sadece eski günlerin güzel olduğu , anıların güzel olduğu için güzel değildir. gerçekten eskiden kaliteli ve güzel şarkılar yapılıyordu. şimdiler de kıçını başını açarsan , sosyal medyada fenomen olursan şarkıcı oluyorsun.
güzel olan şarkılar değil, şarkıyı yazan besteleyen kişilerin "eski zaman adamı" olmasıdır.
daha temiz, daha masum ve yaşanan her şeyi değerli kılmalarıdır.
bakın eski şarkıları düşününce o dönemlerde 'cuppa cuppa cuppa cuppa da cuppa cuppa' ya da 'adeyyo yalaleyo' gibi şarkılar yapılsaydı 'siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz?' tepkileri baş gösterirdi. eskiden her şey daha soft, daha güzel ve daha anlamlıydı. sanatçı vardı şarkıcı değil. anlamlı sözler vardı, böyle saçma sapan dıptıs dıptıs değildi müzik denen şey. asimile olmamıştı hiçbir şey. türküler vardı, türk sanat müziği vardı, club remixleri değil. bu yüzden eski şarkılar daha güzel.
bence talepler değişti aynı televizyonların şimdiki hali gibi şarkılar da bitmiş durumda herkes en az masrafla nasıl para kazanacağını hesapladığı için insanlara popülerite satılıyor sanat değil insanımız da popülerite talep ediyor, bu biraz eğitimle biraz da kültürle alakalı bir şey.
1-"Sorunsalı" kelimesi fazla ortada bir sorun yok.
2-"Eski şarkılar neden daha güzeldir" forum başlığı olur.
3-Sanatın yaşı olmaz. Monalisa ya kimse eski resim tablo demez.
4-Şarkı gerçekten nakış gibi işlenerek yazıldıysa kaç yıl geçerse geçsin eskimez.
bence doğal seleksiyonun ürünüdür bu da. eski şarkılar değil sizin eskiden dinleyip aralarında beğendiğiniz şarkıları dinlemek size keyif verir. onlarla kurduğunuz anılar canlanır falan filan.
yüce darwin in bunu kendi fikirleriyle açıklamama müsaade etmesi beni açıkçası duygulandırdı şu an.
eskiden şarkılar yazılmış olmak için yazılmazdı çünkü.
emek verilirdi, hisler notalara işlenirdi.
o notalar hisleri olduğu gibi bize yansıtır, saf duyguyu kalbimizin en derinine dek alır götürürdü.
belki de klişe ama eski aşklar gerçekti.
günümüze bakınca her şey yanılsama, para, çıkar, yatak ilişkisi haline gelmiş. bu devre his dolu şarkı yazsan neye yarar?
Güzel olan şarkılar değil, o döneme ve dahi dinlediğimiz şarkılara yüklediğimiz anlamdır aslında...
Yoksa her dönemin iyi de şarkısı olur, çok çok çok kötüsü de...
Emek vardı. Tek bir parça eserin kaydı için tüm saz ekibinin bütün gece prova yaptığı vakidir. Sanatı sadece sanatçılar yapardı eskiden. Her önüne gelen, sanatçı olamazdı. Kabul görmezdi. Şimdi meşhur olmak, para kazanmak şöhret olmak isteyen hemen bir cd hazırlayıp piyasaya sürüyor. Çünkü kapitalizm böyle emrediyor. Birilerinin sömürülmesi gerek. Eskiden Hayat bu kadar seküler bu derece hızlı ve yıpratıcı kolay harcayıcı değildi. Her bir anın değeri ve ederi vardı. Müzik de ona göreydi. Çünkü müzik toplumların yaşantısının özetidir.
Cevabı gayet basit olan sorunsal. Şarkılar, duyguları yansıtır. Geçmişte bütün duygular saf ve çıkarsızdı. Şarkılar da o güzelliği yansıtırdı. Şarkılar da güzeldi haliyle. Şimdiki zamanda duygular bozuldu ve berbat bir hale geldi. Günümüz şarkıları da günümüz duygularını yansıtıyor. O yüzden berbatlar. Şarkıların suçu yok. Şarkılar, duyguları yansıtır.