bugün

hala daha bitmemiş taht kavgasi sorunsalinin baslangici.

(bkz: fetret devri cocuklariyiz biz)
Ankara savaşını timur kazanınca osmanlı devletini gerisinde sağlam bırakmamak için yıldırım bayezit'in oğullarıyla tahtı bölüştürür.Bu şekilde fetret devri başlar.Yaklaşık 11 yıl sürer fetret(diğer adıyla bunalım)devri ve sonunda mehmet çelebi padişah olur.Mehmet çelebi osmanlıyı ayaklandırma için büyük uğraşlar verir.Vede başarılı olur.Bundan ötürü mehmet çelebi osmanlının 2.kurucusu olarakda bilinir...
Anadolu Selçuklu Devleti'nde 1155-1175 yılları arası,
Osmanlı Devleti'nde 1402-1413 yılları arası dönemdir.
fasıla i saltanat olarak da bilinir. yıldırım beyazid'in ankara savaşında (28 temmuz 1402) yenilmesiyle başlayan bu döneme, kardeşleriyle girdiği mücadelede başarılı olarak yönetimi yeniden ele geçiren mehmed çelebi son vermiştir.
11 yıl sürmüştür.
osmanlı devleti yükseliş dönemi içerisinde,duraklama dönemi diye geçirilen ve 11 yıl süren dönemdir.
fasila-i saltanat olarak da geçebilmektedir bazı kaynaklarda.
osmanlı devleti'nin 1402'deki ankara mağlubiyetinden sonra dağılması ile başlayan yıldırım'ın çocukları arasındaki saltanat mücadelesi ile devam eden ve 1413 yılında mehmet çelebi'nin sultan olarak kabul edilmesiyle sona eren ara döneme denmektedir. 11 yıl sürmüştür.
entrynin kesilmesi olayidir. yahu kardesim bir insan 7 gun boyunca bir tane bile entry giremez mi dedirtir. musebbibi elbet bir kenafir gozlu dur.
götten uydurma devirdir.

Devletin liderinin olmadığı yalandır.

9 yıl süleyman çelebi, 2 yıl musa çelebi padişahlık yapmıştır. 3 aylık süresini akıl hastalığı tedavisiyle geçiren 5.Muradı padişah görenler adına para bile bastıran bu padişahları görmemektedir. Dolayısıyla 36 değil 38 osmanlı padişahı vardır.
devlet bahçeli'ye göre emareleri görülmeye başlanan dönemdir.

http://www.cnnturk.com/20...tret.devri.gibi/564525.0/
*
şu an ki dönemdir. akp dönemidir yani. atatürkçülerin içeri tıkıldığı, milli değerlerin satıldığı, dincilerin iktidarı ele geçirdiği bir dönemdir. geçicidir.
ibayezid'in ankara savaşı'nda timur'a esir düşmesiyle mehmed çelebi'nin i mehmed olarak tahta çıkması arasında geçen 11 yıllık zamana tarihlerde "fetret devri" veya "saltanat fasılası" denilmiştir
yıldırım bayezid timur'a esir düştüğü zaman emir süleyman, i̇sa, mehmed, musa, mustafa ve kasım adlarında altı erkek çocuğu vardı bunlardan kasım hariç diğerleri ankara savaşı'na katılmıştı
emir süleyman, savaşın kaybedildiğini görünce veziriazam çandarlızade ali paşa, murad paşa ve yeniçeri ağası hasan ağa ve diğer bazı devlet büyükleriyle birlikte savaş alanını terketti i̇sa çelebi savaştan kaçtıktan sonra balıkesir'e, mehmed çelebi de amasya'ya çekildi mustafa ve musa çelebi ise esir düştü
timur'un amacı, osmanlı devleti üzerinde ve kendi hakimiyetini tanıyan, birkaç osmanlı beyliği meydana getirmekti bu sebeple bayezid'in dört şehzadesini osmanlı tahtına ortak etti mustafa çelebi'yi ise beraberinde semerkand'a götürdü bu suretle edirne'de emir süleyman, bursa'da musa çelebi, balıkesir yöresinde i̇sa çelebi ve amasya'da mehmed çelebi hüküm sürmeye başladılar
timur'un, osmanlı devletini şehzadeler arasında paylaştırarak parçalaması, yeni bir devrin açılmasına, fetihlerin durmasına sebep oldu çünkü timur anadolu'dan çıktıktan sonra şehzadeler arasında 11 yıl saltanat mücadelesi başlamıştı
timur'un parçaladığı anadolu türk birliğini bir idare altında toplayan çelebi mehmed oldu ankara yenilgisinden sonra rumeli'de, i̇stanbul'dan silivri'ye kadar olan bölgeler, karadeniz'in rumeli sahilinin önemli bir kısmı ve sonra selanik, tesalya (kuzey yunanistan) ve anadolu'da kartal, pendik, gebze bizanslılara terkedilmişti
timur anadolu'da kastamonu, çankırı, tosya ve batı paflagonya'yı candaroğullarına, saruhan aydın, menteşe, hamideli, teke ili (antalya hariç) germiyan ve karaman beyliklerini sahiplerine ve osmanlıların asıl topraklarından olan beypazarı, sivrihisar ve kayseri gibi şehirleri de karamanoğullarına vermişti osmanlılara ait belli başlı yerler olarak sivas, tokat, çorum, amasya, eskişehir, ankara, kocaeli, bursa ve balıkesir kalmıştı fakat çelebi mehmed kısa süren saltanatı zamanında aydınoğulları beyliği'nin bir kısmını, saruhan beyliği'nin tamamını aldı ve menteşe beyliği'ni hakimiyeti altına soktu osmanlı birliğini sağladı.
Yaklaşık üçüncü kez yaşadığımız dönem...
Şöyle ki:1402'de Bayezid,Timur'un ordusuyla birlikte Ankara Ovası'na geldiğini duyunca,atına atlayıp,büyük bir hızla ordusunu toplayıp Ankara Ovası'na gelir(Yıldırım lakabı burdan gelmektedir).Bir de bakar ki,Timur'un ordusu yayılmış dinleniyor.Saldırmakla saldırmamak arasında muallakta kalır,kendi ordusunun da yorgun olduğunu hesaba katar ve saldırmaz.Ertesi gün savaş başlar,Osmanlı yenilir ve Bayezid esir düşer.Timur,Bayezid'i bir kafesin içinde koyarak,halkın arasında gezdirir,kimi tarihçilere göre intihar ederek,kimi tarihçilere göre eceliyle vefat eder Bayezid.1413'e kadar Devlet başsız kalır,bu senede Çelebi Mehmed tahta çıkar ve Fetret sona erer.Çelebi Mehmet Devlet'in 2. kurucusu olarak kabul edilir.Ayrıca Fetret Devri'nin istanbul'un Fethi'ni geciktiren olaylardan biri olduğu kabul edilir.
bol bol tarih romanı okuduğum zamanların birinde yavuz bahadıroğlu'nun konuyla alakalı sahipsiz saltanat kitabını okumuştum. hatırlıyorum da zamanında saltanatta hak iddia etmeyen tek şehzade mustafa çelebi'nin durumu içimi çok burkmuştu. niyeyse mehmet çelebi'nin padişah olduğunu bile bile içten içe mustafa çelebi'nin kitabın sonunda padişah olmasını istemişimdir. Onca kargaşa içinde herhangi hak iddia etmediği halde yıllar sonra saltanat için hak iddia etmesi de büyük ironidir ya. ya da bizans oyunu mu desek.
bazen peygamberimizin hayatının mekke'deki bölümünün * zor bir dönemi için de kullanılan bir ifadedir.
hz muhammed' e inen ilk vahiyle sonradan inecek olanın arasında geçen vahiysiz 3 yıl döneme islam alimleri ve tarihçilerince verilen isimdir fetret dönemi.
Bu devirle ilgili 4 tane roman yazan adam - Namık Doymuş -; roman yazarken beslendiği tarihsel metinlerden, bir de dönemle ilgili tarih kitabı yazmıştır:
http://www.dogankitap.com...urulu%C5%9Fun+Tarihi-1250

Kitabın adı:
Osmanlı imparatorluğu’nun En Karanlık Yılları
Fetret Devri / Yeniden Kuruluşun Tarihi
bilinen ilk türk devleti olan asya hun devletinin yıkılış tarihi olan 200 senesi ile kavimler göçü sonrası avrupada kurulan avrupa hun devletinin kuruluş tarihi olan 375 senesi arasında ne oldu sorusunu sorduran bir devirdir aynı zamanda.

belki fetret devriyle ilgisi yoktur fakat hep düşünmüşümdür aradaki 175 senede ne oldu ne bitti. yazıyla başlayan tarih sahnesinin dumura uğradığı dönem olarak kayıtlara geçirilebilir.
Ankara savaşı sonrasında girilen dokuz yıllık bunalım devri.bu dokuz yıllık süreçte Osmanlı otorite boşluğuna rağmen Balkan'larda toprak kaybetmemiştir.bunun sebebi olarak Avrupa'da yaşanan yüzyıl savaşları ve uygulanan istimalet politikası gösterilebilir.fetret devri çelebi Mehmet in başa geçmesi ile son bulmuştur.
görsel

Fetret devrini anlatan isa ve Musa çelebi yi tasvir eden bir çizim.
osmanlı devletinin en ilgi çekici dönemlerinden biri olmasına, ciddi taht kavgalarının yaşanmasına rağmen resmi tarih anlatısında birkaç satırla, sanki 1. mehmed fetret devrinin sonunda tahta gökten zembille inip oturmuş gibi anlatılıp geçilir.

nice filmler, diziler, kitaplar çıkaracak kadar hüzünlü ve aksiyonu bol bir dönemdir oysa ki.
2 ye ayrılmıştır.

1402-1413 osmanlı dönemi
2002-2023 türkiye cumhuriyeti akp dönemi