bugün

dinozor

Alberta Üniversitesi’nden Dr. Philip Currie Ve New England Üniversitesi’nden Dr. Phil Bell isimli araştırıcıların yakın bir zamanda ‘‘Omurgalı paleontolojisi’’ adlı dergide bir makaleleri yayınlandı.
çalışmaları yeni bir dinozor türünün keşfine yönelikti.

araştırıcılar, keşfettikleri ‘Boreonykus certekorum’ tür isimli dinozorun yaklaşık 72 milyon yıl önce yaşadığını ifade ettiler.
çok eski tarihlere ait olduğu düşünülen bu yeni dinozor türünün fosilleşmiş kalıntıları grande prairie’de, batı alberta’nın merkezinde, gün yüzüne çıktı.

paleontholojist Bilim insanları, gün ışığına çıkan dinozor kemiklerini incelediğinde, bu canlının büyük bir el ve ayak pençelerine sahip olduğunu, dahası gerçek bir öldürücü pençeye sahip olduğunu iddia ettiler.

ayrıca araştırıcılar, dinazorun pençelerinin adeta kurbanları avlamak için mükemmelleşmiş bir yapı gösterdiğini de eklediler.
bu dinozor, katil bir pençeye sahip, velociraptorların bir akrabası olan bir türdü.

velociraptorlar hatırlanacağı üzere jurassic park filmleriyle ün yapmış karnivor (etçil), diğer dinozorlara göre daha küçük olan, hızlı koşma ve sıçrama yeteneğine sahip bir canlıydı.

araştırıcılar, dinozorun yaklaşık 13 feet (2 metre) uzunlukta olduğunu tahmin ettiler.
dinozorun deri yüzeyinin, kuzey kanada’nın soğuk kış günlerinde kendilerini sıcak tutması için muhtemelen tüylerle kaplı olabileceğini belirttiler.
aslına bakarsanız boreonykus certekorum’un keşfi önemlidir.
çünkü bu türün keşfi raptorların (yırtıcı kuşların) nasıl ilerlediği ve çevreye nasıl adapte olduğu gibi konularda önemli bir boşluğu dolduracağa benziyor.

bu canlıların en yakın atalarının moğolistan’da yaşamış olduğu, muhtemelen kuzey asya üzerinden kuzey amerika’ya geçtiği de ifade edildi.

ayrıntılı bilgiye erişmek isteyenler için kaynak;

P.R. Bell & P.J. Currie. 2016. A high-latitude dromaeosaurid, Boreonykus certekorum, gen. et sp. nov. (Theropoda), from the upper Campanian Wapiti Formation, west-central Alberta. Journal of Vertebrate Paleontology, vol. 36, no. 1; doi: 10.1080/02724634.2015.1034359