bugün

bilim kurgunun babasi yazar.

sir ve sövalye ünvanlari vardir, 1917 dogumlu Ingiliz'dir. En taninmis romani 2001:a space odyssey'dir. 2001'in devaminda 2010, 2061 ve 3001 odyssey'lerini de yazmistir. Rama, Childhood's End, Islands In The Sky ve The Sands of Mars diger taninmis kitaplarindandir. Ayrica denemeler ve kisa hikayeler de yazmistir. H.G. Wells fan club'inin baskanidir.
asıl adı arthur charles clarke olan ingiliz yazar. londra'daki king's college'den fizik ve matematik dalında şeref listesine girerek mezun olmuş, britanya gezegenler arası cemiyeti'nin başkanı olmuş, kraliyet astronomi cemiyeti ve daha bir çok bilimsel örgütün üyeleri arasına girmiş bilim adamı. elliden fazla kitabın, 1962 de yeni delhi'de unesco genel direktöründen kalinga bilim yazarlığı ödülünün ve franklin enstitüsü'nden ilk kez ortaya attığı iletişim uyduları fikri için altın madalyanın sahibi. yazdığı kitaplar otuzdan fazla dile çevrilmiş, 1969 yılında stanley kubrick'in yönettiği 2001 a space odyssey ile oscar'a aday gösterilmiş kişi. rendezvous with rama (bkz: rama) ile dünyanın en önemli bilim kurgu ödülleri olan hugo, nebula ve john w. campbell ödüllerini almış yazar. 1950 ve 1957 yılları arasında pasifikteki bazı deniz altı araştırmalarına katılmış, kitaplarının dokuzunda ve televizyon programlarında bu konuyu işlemiş bilimkurgu yazarı. yazdığı şeylerin daha sonra doğruluğunun bulunması yada nasa tarafından kullanılan fikirlerin sahibi olması nedeniyle childhood's end kitabı beni ürkütmektedir.
dünyayı çevreleyen telekomünikasyon ağının genişletilmesi için geostasyonel uydu fikrini ortaya atan ingiliz yazar ve mucit. *
stanley kubrick'in filme çektiği 2001: a space odyssey'in yazarıdır. muhteşem bir kaleme sahiptir.
hayal kurmak, onlara ulaştığını sana inandırmakta üstüne yoktur. dili bazen şiirsel, bazen de didaktiktir.
sadece 2001 değil; 2010, 2061 ve 3001 olarak da devam eden muhteşem bir seriye imza atmıştır.

kubrick'in çektiği ilk roman bir yana, yönetmen peter hyams daha sonra 2010 romanını filme almıştır*.
ilk film kadar gürültü koparmasa da, gayet güzel bir film olmuş, ilk filme ve romana sadık kalmıştır.

the city and the stars (türkçe'ye; "şehir ve ışıklar" olarak çevrilmiştir) isimli romanı da ayrıca okunmalıdır...
2001 a space odyssey'nın da aralarında bulunduğu bir sürü şahane kitabın yazarı. dün 90 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

(bkz: bir dakikalık saygı duruşu)
dna'ini klonu yaratılsın diye ardında bırakan bilim kurgu tanrısı.

tekrar yaratılınca görüşmek üzere.
pedofili olduğu için ingiltereye giremeyen ve yaşamı sri lanka da son bulan bilim kurgunun babası yazar.
Ilk genclik yillarimda bana bilmedigim bir dunyanin kapilarini acmis, uzayli deyince aklimda olusan "portlek gozlu, koca kafali uzayli" ve "tabak seklindeki ufo" imajlarini silip atmis bir bilim kurgu ustadi.

Arthur C. Clarke'i diger bilim kurgu yazarlarindan ayiran en onemli ozelligi, bence, hollywood'un da filmlerinde bol bol kullandigi kana susamis, isgalci uzayli modeline inanmamasiydi. Onun inancina gore; uzay yolculugu yapabilecek duzeye gelecek bir uygarligin kendi icindeki siddet icgudulerini bastirmasi gerekmekteydi. Siddet icgudusunden kurtulamayan bir irk uzaya cikamadan gelistirdigi teknoloji ile kendi kendini imha etmeye mahkumdu. Belki de bu yuzden, 2001 a space odyssey'i saymazsak hicbir eseri sinemaya uyarlanmamistir. (Icinde gorsel efeklerini gosteremeyecekleri savaslar olmayan bilim kurgu filmini naapsin hollywood degil mi?)

Bunun yaninda buyuk ustadin belki en buyuk kusuru hikayelerine ask ekleyince batirmasiydi. Ornegin Rama serisinin ilk 2 romani mukkemmel bir kurgu ile yazilmisken ucuncu ve dorduncu romani "uzayda gecen dallas" havasindaydi.

Sonuc olarak bir buyuk ustat daha aramizdan ayrildi. Dilerim baska bir yerde hayaller kurmaya ve onlari baskalari ile paylasmaya devam ediyordur.
bilimi temel alan düş gücünü nitelikli yapıtlara dönüştürme aşamasında yer alan yazarlardan biridir.
"Politikacılar western ve polisiye değil, bilimkurgu okumalı" diyerek takdir kazanan yazar.
"2001-A Space Odyssey"... ingiliz bilim kurgu yazarı.
"insanoğlunun yapacakları, hayal ettikleri ile sınırlıdır" SÖZÜNÜN SAHiBi.
Ey Oğul,

Klark namındaki bu ademoğlunun Arthur C. Clarke'ın Gizemli Dünyası deyü bir belgesel kuşağı var idi ki lezzetüne doyulmaz... 1989 yahud 90 senelerinde milli kanal TRT'de, sonra da 1998 Diskoveri Çenıl küffar kanalında seyredülür idi. insan yiyen mürekkeb balığundan, uçan dayire kadar her acayib mahlukat ve dahi nesneyi gösterib temaşa eyleyenleri hayretten hayrete düşürür idi.

Vesselam
"yeterince ileri olan bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez." sözünün sahibi yazar.
bilimkurgunun babası değildir. bilimkurgunun babası "jules verne ve h.g. wells" dir.
(bkz: arthur charles clarke)
Uzay macerası serisi bilim kurgunun kutsal kitaplarından biridir. 2001 bir uzay macerası zamanın ve türünün bulunduğu seviyenin çok üstünde bir hayal gücününü şaşırtıcı bir lirizme birleştirerek bize adeta sahip olamadığımız halde bizim mirasımız olacak olan kayıp günlerimizden haber verir. Günümüzde çokça görülen çocuk oyuncağına dönmüş bilimkurgu denen zırvalıklarla birlikte anılmasıysa talihsizlik değil kapitalizmin sinemaya yansımasıdır.
görsel