son sayfalarında deniz gezmiş'in,yusuf aslan'ın,hüseyin inan'ın resimleri bulunan,insanı alıp o tarihlere götüren geçmişine meraklı herkesin okuması gereken kitap.
yakın türk tarihine merak salan "bu adamlar ne yapmıs da asılmıslar" sorusunu soran insanların okuması gereken okuyunca da büyük ihtimalle deniz gezmis, yusuf aslan ve hüseyin inan'ın asılmasında hic bir etkisi olmamasına ragmen asılmalarından utanc duyacakları kitaptır. kitabı okuyup aglamamıs en azından gözleri dolmamıs insan sayısı yok denecek kadar azdır.
karşıyaka nın üç gülü
denizgülü, yusufgülü, hüseyingülü
darağacında gömülü
karşıyaka nın üç gülü
gezmişgülü, aslangülü, inangülü
ölümdür kimileyin kavganın tek ödülü
okuduktan sonra, içinde, "üç cana neden kıyıldı", "denizler kimin diyetini ödedi" gibi sorulara cevaplar bulunan kitaptır..etkileyicidir, iç parçalar..
Kitabı tekrar tekrar okuyası gelir insanın , kitap bittiği zaman insanı bir hüzün kaplar , beyinde "neden?" sorusu belirir. Okunası kitaptır.
çok iyi olmasada filmi için ; (bkz: hoşçakal yarın)
geçmiş yıllarda sürekli yasaklanan ve yasaklanmasına rağmen tekrar tekrar piyasaya sürülen kitap.6 mayis 1972'de idam edilen üç genci konu alan ve büyüklerimizce elimizde bulundurulması bile suç olarak görülen,başımıza birşey gelmesin diye okunması bile yasak edilmiş kitap.
"biz şahsi hiç bir çıkar gözetmeden, halkımızın bağımsızlığı ve mutluluğu için savaştık" diyen üç fidanın mahkeme ve idam sürecini anlatan, nihat behram'ın kitabı.
(bkz: idam edilirken deniz gezmiş e işkence yapılması)'nı kötü oylayan yazarların kesinlikle okumasını tavsiye ettiğim kitap. hele bir de deniz lerin mektupları varki insanın tüyleri diken diken oluyor hüzünleniyor keşke diyorsun keşke deniz ler ölmeseydi ama biliyorsun ki deniz'ler öleceğini bile bile o yola baş koymuştu yeniden dünya ya gelse yine idam edileceğini bilse yine direnişini sürdürürdü yine kendi darağacında ki taburesine kendisi tekme atardı.
nihat behram' ın şiirleriyle akıcılığı bozulmuş olsa da sağlam bir kitap. asıl çıkarılan sonuç, üç arkadaşın haksız yere idam edildiğidir, üçlünün düşüncelerinden değil de daha çok olayın hukuki yönünden ve son anlarından falan bahseder.
nihat behram'ın 12 mart darbesi sonrasında deniz gezmiş, hüseyin inan ve yusuf aslan'ın dışarıda son günlerini, yakalanışlarını anlatan belgesel anlatı tarzında bir kitaptır. devrimcilerin 6 mayıs 1972 tarihinde darağacına çıkış öyküleri ve idam anları çok duygusal bir üslupla anlatılmıştır. bazı bölümlerinde şiirlere de yer verilen kitapta 30 sayfa deniz gezmiş, hüseyin inan ve yusuf aslan,ın siyah-beyaz fotoğraflarına ayrılmıştır.
günümüzden sadece otuz sene önce yaşanmış olaylardan ne kadar bi haber olduğumuzun farkına vardıran, çoğu insanın yakın tarih hakkında hiç bişey bilmekdiklerini üztüne basa basa öğreten siyasi bir kitaptır. kitap içinda "devgenç" örgütünün anadoluda yaşadıkları ve anadolumuzun güzel insanlarının onları " devletin gençleri" sandıklarını yazabilecek kadar tarafsız hazırlanmış, güzel resimlerle de süslenmiş, her türk gencinin mutlaka okuması gereken bir eserdir. siyasi görüşünüz ne olursa olsun o yılları okumalı ve öğrenmelisiniz.
yıllar önce ilk okuyup bitirdiğim gün, gazetenin birinde, Antalya'da 17 yaşındaki bir eczane kalfası gencinin okuyup bitirdikten sonra intihar mektubunda kitaptan etkilenerek intihar ettiğini yazdığını, okuduğumda, dumur olduğum, kitaptır.