bugün

Milli mücadelenin kahramanlarından. Üsteğmen rütbesiyle emekli olmuş, Emekli maaşını Kızılay'a bağışlamıştır.
bu toprağın kadınını en iyi şekilde temsil eden yüce şahıs. sakarya bölgesinde, komutan deli Halit'in tümeninde görev yaptı. birliği tamamen kadınlardan oluşuyordu. yunanlar'ı ani baskınlarla epeyce öfelemiş, her aklıma geldiğinde dualar okuduğum anam, bacım. ayrıca dünya harp tarihinin rütbeli nadir kadın askerlerinden. (diğeri de onbaşı (bkz: halide edip adıvar)idi.)
kara fatma adıyla tanınmaktayadı. bilinenin aksine izmit ve çevresinde rum ve ingiliz işgalcilerle savaşan 400 atlıdan oluşan çetesinde sadece kadınlar değil aralarında oğlunun ve kardeşi çeteci süleyman beyin da bulunduğu erkeklerde vardı. atatürk ün özel emriyle kurtuluş savaşında çeşitli belgelerin anadolu dan istanbul a taşınmasına da yardımcı olmuştur. daha sonra çetesiyle sakarya savaşına ve büyük taaruza katılır kendisine önceleri çavuş büyük taaruzdan sonra ise üst teğmen rütbesi verilir. dünya tarihinde teğmen rütbesiyle meydan savaşına katılan ilk kadındır. anıtkabir de büst ü vardır.
tanımlamaya kahramanlık kelimesinin yetmediği büyük insan. vatanını ve milletini kurtarmak için canla başla savaşmış, gittiği her cephede başarılı olmuştur. allah ondan ve bilinen bilinmeyen bütün kahramanlarımızdan razı olsun.
kara fatma lakabını kendisine atatürk takmıştır.

(bkz: http://www.torlakon.com/haberdetay.asp?ID=126)
görsel
milli mücadele esnasında düşmana esir düştüğü sıra kendi ağzından hatırası:
“Altımdaki Ceylan ismindeki, güzel talim ettirilmiş çok akıllı bir hayvandı; âdeta bir piyade neferi gibi düşman mevziine sokulmakta fevka’1-âde mahirdi. Afyon civarındaki Sürmeli köyünde bulunan düşmana müfrezemle taarruz esnasında, hayvanımla düşmanın mevziine sokulmak icap etti. Bu esnada düşman tarafından bir kemend atılarak yakalanmıştım ve hayvanda şahlanarak bizim tarafa firar etmeye muvaffak oldu; ben de bu suretle düşmana esir olmuştum.

Beni yakaladıktan zaman gözlerim bağlanarak, kendi mevzilerinin iki saat gerisinde bir yere götürülmüştüm ve burada gözlerimdeki mendil çözüldü ve sürmeli köyünde kurmuş oldukları karargahlarında yarım saat isticvap edildim; benden izahat almak için mütemadiyen sıkıştırıyorlardı; ben de verdiğim cevaplarda kaçamak cevaplar veriyordum. Bunlar arzu ettikleri maksadı temin edemediler. Bunun üzerine, Başkumandanları olan Tirikopis’in yanına götürdüler. Beni görünce son derece hayretle bana bakıyordu ve “Sen Kara Fatma!” diye üç defa hayretle ismimi tekrarladı. Biraz sonra hayret ettiğinin sebebini son sualinden anladım. Meğer bunlar, Kara Fatma’yı devâsâ birşey tahayyül ediyorlarmış ve bende bunlara cevaben “Anadolu’daki Kara Fatmalar’ın en kuvvetlisi benim” demiştim. Beni bilahara bir yere kapadılar.

Evvela başıma dört tane süngülü nöbetçi diktiler; birkaç gün geçtikten sonra bir kişiye indirilmişti. Hergün beni mütemadiyen dövüyorlardı. Gücüm tükenmeye başlamıştı. Bir gün nöbetçinin yanına bir misafir arkadaşı geldi. Şarap içiyorlardı. Misafir olan arkadaşı kalktı gitti. Bu nöbetçi şarap içmeye devam ediyordu. Her halde çok içmiş olmalı ki sabaha karşı sızdığını gördüm. Fakat bir türlü inanamıyordum. Bir iki yoklamadan sonra hakikaten sarhoş olduğuna kanaat getirmiştim. Elindeki silahı alarak ortalık ağarmadan yola çıktım. Ondokuz gün esaretin öldürücü ezalarına maruz kaldıktan sonra nihayet bir hayli müşkülattan sonra kaçmaya muvaffak oldum. BURSA’NIN işgalini duyunca halime bakmadan Sürmeli köyündeki ovada kıtamın başına geçtim. Bu muvaffakiyetimden dolayı Üsteğmen’liğe terfi edildim.”.

ayrıca bunu bilmeyen andaval bunu dedi :

(bkz: tarihte önemli bir kadın şahsiyet bulunmaması)
kurtuluş savaşı sırasında, 300 kişilik birliği ile I. inönü Muhaberesi, II. inönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ve Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde savaşmıştır. Bursa'nın yunan işgali'nden kurtulmasında önemli roller oynamış ve biri subay olmak üzere 25 yunan askerini esir etmiştir.

Çavuşluk rütbesi ile başladığı askerlik hayatına, savaştan sonra üsteğmen olarak devam etti ve o rütbe ile emekli oldu, emekli olduğunda ise bütün maaşını eski türk kızılayı şimdinin kızılay*'ına bağışladı.

savaşlar sırasında, kızının eli parçalanmış ve akabinde akli dengesi kaybolmuştur. Savaş sonrasında maaşını kızılay'a bağışladığı için yokluk içerisinde bir ibadethane de yaşamaya başlamıştır.

Bunun duyulması ile birlikte, tbmm o günün şartlarında kendisine bir aylık daha bağlamıştır.

Kurtuluş savaşı sırasında gösterdiği büyük cesaret ve yürek sebebi ile istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir.
Bir türk kadını olarak gerçekten çok özendiğim ve hayran olduğum, kurtuluş savaşı döneminin kadın askeri. Bir diğer hayranı olduğum kadın ise (bkz: halide edip adıvar)
nam-ı diğer (bkz: kara fatma)

milli mücadeledeki kadın kahramanlarımızdan.
---
kara fatma lâkabıyla tanınan fatma seher hanım, 1888 yılında erzurum'da doğmuştur. babasının adı yusuf ağa, kocasının adı ise derviş bey'dir. kocası da asker (binbaşı) olan fatma seher hanım, edirne'de görev yapan eşiyle birlikte balkan harbi'nde yer almıştır. daha sonra ise kendi ailesinden 10'a yakın kadını örgütleyerek 1.dünya savaşı'na katılmıştır. mondros mütarekesi'nden sonra ise eşi derviş bey'in vefat haberini almış ve erzurum'a dönmüştür.
---
mustafa kemal ile bir görüşme sırasında paşa ona; adını, silah kullanmayı, ata binmeyi bilip-bilmediğini, savaştan korkup-korkmadığını sormuştur. kara fatma'nın verdiği cevaplar mustafa kemal'i memnun etmiş, "kara fatma, bütün kadınlar keşke senin gibi olsaydı" demiştir. bu olaydan sonra fatma seher hanım'ın adı "kara fatma" olarak kalmıştır. (tansel, 2001)
---
mücadelenin en faâl neferlerindendir.
ve evet bir vatan neferine daha sahip çıkamamışız ve yoksulluk içerisinde 1954 şubatında gözlerini hayata yummuştur.

ayrıca çarşaflı kadınları aşağılama adına hamam böceği manâsına gelecek şekilde dile yerleştirmişlerdir bu ismi. bir vecihi hürkuş vakası gibi. okumalı ve bilmeli ve evet söylemlerimize de dikkat etmeliyiz.
görsel
yiğit namıyla anılır.
namı da kara fatma'dır...

"kara fatma" ismini ona veren de bizzat mustafa kemal paşa'dır...

sivas kongresi günlerinde kuvvacılar ile mazhar müfit'in bağırışmalarını duyan mustafa kemal paşa; "ne oluyor orada" diyerek bağırışmaların geldiği yöne doğru yürüdü.

sivas kuvayi milliye reisi ile mazhar müfit tartışıyordu, kuvacı reisin yanında da bir kadın vardı.

kadın, kara kaşlı kara gözlüydü.
simsiyah bir elbise giymişti.
pantolonu, çizmesi, belindeki kaması, tüfeği hepsi simsiyahtı...

kuvayi milliye reisinin anlattığına göre erzurumluydu, erzurum kongresinde mustafa kemal'i görmek istemiş, görememiş, o yüzden 3 gün 3 gece at sürüp sivas'a gelmişti.
şehit eşiydi.
kocası binbaşı olup sarıkamış harekatında şehit düşmüştü...

mustafa kemal kadına yöneldi,
kadın dimdik bir şekilde mustafa kemal'e; "at binerim, silah kullanırım, bana bir uğraş ver, vazife ver paşam" demişti dimdik bir sesle...

mustafa kemal paşa ona bir pusula yazdı ve uzattı.
pusulada üsküdar'da kuvvacı albay neşet bey'i bulması ve görevi ondan alması yazıyordu.
ve ekledi mustafa kemal;
"keşke bütün kadınlar senin gibi olsa kara fatma" dedi...

siyah giyinen kadının meşhur lakabını bizzat mustafa kemal paşa vermişti.

siyah giyinen kadın sivas'tan üsküdar'a gitti, albay neşet bey'i buldu pusulayı verdi, neşet bey onu izmit bölgesinde görevlendirdi.

sonrası malum.
kurtuluş savaşının bütün cephelerinde kahramanca mücadele etti.
yaralandı, gazi oldu.
esir düştü, kurtuldu...
izmir'e ilk giren süvariler arasında olma şerefine nail oldu.

istiklal madalyası kazandı.
maaş kabul etmedi.
kendisine bağlanan maaşı kızılay'a bağışladı.
yokluk içinde bir hayat sürdü.

1955 yılında vefat etti.
vefat ettiğinde ondan geriye bir mendil bohçası kalmıştı sadece.
o bohçayı açtılar.
bohçanın içinden istiklal madalyası ve mustafa kemal atatürk'ün hediye ettiği gümüş sigara tabakası çıkmıştı sadece.
cepheden cepheye bir koca ömürden geriye kalanlar sadece bunlardı.

bir de şeref, namus, kahramanlık, vatanseverlik...
koskoca bir cumhuriyet kalmıştı bir de...

ruhu şad olsun.

ek: kara fatma'nın vefatından önce çekilmiş son fotoğrafı;
görsel
1.40cm boyunda yüreği dev olan kahramanımızdır. Bugün anmadan geçemedim.
savaştan kaçan onca erkeğe delikanlılığı öğretmiş koca yürekli kadındır.
"Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim." mka
görsel

Vatan kahramanı Üsteğmen FATMA SEHER (Erden) Hanım.

Kuvvacı adıyla "Kara Fatma", 2 Temmuz 1955 tarihinde, istanbul'da, yokluk içinde, 67 yaşında yaşamını yitirmişti.
Fatma Seher Hanım 700 Kuvvacı’ya milis komutanlığı yapmış ve kendisine istiklâl Madalyası verilmişti.

"Mustafa Kemal’in huzuruna çıkabilmek için muhtelif kıyafetlere girerek üç günlük bir mücadeleden sonra devamlı bir takibin neticesi olarak, Sivas’ta öğle yemeğine davetli bulunduğu bir yere giderken yolda yakaladım. Üzerimde çarşaf vardı ve yüzüm de peçe ile kapalıydı.

Kendisiyle bir mesele hakkında görüşmek istediğimi söyleyince ilk defa sert bir lisan kullanarak ‘ne görüşeceksin’ dedi. Kalbimdeki vatan aşkı, bu sert muameleye üstün geldi. Derhal peçemi kaldırdım ve ‘istanbul’dan buraya kadar sizinle görüşmek için geldim ve maruzatımı bir dakika için dinlemenizi ısrarla rica ediyorum’ dedim.

Sonra, pek yakınımızda bulunan küçük bir lokantaya beni kabul ettiler." Mustafa Kemal kendisine adını, silah kullanmayı, ata binmeyi bilip bilmediğini sordu. Aldığı cevaplardan duyduğu memnuniyeti,

"Bütün kadınlar senin gibi olsa idi Kara Fatma" sözleriyle ifade etti. Fatma Seher, işte bu olaydan sonra “Kara Fatma” olarak anılmaya başlandı.

Kurtuluş Savaşı’nın büyük kahramanı Kara Fatma, istiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Bu madalya, kendisi için yeterliydi. Öyle ki, savaşın ardından kendisine bağlanan üsteğmenlik maaşını kabul etmedi.

“Ben para için savaşmadım. Vatanım için savaştım” diyerek maaşını Kızılay’a bağışladı.

https://www.facebook.com/...8277715/?substory_index=0
görsel

Milli Mücadele döneminde izmit dolaylarında efsane olmuş Milli Kahramanımız Kara Fatma'nın, yetim izciler ile 1920 yılında çekilmiş fotoğrafı.

https://www.facebook.com/.../posts/10158894695869674/
700 Kuvvacı’ya milis komutanlığı yapan ve istiklâl Madalyası alan Vatan kahramanı Kuvvacı adıyla "Kara Fatma.”. Sivas kongresinde Atatürk e "kadin isem Türk değil miyim? Bana emir ver " demiş. Çoğunluğu kendisi gibi dul kalan kadınlardan olusan 300 kişilik müfrezesiyle, üç meydan savaşına katılmış savaş alanında birlik yöneten dünyanın ilk kadını.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden sonra Bursa’ya geçen Kara Fatma, Şehrin Yunan işgalinden kurtarılması için müfrezesiyle birlikte kahramanca çarpışmıştır.
görsel
Bursa besevler de Karafatma meydani.

Hayatinın son yıllarını istanbul’da, Darülaceze’de geçirmiş,2 Temmuz 1955 de hayata gözlerini yumdu. Bugün kabri, Beyoğlu Kulaksız Mezarlığı'nda anıt mezar olarak düzenlenmiştir.
görsel