gelecekçilik.
italyanca futurismo'dan türemiştir.
20. yüzyılın başlarında italya'da ortaya çıkan sanatta devrimi ve dinamizmi vurgulayan akım.
en çok görsel sanatlar alanında etkili olmuştur.
20yy'ın başında yeni yaşamı ve yeni yaşamın teknolojisini özne alarak tanımlayan, hareket ve dinamizme önem veren, geleneksel kuralları yıkma amacı güden bir sanat akımı olarak doğmuştur. italyan Şair Marinetti'nin 1909'da Fransa'da yayınladığı bildirgeyle ortaya çıkan bu akım; şiir, edebiyat, resim, grafik, tipografya, heykel, ürün tasarımı, mimarlık, fotoğrafçılık, sinema ve tiyatro eserlerini içeren bir hareket olarak başladı.
Yaşamın sürekli değiştiğini, sanatın da yerleşik bütün kuralları bir yana bırakarak yeni biçim ve anlatım yolları yaratarak bu değişime ayak uydurması gerektiğini savundu. Ancak Fütürizm başta bir sanat akımı olarak yapılanmış olsa bile, günümüzde, her konuda gelecek üzerine düşünenlerin öngörülerini, gelecek senaryolarını, fütürist fikirler başlığı altında paylaştıkları bilimsel bir kavramdır.
Teknoloji, eğitim, sağlık, enerji ya da bireyden topluma bizleri ilgilendiren her konudaki gelecek, fütüristlerin konusudur.
siirde temel öğeler cesaret, cüret ve isyandır.
edebiyat durgunluktan ve uyuşukluktan sıyrılmalıdır. edebiyatta işlenecek konular saldırgan hareketler, kavga ve dövüştür.
dünyanın tek sağlık ilacı savaştır.
gibi pek sert maddeler iceren bildiriyle Tommaso Marinetti sefliginde ortaya cıkan sanat akımıdır.
italya'da gelişmiş yenilik taraftarı bir akımdır. bunun yanında rusya'da da marksist edebiyatın yön kazandığı bir bölüm olmuştur, türkiye de ise bu akımın tesiri altında şiir yazan nazım hikmettir.
fütürizm, edebiyatla başlamış olmasına rağmen, mimarlık, resim ve heykel gibi diğer sanat dallarında da kendine yer edinmiştir.
20.yy'ın başında italya'da gelecekçilik(fütürizm) akımı ortaya çıkmıştır. italyan şair,romancı,oyun yazarı ve yayın yönetmeni Filippo Tommaso Marinetti'nin 1909'da Paris'te Le Figaro gazetesinde yayınladığı bildiri gelecekçiliğin manifestosu olmuştur. Bildirite göre: 'Bizler müzeleri,kütüphaneleri yerle bir edip ahlahçılık,ferminizm ve bütün yararcı korkarklıklarla savaşacağız.'deniyordu. Bu geçmişin bütünüyle reddi demekti. Aynı bildiride,'Biz dünya'daki gerçekten sağlıklı tek şeyi,yani savaşa ve ölüme götüren güzel düşünceleri yüzeltiyoruz'sözleri siyasal alanda o dönemde gelişen faşizmden yana bir tavrın da açık bir göstergesidir. Gelecekçilik faşizmle özdeşleşti ve 1920'lerin ortalarına doğru etkisini yitirdi. Eserlerinde mantıklı cümleler kurmayı reddeden gelecekçilerin parolası 'kelimelere özgürlük'tü.
Not: Böyle hastalıklı bir düşünceyi benimsemelerine rağmen bu denli güçlü bir slogan bulmaları ve aynı zamanda düşüncelerine ters bir anlam uyandıran bir slogan seçmeleri beni saşırtmıştı...
1910'lu yılların italya'sında ortaya çıkmış, kendinden önceki kuralları ve akımları tamamiyle reddeden, alışılageldik klasik sanat anlayışından ve kalıplarından tamamen sıyrılarak yenilikçi, gelecekçi, özgürlükçü, düzensizliğin ve kuralsızlığın hakimiyetindeki "ben yaptım oldu" zihniyetini benimsemiş, bünyesinde başkaldırı ve isyanı barındıran muhalif bir tutum sergileyen, anarşist bir tavırla bazı değerleri yüceltirken bazı değerleri yerin dibine sokan, dadaizmle keskin hatlarla ayrılmasına rağmen, dadaizmin temellerini atmış daha kadife bir dokuya sahip gibi görünen fütürsüz sanat akımı.
bünyesinde özgürlükçü anlayışı anarşizme çevirecek kadar mevcut düzene karşı başkaldırı ve isyanı barındırmasına rağmen, gelecekçi bakış açısından dolayı da sanayileşme, kentleşme ve savaş gibi sistem değerlerini de yücelttiği için farkında olarak ya da olmaksızın esasen bağlı bulunduğu güce hizmet eden deforme edilmiş ironik bir yapısı da vardır. tasvip etmiyoruz.
"ayranı yok içmeye, futurizmle gider sıçmaya"
(bkz: al gözüm seyreyle)
Geçmişi ayak bağı gibi gören ve geçmişin kalıplarına takılmamayı, önceki dönemlerden kalan kurum ve değerlere fazla bağlanmamayı tavsiye eden, bu bağlamda özellikle sanayileşmenin ve bunun işaret ettiği geleceğin önemine dikkat çeken akım.
...daha önce, italya'da 'filippo tommaso marinetti' öncülüğünde ortaya çıkan ve daha sonra faşizm ile özdeşleşen fütürizm (gelecekçilik) akımının, ingiltere ve rusya'daki simetrik hareketlerini ve daha sonra 1900-1930 yılları arasında gelişen rus avant-garde'ında ekim devrim'i sonrası -kasimir malevic'in kübizm ile bağlarını kopardığı ve bir yanıyla da fütürizm'in epistemolojik olarak sonunu ilan ettiği avant-garde süprematist manifestosu ortaya çıktı. françois truffaut'un "auteur teorisi" sinema için neyse kazimir maleviç'in manifestosu da resim için oydu, yani 'sanatçi' !
geleceği insanın kendi elleri ile inşaasını temel alan, doğal yaşamı savunan ve bilimin her yönüyle doğaya aktarılmasını savunan geleceğin kuşkusuz en çok tartışılacak olan akımı. pek çoğu dinin toplum üzerinde baskıya neden olduğunu fikirleri körelttiğini ve düşünmeye engel olarak kalkınmayı geciktirdiği görüşündedirler. 2008 yılında istanbulda futuristler zirvesi düzenlenmis ve bu akımın yaratıcısı günümüzün leonarda da vinci'si olarak kabul edilen Jacque Fresco katılmıştır. Fresco konuşmasında "Var olan global ve sosyal problemlere gerçekten son vermek istiyorsak, dünyayı ve kaynaklarını tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul etmeliyiz" diyor ve propagandasını yapıyor. üyeleri genellikle üniversitelerin öğretim görevlilerinden tutunda, yüksek lisans öğrencileri, dekanlar, şirket yöneticileri, profesörler, doktorlara kadar varabilen eğitim seviyeleri hayli yüksek kişilerdir. *
anahtar kelimesi makina dır. makinanın ritmini sanata uygulamaya çalışan, makinanın önemine inanan modernist bir akımdır. italya da faşizmin yükseldiği yıllarda ortaya çıkmıştır. atılganlık, gözü peklik ve çalışmanın kutsallığı dile getirilmiştir. dinamizmi, hızı, makinayı şiire sokmak amacı güdülmüştür.
italyan şair, marinetti öncülüğünde 20. yüzyılın başında ortaya çıkan teknolojiyi, hızı ve makineleşmeyi yücelten sanat akımıdır.
fütüristler, teknolojinin getirdiği hızın etkisiyle geçmişin durgun kuralcılığını yıkmayı amaçlamışlardır. fütüristler şiirde, şiirin temeli sayılan duygunun yerini makine ve çark seslerine dönüştürmüştür. şiirlerde ölçü ve uyak söz konusu değildir. şairler şiirlerini belirli bir dize yapısına bağlı kalmadan yazmaktadırlar. fütürizm, bu özellikleriyle dadaizm ve sürrealizm akımlarının çıkmasına uygun ortam hazırlamıştır.
sezin lisesinde her sene yapılan senaryo yarışmasının konusudur. değişik liselerden bir grup gencin katılımıyla da bu sene dördüncüsü düzenlenecek fütürist senaryo yarışmasıdır ayrıca.
geleneksel sanat eserlerini yok saymışlar özgürce yeni biçimde eserler vermişlerdir.dünya edebiyatında marimnetti ve mayakovskidir.türk edebiyatında ise nazım hikmet ran.