bugün

altı ay önce bir kez daha seyrettim. mutlaka görülmesi gereken filmlerdendir, iç ısıtır.
doğa görselleriyle süslenmiş bir akira kurosawa filmi. yönetmene oscar ödülü kazandıran bu film bir sinema şaheserleri arasında sayılıyor. ülkesinden uzakta bir ormanda araştırma yapan bir rus ordu görevlisi, dersu uzala adında bir bilge ile karşılaşıyor ve bu karşılaşma bir dostluğa yelken açıyor.
hurdadaki roman kadının ağzından çıkan iki kelime gibi geldi başlığı görünce. hep dombilay yüzünden.

falanlı filanlı filmmiş halbuki.
Yarım saat kadarını izledim, pek bir şey anlamadım. Gerçi yönetmenin Raşomon, Yojimbo ve Gizli Kale filmlerini tam izledim ve çok sevdim. Özellikle Toshiro Mifune'nin üç filmdeki oyunculuğuna, Raşomon'un olay örgüsüne, Gizli Kale'deki prensesin oyunculuğu ve dans sahnesine bayıldım. Bir ara sağlam kafayla bu film de dahil tüm Akira Kurosawa filmlerini tamamlayacağım. Adam gerçekten çok iyi bir yönetmen.
askerin dersu ile resim çekinirken şapkasını çıkarıp derzunun kafasına takması ikisinin göz göze gelip birbirlerine tebessüm etmesi efsanedir.
Gerçek bir hikayeden esinlenmiş 1975 yapımlı sinema. Bir adamın tam 58 sene orman ve dağlarda geçen yaşam mücadelesini anlatıyor.
kurosawa ustanın döktürdüğü muhteşem filmlerindendir.
Dağda yaşayan bir insanın hayatını konu alan film. Evet.
büyük beklentilerle izleyince hayal kırıklığına uğradığım film. basit bir doğa aşığının hikayesinden öteye gidemiyor. üstelik ağır ilerliyor. böylesi bir konu * daha detaylıca işlenmeliydi. dersu'nun şehir hayatına adapte olamayışı filmdeki güzel detaylardı.

--spoiler--
doğanın içinde yaşayıp yüzme bilmemek nedir ayrıca ya ahshhdhdf
--spoiler--
Bir adamın dağlarda ki yaşamını konu alan film. 1975 yapım. 1976 yılında en iyi film seçildi. Kesinlikle izlenilmeli. Gerçek bir hikaye.
Süper bir macera ve doğa sineması. Evet.
Dersu uzala, özlediğimiz adamdır, kadındır, ruhtur. Dersu uzala egosunu atıp, tüketim çöplüğünden kurtulabilmiş insandır.

Akira amca coşturmuştur. izleyin Dersu'yu seveceksiniz.
oldukça kaliteli film. bundan gayri ne söylesek anlamsız kalır.
kesinlikle ölmeden önce izlenilmesi gereken ilk 10 filmden birisidir. tabi gazete ve internet sayfaları " dersu uzala" gibi filmleri asla " en iyi 100 film" arasına koymazlar. onlara göre bir film amerikan yapımı değilse tıRttır. ancak kişioğlu "onların mantığına göre yaşamak zorunda değildir.

dersu uzala; neresini anlatmamalı işte ona karar vermek gerçekten çok zor. filmde her şey gerçekten mükemmel. baş rollerinden yardımcı oyunculara kadar herkesin performansı çok iyi. çekimlerin yapıldığı sibirya ve rus uzakdoğusu'nun coğrafyası harika. dersu her konuştuğunda felsefik arka planı bulunan bilgece sözler ediyor. dersu çok iyi bir çevreci. yaşadığı ormandaki her şeye saygı duyuyor, ağaçta sallanan bir şişeye bağlı ipi bile vurabilecek kadar keskin bir nişancı; ama gerekmiyorsa hiç bir hayvanı öldürmüyor. bulunduğu yerden ayrılırken kUlübeye hiç tanımadığı insanlar için kibrit, tuz ve ve pirinç bırakıyor ki açlıktan ölmesinler. Yağmurun ne zaman başlayacağını, ne zama biteceğini; fırtınanın ne zaman patlayacağını önceden biliyor. ormanda bir kurt gibi yaşıyor.

BELGESEL TADINDA BiR FiLM. belki müzikler biraz daha ön planda olsa daha da güzel olabilirdi.
Hayata başka bir açıdan bakmamızı sağlayan 1975 yapımı film hatta eser. Ve yine bu kadar güzel bir filme bu kadar az entry girllmesiyle beni şaşırtmadın sözlük.
dün izlemiş olduğum mükemmel işlenmiş ve dramatik konulu bir film..filmin 1975 yapımı olduğunu öğrenince biraz şaşırıyoruz.
yaşanmış ve filme ismini veren doğa ile mücadeleyi konu alan ve uzun soluklu bir macera yapımıdır.
maksim munzuk'un muhteşem oyuncuk sergilediği 1975 yapımı, en iyi yabancı film oscar'ını almış akira kurosawa filmi. bu akira kurosawa'nın çektiği bir filmin 2.kez "en iyi yabancı film" oscar'ını alışı.*

film Vladimir Arseniev'in anılarından oluşan romanından uyarlamadır. kitap otobiyagrafik bir roman olduğundan filmin gerçek bir hikayeye dayandığı söylenebilir.
bir çiçeğin dalından koparılıp saksıya konulmamasını anlatan film. nasıl ki çiçek ormanda bahçede kendini salıp büyütüyorsa, dersu uzala içinde geçerli, film tamamen öğüt ve nasihat üzerine kurulmuş. kainattaki hiç bir şey boşuna yaratılmadığını açıklayan dostluk, iyiliği öğütleyen film.
ruha dinginlik veren film. anlatıklarıyla bana şu kainattaki ormanlaırn ağaçlarının bir tek yaprağının dahi boşuna yaratılmadığı ve boşuna koparılmaması gerektiğini tembihleyen doğu dünyasının büyük mütefekirlerinin dervişlerinin felsefelerinden pasajlar sundu , sufilerin dünyasından fragmanlar gösterdi.
üstat kurosawa'nın ileri yaşlarında çaptan düşmediğini bir kez daha ıspatladığı ve döktürdüğü filmi. hikayesinin çoğu dinginlik içinde geçen bir sinema ziyafetidir.

--spoiler--
uzala'nın askerlerin saygısını kazanma sürecinde yaşananlar, diyaloglar; özellikle de fırtınada samanlarla yaptığı atraksiyonla ekibi kurtarması takdire şayan anlardır.
--spoiler--
bizim kuşağın ancak televizyonda izleyebilme şansı bulduğu kurosawa klasiği.
siktir git'in başka bir süper örneği. uza la!
gözümde/gönlümde, nikos kazancakis'in zorba'sının tahtını sarsmış adamın öyküsünü anlatan film. zorba için kullanılan övgüyü o'nun(dersu uzala) içinde kullanmakta hiç bir beis görmüyorum: "toprak anasından göbeği kesilmemiş, hilesiz, kocaman bir ruh" uzala. "topraktan öğrenen, kitapsız bilen" biri nazım'ın deyişiyle.

--spoiler--
topografik araştırmalar için ormanlık araziye gelen bir askeri birime rehberlik ediyor ve birimin önderini kendine hayran bırakıyor uzala. şehir çocuklarına adeta ders veriyor. hiç tanımadığı insanlara iyilik yapmak için ormanın derinliklerinde yiyecek bırakıyor, kaptan'ı kar fırtınasından kurtarmak için canhıraş bir şekilde mücadele ediyor. hatta çokça kereler o'nun hayatını kurtarıyor. kaptan eve döndüğünde karısına bu durumdan bahsedince, karısı: "uzala, bundan neden hiç bahsetmiyor? diyor. kaptanın cevabı uzala'yı anlamanız açısından çok önemli. şöyle ki: " o'na yaptığı şey normal geliyor." sezgileri çok kuvvetli, sesten de sessizlikten de mana çıkarabiliyor. kaptanı kendine öyle hayran bırakıyor ki, yıllar sonra ikinci kez araştırma yapmaya gittiğinde uzala'yı arıyor, nitekim buluyorda. aralarındaki dostluk iyice pekişiyor. iyice yaşlanan uzala, yürüyüş sırasında bir kaplan tarafından takip edildiklerini anladıklarında, kaplana dönüyor ve diyor ki: "ormanda yeterince yer yok mu, kaplan? neden bizi takip ediyorsun." kaplan gitmeyince o'na ateş ediyor ve vuramıyor. artık ormanda barınamayacağını anlıyor. bunun üzerine kaptan "şehre gidelim, benim evim, senin evin" diyor. uzala şehre gitmeyi kabul ediyor fakat orada yaşamaya bir türlü adapte olamıyor. kaptan'ın karısı su alırken para ödediğinde "neden su için para vermek? nehirde su çok" deyince yadırganıyor. parktaki odunları keserken tutuklanıyor...anlam veremediği bu şeylerle yaşayamayacağını anlıyor ve gitmek istiyor. diyor ki: "ateş etmek yok ben, çadır kurmak yok ben, ben burda yeterince nefes alamamak." kaptan, üzülüyor fakat o'nu anlayışla karşılıyor. giderken o'na son model pahalı bir tüfek hediye ediyor. vefa borcunu ödemek için. "ve avcı gider, sularda iz aramak için" * fakat çok zaman geçmeden ölü bulunur. tüfeğini çalmak isteyen biriyle mücadele ettiği için. kaptan, cesedi teşhiş etmek için gelir ve film biter.

filmi izledikten sonra kurusowa, daha bir devleşti gözümde. döneminin çok ilerisinde, herşeyi ile harika bir film. repliklerde herşeye dahil ama anmadan geçmek olmaz, mükemmel. altyazı indirilip roman niyetine okunabilir. *
bir kaç replik:

*kaptan, dostu uzala'nın mezarını ziyarete gelir...

oduncu: Bir şey mi arıyorsun?

kaptan: Evet, bir mezar.

oduncu :Henüz burada kimsenin ölmeye vakti olmadı.

*uzala ile kaptan'ın karşılaştıkları anda aralarında geçen diyalog:

kaptan:Sen kimsin? Çinli misin? Koreli misin?

dersu uzala: Hayır. Adım Goldi.

kaptan: Avcı mısın?

dersu uzala: Ben her zaman avlanırım. Başka işim yoktur.

kaptan:Nerede yaşıyorsun?

dersu uzala:Benim evim yok.Bir kulübe yapar uyurum ve evimde gibi yaşarım.

kaptan:Bugün şansın yaver gitmedi mi?

dersu uzala: Bir erkek geyiğe ateş ettim. Ama iyi yaralayamadım. Geyik kaçtı. Ben peşinden gittim. insan izi gördüm. Yavaş gittim Düşündüm ki: "Bu uzak tepelerde insanlar ne yapar ki?" Yakından bakmak istedim. Kumandanı ve askerleri gördüm. Hemen buraya geldim.

kaptan:Madem o kadar iyi bir avcısın geyiği nasıl ıskaladın?

dersu uzala: Sen hiç ıskalamaz mısın?

kaptan:Biz askeriz. lskalamamamız gerekir.

dersu uzala:Sen büyük avcısın bütün hayvanları vurdun... bize yiyecek bir şey kalmadı!
--spoiler--

söyleyecek o kadar çok şey var ki o'nunla ilgili. sustuklarımdan anlayın ve bu filmi mutlaka izleyin.
--spoiler--
dersu'nun kaptan diye seslenişi hafızalara müthiş kazınıyor.
ayrıca ormandaki domuzlara, ağaçlara, rüzgara vb şeylere adam diye hitap etmesiyle insan dersu'ya hayran kalıyor.
--spoiler--