1941 yapimi bir orson wellesfilmi. filmdeki bas karakterle orson welles in hayati arasindaki benzerlik dikkat cekicidir. sasirtici olan, bu benzerligin orson welles in filme kendi hayatindan enstantaneler koymasindan ileri gelmemesi, film piyasa suruldukten sonra hayatinin filmdeki karakterinkiyle * benzer bir kadere sahip olmasidir.
bir cok yeniligin mihenk tasi olan film olmasi acisindan sinema tarihi acisindan cok onemli bir flmdir. sinema kuramcisi andre bazin'in de cok deger verdigi bir filmdir, gunumuzde halen kullanilan bir cok teknik ilk olarak citizen kane'de kullanilmistir.
Yönetmenliğini orson wellesin üstlendiği 1941 yapımı klasik film.
Bu çağda yaşayan bir insan olarak eminim ki birçoğumuz daha iyi senaryolara tanık olduk fakat bu filmi öne çıkaran başarısını cilalayan neden ise:
Filmin Sinema tarihinde modern tekniklerle ele alınmış bir kurgu sunun olmasından ötürüdür modern sinemanın mihenk taşlarından kabul edilir ve sinemanın tarihsel gelişimi için önemli bir yere sahiptir.
Spoiler
Film her ne kadar bir kelimenin "rosebud" etrafında dönüyormuş gibi görünse de aslında bu kelime kane'nin çocukluk yıllarını, o yıllara ait saflığını, zorunlu bir şekilde koparıldığı geçmişini simgeler.
Aynı zamanda elinde tutmuş olduğu kar küresi içsel ve dışsal ruh aleminin simgesel bir parçasıdır karakterimizin.
Filmin sonunda kırılma olayı hikayenin tamamlanışıdır aslında.
Psikanalitik bir yordamla bu çıkarımları yapmak oldukça kolaydır.
Çok uzun bir entry olmadı çok az kavram kullanıp biraz indirgemelerle olayı özetlemek istedim detaylı bir inceleme önemlidir bu konuda ve iyi bir eleştri yazısı okumanızda fayda var.
bir sinema şaheseridir. senaryo, anlatım ve diğer pek çok unsur dışında sinema adına bir deney laboratuarı gibidir. işin güzel tarafı; laboratuarda pek çok önemli keşif yapılmıştır. sinemanın akışında önemli bir sıçrama noktasıdır.
filmin finalinde yine yeniden avrupa sinemasının -özellikle de godardın da çok kullandığı- filmin ana karakterinin tükenişi resmedilir.
amerikalıların medya ve gazeteciliğe bakışını çok iyi anlatan kült bir orson wells filmdir.
edit dedik:sabahın altısında eksi manyağı olmaya gerek yok adamım;mesaj at bana neyini beğenmedin yazının bileyim!!!!