1978 santana şarkısı. her dinleyişte bi hoş oluruz, hem sevişiyormuş gibi, hem sevgiliden yeni ayrılmış gibi, hem bi zafer yanii her ruha giden solodur. ayrıca her dinlediğimde gitar çalma isteği uyandırır bende.
bu uydu jupiterin etrafında dönerken öyle bir ezilip büzülür ki buzla kaplı yüzeyinin alt kısmı bu ezilip büzülmeden dolayı ısınıp suya dönüşür. yani bu uydunun çatlaklarla dolu yüzeyinin altında kocaman bir okyanus yatıyor olma ihtimali oldukça yüksektir. bundan dolayıdır ki güneş sistemimiz içerisinde canlı oluşumuna dünya dışında en müsait yerlerden birisi olarak görülmektedir.
yüzeyinde su ihtiva ettiği iddia edilen jüpiter uydusu. burayı keşif için 1989' da yollanan (ve ismini europa' yı keşfeden kaşiften alan) galileo uydusunun çektiği görüntülere göre gezegenin yüzeyinde göller, hatta okyanuslar bulunması ihtimali epey kuvvetli (imiş). suyun varlığını yaşamı da akla getireceğinden eğer bu doğruysa europa dünya dışı yaşamın bulunduğu en yakın merkez olabilir. europa' da su ve yaşam olma ihtimali daha önce de zibilyon kere belirtilmişti; ama bu ihtimal artık ortaya atılan bir iddia kadar basit değil. europa yapısal olarak demir bir çekirdekten ve onu kaplayan silikat kayalardan meydana geliyor, üzeri ise büyük oranda buzla kaplı. asıl iddiaysa bu buzların altında sıvı halde okyanus ve göllerin olduğu ve buralarda yaşamın olduğu yönünde. elbette güneşten bu derece uzakta sıvı halde su bulunması ihtimali fazla iyimser olabilir, çünkü suyu sıvı halde tutmak enerji gerektirir. bu enerjinin de ışık yerine gelgitlerden sağlandığını öne süren bir hipotez mevcut. sonuç olarak, yaşam bir yana, europa' da sıvı su bulunması ihtimali hiç de az değil. bunlar boş keşifler değil, su içeren bütün gezegen ve uydular, ileride teknolojimiz elverdiğinde insanların kolonileşmesi için uygun olacak olan gökcisimleri, çünkü dünyaya sığmıyor olduğumuz ortada, kaynakları bizi beslemeye yetmiyor. nasıl ki beş yüz sene önce europa' dan çıkıp amerika' ya gittiyse insanoğlu belki yarın dünya' dan ayrılan bir grup da europa' ya gidebilir. (buna da ironi deniyor sanırım)
tyrus ve sidon'un ülkesi, kral agenor'un kızı bakire europa zeus tarafından kaçırılmıştır. zeus bu kızı etkilemek için, altın renkli, kısa boynuzlu çok iri sırtlı bir boğaya dönüşmüş ve onu bugün ki bildiğimiz avrupa kıtasına kaçırmıştır.
Harika bir Lars von trier filmidir. Karakterleri iiribari ile 18. yy Amerikan ve ingiliz edebiyatı kitaplarını anlatsa da, kabulumuzdur. Savaş sonrası Almanya' nın yüzünü gösterir, bazı sahneleri çok etkileyici olan bir filmdir.
hayatın bulunacağı uydu. buzlar delinecek ve altındaki okyanusta organik yaşam formları aranacak. organizma dediğime bakmayın, bizim genel türk insanı profilimizden bile zeki bir yaşam formu her halükarda.
Gök bilimciler, gaz devi Jüpiterin uydusu Europada sıcak su kaynaklarının izine rastladı. Hubble teleskobu, uydunun yüzeyinde tespit ettiği ve Uzay boşluğuna 200 km uzunluğunda su püskürten iki gayzerin fotoğraflarını çekti. Püsküren su buharının uzunluğu, Everest'in yaklaşık 20 katına denk geliyor.
Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan ABDnin Southwest Araştırma Enstitüsünden Lorenz Roth, Heyecan verici bir keşif yaptık... Aldığımız sonuçlar beklediğimizden çok daha belirleyici dedi.
Bilim insanları, Europa'nın jeofiziksel faaliyetlerinin, yaşam olasılığını güçlendirdiğini belirtti.
kynk: ntvmsnbc
Europa jüpiterin uydusudur. yüzeyi iddia edildiği gibi akarsular göller ve denizlerle kaplı değil donmuş su buzulları ile kaplıdır. Yeşil kuşakta olmamasına rağmen, sıvı su da barındırmaktadır. yüzeyindeki buz kabuğunda çatlaklar mevcuttur. zaman zaman bu çatlaklardan uzaya sıvı buz kaçtığı fotoğrafla gözlemlenmiştir. jüpiterin ve jüpiterin diğer uydularının kütle çekimi ile europa' nın oyun hamuru gibi adeta sıkıştırılıp büzülmesinden dolayı uydunun merkezi ısı üretmektedir. üretilen bu ısı sebebi ile yüzeydeki buz kabuğunun altında büyük sıcak bir okyanus olduğu düşünülmektedir. okyanusun varlığı radar sinyalleri ile tespit edilmiştir. güneş sisteminde dünya dan başka yaşamın gelişmiş olma olasılığı en yüksek yerdir. (şahsım adına söylemem gerekirse, yaşamın bulunduğu yerdir) Güneş ömrünün diğer evresine geçtiğinde yaşam için elverişli olan yeşil kuşak europaya genişleyecektir. o dönemde yüzeyindeki buz eriyecek ve sadece okyanustan oluşan bir gök cismi haline gelecektir. güneşin ömründen bile uzun ömrü olabileceği düşünülmektedir, çünkü jüpiter varlığını sürdürdüğü sürece europa aynı enerjiye sahip olarak varlığına devam edecektir. yaşamın gelişmesi için güneş ışığına ihtiyaç olmadığı için güneş beyaz cüceye dönüştüğünde bile hayat güneş sisteminde europa da devam edebilir.
ömrümün sonuna kadar insanoğlunun europa ya araç gönderip buzun altına bakabilmesini çok isterdim, ancak buz kabuğu kalınlığı on kilometre civarındadır. Bunu delmek biraz problem... bir gün yapacağız, o ayrı.
Edit;
metal çekirdeği de vardır. olmasa da jüpiterin koruması altındadır.
jupiterin uydusudur. ayla hemen hemen aynı olup yüzeyi kilometrelerce kalınlıkta buzla kaplıdır. yüzey sıcaklığı -150-200 arasıdır. buzun hemen alt katmanı yine kilometrelerce okyanus barındırır. bu okyanusların en derin noktası 150 kilometredir. çekirdeği metalden oluşur.
Yüzeyi buzlarla sarılı olan, Altının okyanusla kaplı olduğu tahmin edilen jupiter,in uydusu. Yaşam olabileceği düşünülüyor. Yaşam dediğimizde akıllı bir canlı formu gerekmiyor elbette en ufak bir bakteri bile umut verici olabilir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1062585/+
1610 yılında galiei galileo tarafından keşfedilen jüpiter uydusudur.bilim adamları, yüzeyi buzla kaplı olan bu uydunun yüzey altında bütün uyduyu kaplayan bir okyanus olduğunu ve bu okyanusta canlılık olabileceğini düşünmektedir.
jüpiterin 3000 km çapındaki, dünyaya göre epey küçük uydusu.
atmosferi marsın atmosferinden bile ince, atmosfer basıncı gaz halindeki oksijeni tutamayacak kadar düşük, jüpiterin manyetik alanı nedeniyle güneşten gelen radyasyon ışınlarından korunuyor olabilir diyorlar ama bunun da bir kesinliği yok bildiğim kadarıyla.
yüzey sıcaklığı desen -93 santigrat derece.
yani dünyadaki gelişmiş herhangi bir yaşam formunun orada yaşayabilmesine imkan yok.
yok ama nasa o kadar umut pompalıyor ki bu küçük uydu hakkında, insan bir şekilde merak ediyor. 10 senedir ara ara bakarım hakkında ne gibi bulgular elde edilmiş diye. 10 yıldır da nasa tarafından sürekli "10 yıl içerisinde" ile başlayan cümleler kurulur ama doğru düzgün hiçbir gelişme yaşanmaz.
yüzeyi buzla kaplı diyorlar ama yanlış. 40-50 km kalınlığındaki buz, buz değil donmuş okyanustur.
altında ilkel ve gelişmemiş canlılara ev sahipliği yapabilecek bir su katmanı bulunabilir diyorlar. neye göre ilkel? insanoğlunun sınırlı ufkuna ve dünya gibi kainatta zerre dahi olmayan bir gezegenden edindiği tecrübelere göre.