genellikle architect'ten bahsedip dururlar.
bir sonraki aşamaları agnostik ateizm ve ondan sonra da külli agnostizmdir.
külli olanların bu konularda pek muhabbet edilmez, en sonunda kesip atarlar. size de kocaman bir "vay anasını" demek düşer.
kingdom of heaven da orlando bloom deisttir. insanların içindeki iyilik olursa dine gerek olmadığını savunur.
hoşuma giden bir replik var. savaşın 2. günü bir sürü ceset var.
papaz- bir ceset yakıldığında mahşer gününe kadar yeniden dirilemez.
orlando bloom- eğer bu cesetleri yakmassak 3 gün içinde hepimiz hastalıktan ölürüz. tanrı anlayacaktır. anlamazsa tanrı değil demektir. endişe etmemize gerek yok.
genelde fizik bilgisi ve din bilgisine sahip olan insanlarda görülen düşünce biçimi, inanış, ya da inanmayış
fizik ile başlangıç ve son dışında herşeyi açıklayabilir birey ama bazı noktalarda bilim cevapsız kalır işte o noktalara tanrı inancını, allahı yerleştirir düşünce olarak. ama dinlerin toplum düzenine zarar verdiğini, savaşların başlangıcı olduğuna inandığı için, ya da genel olarak işine gelmediği için kabul etmez.
çevremde çok vardır bu tip düşünceye sahip olan insanlardan, mutlu mesut yaşarız, zararsızlardır.
ateizm ile birebir bir alakası olmayan inanç sistemidir. Her ne kadar tanımlarken ''Deizm, ateizmden önceki son duraktır'' diye klişe bir cümle kullanılırsa da bu büyük bir yanlıştır. Bir deistin ilerleyen zamanlarda ateist olabileceği gibi olmaması da muhtemeldir,bu bireyin kendi elindedir. Bu yüzden burada motomot bir ilşki kurmaya çalışarak insanın kendisini zorlaması oldukça anlamsızdır. Rönesans devri ve Aydınlanma Çağı ile ilk deizm hareketleri başlamış ve ilk deistler ortaya çıkmıştır. Bu kişiler fikirlerinin ana mantalitesini '' Tanrı'yı reddetmemek ve doğal din'e inanmak'' olarak açıklamışlardır. Deistlere göre bir Tanrı vardır, insanı ve evreni yaratmıştır ama bu yüce kavramın varlığına inanmak için tekdüze ve dogmatik sistemler değil, insanın kendi aklını kullanması gerekmektedir ve dünyadaki doğal dengenin ve mekanizmanın işleyişi de insana Tanrı'nın varlığını zaten açıkça göstermektedir. Bunun dışında dayatılmış bütün inanç sistemleri yanlıştır. Yeniçağda Rousseaunun yaşamış en önde gelen deistlerden biri olduğu söylenir. Deizm hala varlığını sürdürmektedir, ayrıca deistler kendi düşüncelerini korumanın yanında diğer insanlara da saygı gösterirler. Üzerine basa basa söylenmelidir ki bu insanlar ateist değildirler, sadece din olgusunu farklı bir biçimde yaşamaktadırlar ve bu yüzden ateistler kadar radikal değildirler. Ayrıca şahsım da bu insanlardan biridir ve diğer insanların inançlarına da saygılıyımdır ama onlardan farklı bir açıyla yaklaşmaktayımdır bu olgulara ve hepsi budur, yani gerçekten de zararsızızdır *
"tanrıya inanmıyorum ama bir güç var" geyiği ile alakası olmayan, tanrı korkusuna da sahip olmayan insanlardır. evreni, evreni kapsayanı ve evrenin kapsadıklarını bir bütün olarak görürler. kısacası tanrı herkestir, her yerdedir... Ateizm le alakası yoktur ve özentiler şiddetle uzak durmalıdır.
tanrıya inanan fakat dinleri kabul etmeyen görüştür. ateizme dönüşmesi gerekmez, zira hayatı boyunca deist olan bir sürü insan vardır. agnostisizm değildir zira deizm şüphe etmeden yaradanın varlığını kabul eder.
dinlerin insan hayal gücünün en büyük ürünü oldugunu düsünen , allahı kabul eden fakat peygamber ve kitaplara inanmayan , allaha ulasırken kendi yöntemlerini kullanan , yaratıcıya inanan insan grubudur. dinlere inananlara saygılıdırlar. ateistlikle sonuclancak ,diye bir görüs sacmadır , cünkü deistler allaha inanırlar varlıgını kabul ederler. *
ileri aşaması ateizmdir, agnostizimdir derken, sorgulamada ulaşılabilecek sonuçlar açısından konuşulur.
deist insan, normalin üzerinde bir sorgulama geçirmiş insandır. inkar yerine, daha farklı bir "olabilir, ama şöyle" demektedir. işte zamanla, sorgulama devam ettiğinde, yetilerle bir hüküm verilemeyeceği fark edilir ve sırasıyla önce agnostik ateist (büyük ihtimalle yoktur ama bir şey demeyeceğim) sonradan da külli agnostik (ne bileyim var mı yok mu) haline dönüşmeleri muhtemeldir. geneldir. öyledir.
kendini herhangi bir dine mensup hissetmeyen ve evrime (dönüşüme) inanan dinleri kabul etmeyen , insanoğlunu doğadaki dönüşümün bir parçası olarak gören, ilk oluşum sürecinde tanrıyı kabul eden, ve ona inanan..
kesinlikle ateizmle karıştırılmaması gereken inançtır, tanrının veya ilahi bir gücün varlığını benimser
çünkü dünya ve insan oluşumuna anlatacak daha yeterli bir açıklama yoktur, ama dinlerden birine inanmaz.
çünkü din insan topluluklarına belli bir düzen getirmek, kafalarındaki sorulara biraz cevap kazandırmak,
ahlaki yozlaşmaların önüne geçmek amaçlı öğretilen öğretilerdir.
dine inanan kesime saygı duyarlar çünkü bu ''kişisel bir tercihtir veya öyle kabullenmiştir'' diye düşünür
ve dine inanan kesimden de saygı bekler, çünkü bütün dinlerin özünde, insanı ve canlıyı sevmek, saygı
duymak yatar.
ateizmle karıştırmayalım da, deizm agnostisizmin hemen sağında yer almaz mı? yani daha ortada, yani daha muhafazakar.
kısaca agnostisizmden de, ateizm'Den de daha dar bir açıda geliyor bana deism. şovenizme kaçmayan ortalama bir ateist/deist/agnostik de genelde üçü arasında dinamik bir denge sağlıyor.
eğer din yoksa - ki beni zerre ırgalamaz - öbür taraf da olmayacaktır, öldüklerinde götlerini kurtlar kemirecektir. göt olmak için bu dünyadan başka bir yerleri olmayacak insanlar olmaları muhtemeldir - ki bu da zerre ırgalamaz sadece hafif gıdıklar -. *
genel inanışa göre, inananlar, dinini tüm kurallarına uyarak yaşayanlar, güzel ahlaklılar kıyamet günü geldiğinde cennete alınacaklardır; inanıp da dinin gereklerini tam olarak yerine getiremeyenler yani günahları sevaplarının önüne geçmiş olanlar ise günahlarının bedelini cehennemde ödedikten sonra cennetle ödüllendirilecekler; inanmayanlar, şirk koşanlar, kötü ahlaklılar* cezalarını çekmek üzere sonsuza kadar cehennemde kalacaklardır. bu mantıkla deistler bir sınıflamaya giremeyecekler araf'ta sıkışıp kalacaklardır.