantua'nın orjinal çizimleri içimdeki çocuk sergisinde kendisine yer bulsa da, yine içerdiği öğeler sebebiyle çocuk kitabı olarak görülse de gargantua yazıldığı 1500lü yılların Fransasında yasaklı kitaplar listesine girecek kadar din, klise, eğitim, hükümet yergisi içeren bir eser.
Günümüzde bu eleştirilerin anlaşılması biraz dipnotlari okumaya bagli olduğundan kitabin çıktığı yayınevi önem arz etmekte.

Kitabı kısa bir süre sonra okuyacaklara spoiler vermemek için konusuna pek fazla girmek istememekle beraber bütün zamanlarin en güzel okuyucusunu kitaba heveslendirmek için kitabın kahramanı gargantua hakkında ufak bir ipucu vermek istiyorum:
interstellar filminde her şeyi yutan devasa bir karadeliğin adı gargantua konuluyor rabelais'in kitabından esinlenilerek *
Yine Cemil Meriç de bu ülke adlı eserini sunarken de gargantua ve yazarına atıfta bulunmuştur çünkü sosyolojik anlamda da bir ilktir gargantua.