Alberta Üniversitesi’nden Dr. Philip Currie Ve New England Üniversitesi’nden Dr. Phil Bell isimli araştırıcıların yakın bir zamanda ‘‘Omurgalı paleontolojisi’’ adlı dergide bir makaleleri yayınlandı.
çalışmaları yeni bir dinozor türünün keşfine yönelikti.
araştırıcılar, keşfettikleri ‘Boreonykus certekorum’ tür isimli dinozorun yaklaşık 72 milyon yıl önce yaşadığını ifade ettiler.
çok eski tarihlere ait olduğu düşünülen bu yeni dinozor türünün fosilleşmiş kalıntıları grande prairie’de, batı alberta’nın merkezinde, gün yüzüne çıktı.
paleontholojist Bilim insanları, gün ışığına çıkan dinozor kemiklerini incelediğinde, bu canlının büyük bir el ve ayak pençelerine sahip olduğunu, dahası gerçek bir öldürücü pençeye sahip olduğunu iddia ettiler.
ayrıca araştırıcılar, dinazorun pençelerinin adeta kurbanları avlamak için mükemmelleşmiş bir yapı gösterdiğini de eklediler.
bu dinozor, katil bir pençeye sahip, velociraptorların bir akrabası olan bir türdü.
velociraptorlar hatırlanacağı üzere jurassic park filmleriyle ün yapmış karnivor (etçil), diğer dinozorlara göre daha küçük olan, hızlı koşma ve sıçrama yeteneğine sahip bir canlıydı.
araştırıcılar, dinozorun yaklaşık 13 feet (2 metre) uzunlukta olduğunu tahmin ettiler.
dinozorun deri yüzeyinin, kuzey kanada’nın soğuk kış günlerinde kendilerini sıcak tutması için muhtemelen tüylerle kaplı olabileceğini belirttiler.
aslına bakarsanız boreonykus certekorum’un keşfi önemlidir.
çünkü bu türün keşfi raptorların (yırtıcı kuşların) nasıl ilerlediği ve çevreye nasıl adapte olduğu gibi konularda önemli bir boşluğu dolduracağa benziyor.
bu canlıların en yakın atalarının moğolistan’da yaşamış olduğu, muhtemelen kuzey asya üzerinden kuzey amerika’ya geçtiği de ifade edildi.
ayrıntılı bilgiye erişmek isteyenler için kaynak;
P.R. Bell & P.J. Currie. 2016. A high-latitude dromaeosaurid, Boreonykus certekorum, gen. et sp. nov. (Theropoda), from the upper Campanian Wapiti Formation, west-central Alberta. Journal of Vertebrate Paleontology, vol. 36, no. 1; doi: 10.1080/02724634.2015.1034359
Dinozorlar, uzun yıllar "ürkütücü kertenkeleler", "canavarlar", hatta "ejderhalar" olarak adlandırıldı. Halk dilinde ve günlük yaşamda, korkunç yaratıklar olarak tanımlandı. Aslında bu nitelendirmeleri hak etmemişlerdi. Onların, bundan yaklaşık 200-250 milyon yıl önce yeryüzünde ortaya çıktıkları ve diğer canlılarla birlikte doğal çevreyi paylaştıkları artık biliniyor. Zaman içinde, farklı cinslere ayrıştılar, çeşitlendiler; ardından da yok oldular. Birdenbire yok oluşlarının nedeni, bugün hala tartışma konusu.
Bilim dünyası dinozorlarla gerçek anlamda, 19. yüzyılın ortalarında yaşayan ingiliz doğabilmci Sir Richard Owen'ın çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. Owen bu hayvanları, 1841 yılında, Yunanca deinos (korkunç) ve saurus (kertenkele) anlamına gelen iki sözcüğün bileşiminden oluşmuş dinozor adıyla adlandırdı. Ancak dinozor fosillerine yönelik çalışmalar, 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleştirildi. Nitekim, bu hayvanların 600 kadar çeşidinin yüzde 40'ı, 1970 yılından sonra bulundu.
yapılan arkeolojik kazılar sonucu, güncel olarak, 15.000 yıl önce var oldukları biliniyor.
bundan 14.000 ve 13.000 yılları arasında ise soyları tükenmiştir. bazı kaynaklar ve en çok bilinen sebep olmak üzere, meteor yağmurunun sebep olmasının yanı sıra, bazı araştırmacılar ve bilim adamları, döneme ait yapılmış taş aletlerin varlığıyla insanların, soylarının tükenmesinde etkili olduğu söylenir.
dünya'nın insandan çok yaşlı olduğunu islam bildirir. dinoların soyu tükendikten çok sonra insanoğlu'nun yeryüzünü mesken edinmesi durumunu düşünmek pek de zor olmayan bir husus.