bugün

sivilcelerin pörtlediği, elin apıs arası tabir ettiğimz kısımla birlestiği, kalca, gögüs kol, bacak yapısının değisime uğradığı, dönemin içindekilerde amorfluk yaratan dönem.
ayten durmuş un yeni kitabı.
bir erkek için kızın klitoristen ibaret olduğu dönemdir. bu yanılsama bir yıl ila ömür boyu arası bir sürede devam eder.
ürolojik bölgeyle beynin yer değiştirdiği dönemdir. *
ergenlik dönemi kızlarda 11, erkeklerde 13 yaş civarında başlar ve kızlarda 18 erkeklerde 20 yaşlarına kadar devam eder. fiziksel büyümenin hızlandığı bu dönemde bilişsel boyutta da önemli değişiklikler olur. boy ve ağırlık artışı buluğa ermesiyle birlikte ergenin felsefe, toplumsal içerikli konulara merekı artar.
(bkz: en *tan dönem)
bir insan için hayatının üniversite sınavına hazırlık dönemiyle beraber en zor dönemidir... eğer bir insan sizi ergenlik döneminizde görmüş ve sonra 10 yıl geçmişse aradan sizi tanımazsa üzülmeyin, oldukça normaldir tanımaması... çünkü o zamanlar ya ya kilolusunuzdur ya sivilcelisinizdir ya da boyunuz kısadır he belki o dönemler gözlüükte takıyoor olabilrdiniz...
(bkz: hem fasist hem musluman olmak)
sıkıntılı bir dönemdir. ergen kimlik arayışı içindedir, sivilcelerin yüzümüze darbe yapması büyük sıkıntı yaratabilir.
insanın gelecekte taşıyacağı kimliğini kazandığı yıllar; tamamen doğal bir süreç.

ergenlik dönemini atlatmanın anahtar kelimesi anlayıştır. ne kadar basit değil mi? kesinlikle öyle. ne yersiz tartışmalar ne de alıp başı gitmeler bu sürecin atlatılmasına bir katkı sağlamayacaktır.

çünkü ebeveynler; yıllarca kucaklarında büyütüp, dışarıda ellerinden tutarak gezdirdikleri "bebeklerinin" büyüyüşünü kolay kolay kaldıramazlar. aynı şekilde çocuklar da yıllarca kucaklarında oturdukları ve dışarıda el ele gezdikleri ebeveynlerinin gözlerine farklı görünmeye başladıkları gerçeğini pek kolay kavrayamazlar.

özellikle aşırı tepkiler bu dönemde çok yoğun görülür. bu tepkilerin üst sınırları epey düşürülmelidir, hatta elden geldiğinde frenlenmelidir. bunun nedeni de, zaten yeterince sağlıklı düşünemediği bir dönem geçirmekte olan çocuğun; özellikle içinde bulunduğu süreçte yanlış ve geri dönülmez yollara sapmaya yeterince meyilli olmasıdır.

ayrıca ailelere sabır dilenesi bir dönemdir.
(bkz: kimse beni anlamıyor)


(bkz: kimse beni sevmiyor)

(bkz: çok yalnızım be sözlük)
insan hayatının belkide en çetrefilli, sıkıntılı gelişim dönemidir. mesela bebeklik dönemi gibi değildir. o dönem daha ziyade bir memenin peşinden koşan, ara sıra cıvıldayıp "agu" gibi manasız sesler çıkaran, laylaylom kıvamında tipler mevcuttur. lakin ergenlik öyle değildir. aslına bakılırsa, gelişim dönemlerinin her birinde birey olumlu veya olumsuz özellikler yaşar. ama ergenlik daha çok türlü şekillere girdiğiniz, kocaman bir kendini ifade balonu gibidir. bir zaman sonra o havalarda süzülen balon patlar, yüzeye yani "hayata" geri dönülür. bu dönemde daha çok okulu bitirdikten sonraki iş hayatına tekabül eder. zamanla kişide empati becerilerinde artış ve bununla birlikte ters orantılı olarak benmerkeziyetçilikte azalma görülür. kısacası kişi, toplumsal ilişkileri daha bütüncü bir göz ile görmeye başlar.
kısacası; ergenlik dönemi deli gibi bir kendini ifade çabaları bütünüdür. zamanında yapılan her türlü tuhaflıklar o dönemin belirleyici özellikleri olarak kabul edilmelidir. aldırmayınız, merak etmeyin o dönemde siz ne yaptıysanız diğerleride bir zamanlar aynılarını yaptılar.
bir dönem "bir ben vardur benden içerü" kıvamında ortalıkta gezinilen, hayatın anlamını bulmuş, yemiş bitirmiş bir halde geçirilen dönemdir. yaşamın belki de en zor dönülen eşiğidir. şekilden şekile girilir, isyanlar baş gösterir. dönemin vazgeçilmez kendini ifade yollarından biri de rock müziktir. herkes rocker olur çıkar. özellikle bu müziğin gencimizin için ayrı bir anlamı vardır elbette. rock müzik denilen şeyin onun içindeki "karanlığı" ve "derinliği" yansıttığı rivayet edilir.
kısacası efendim; ergen olmak zor zanaatır.
her olayda fevrileşip,sert yapıp,posta koyup,iş sevgiliye gelince duygusallaşılan,şair ruhlu don juan olunabilen,sevgilinin adına hayaline,saçına,gözüne şiirler yazılabilen ve suratların genelde kıymalı yumurta kıvamında olduğu dönem.
kızların erken girip geç çıktığı hadise.
burnun ve kulakların vucuttan bağımsız bir şekilde büyüdüğü, sesin kırçıllaştığı ve o dönemi yaşayanlar için güç bir dönemdir. herkez ergen kişinin üstüne gitmektedir. her lafta onun için alınacak birşeyler vardır.
en saçma takıntılara sahip olduğumuz dönemdir. vücudumuzda ki değişiklikler zaman zaman utanç sebebi olur. kızlar büyüyen göğüslerini gizlemek için kambur yürümeye başlar, erkekler herkesin ortasında ereksiyon durumuna geçtiklerinde saklanacak delik ararlar. ve bu dönemde herkes genellikle kendini çirkin bulur. genel geçer yargılara dayanan bir dönemdir.
beynin gelişimiyle vücut gelişimi bir gitmediğinden ergen kişinin eline koluna mukayyet olamadığı dönemdir.
insanların sonsuz şımarma hakkını kullandıkları dönemdir.
kısa sürmesi gereken bir dönemdir.
12 - 21 yaş arasında her sağlıklı bünyenin yaşayacağı dönemdir.
hızlı fiziksel büyüme ve cinsel, ruhsal gelişme sürecidir.
oldukça sancılı seyreder.
- kızım yemeğe gel
- off çok üstüme geliyosunuz yeter artık
- :S

- nasıl geçti okul?
- bi gün de hesap sormayın yeter artık
-:S

- kalın giyin annecim hava çok soğuk
_ ya anne nesi soğuk allam yarabbim ya yeter artık
-:S

- canım tozları alır mısın? hadi güzel kızım
- ya neden her şeyi ben yapıyorum ya yeter artık
_ :S
....
geri dönülmek istemeyen dönemdir.
herkesin ister istemez kendisini gösterme, fark edilme çabası içine girdiği dönemdir. ek olarak, kişinin ne yetişkin olması, ne çocuk olması; kısaca ne idüğünün belli olmaması sıkıntı yaratır.*
herkes tarafından farklı zamanlarda, farklı şekillerde yaşanılan, sıkıntılı bir ergenlik geçirmiş kişiler tarafından her daim kötü anlatılan, büyümeye ilk adım olarak tanımlanabilecek psikolojik ve fizyolojik değişikliklerin gerçekleştiği dönem.
(bkz: belki bugün belki yarından da yakın)