rusca ile pek bir alakasi bulunmamakla beraber ruscadan daha kolaydir. simdi hemen atlayanlar olmasin, nasil benzemiyor bik bik bik... benzemiyor kardesim. annemle babam ozel seyleri konusacaklari zaman bulgarca konusurlar genelde, odaya girdigimde hemen ruscaya cevirirler. bulgarcayi ana dilim gibi konusamam pratik yapmadigim icin, fakat 2 saat rusca konusmasinin icinden 2 tane cumle anlarsaniz kar sayin.
saçma bir grameri olan kaba dil.bizim türkçemiz gibi düz değildir.kadın,erkek,orta cins diye ayrılır her kelime.konuşurken kibar ve vurgusuz konuşursan karşındaki anlamicağı için tekrarlamak zorunda kalırsın.
"Kartofi" kelimesinin patates anlamına geldiği dil.
Ben bunun "r"lerine aşık oldum. Güzel dil, müziği hoş. Öğrenilesi. Sırf "r"li "r"li konuşmak için öğrenilir yani. Gerçi rusça öğreneceğim ben. Neyse, iyi işte. *
Bulgaristan 500 sene Osmanlinin hukumdarligi altinda kalmistir bunun icindir ki Bulgarcada cok fazla Turkce kelime var. Bulgarca ogrenmesi ve konusmasi epeyce zor bir dildir. Kaba telafuzuyla unlu olmasina ragmen konusmasi cok zevklidir. Ey brato kak q karash, oshte li si zakisal s parite... gibi sokak dilide mesurdur.
içinde yaklaşık 3500 tane türkçe kelime bulundurur. bir çok küfür de geçmiştir. mesela; siktir aynı anlamı daha doğrusu gerçek anlamı. alınıp gidebiliyorlar.
onun dışında işkembe, masa, bira. çadır da şemsiye anlamına geliyor.
içinde 500 e yakın türkçe kelime barındıran dildir. Örnek olarak şapka, pazarlık vb. gibi. Ayrıca yine türkçe'den aşina olupta gerçek anlamlarıyla şaşkına çeviren kelimelerde mevcuttur.
Bir de bu bulgarlar osmanlılardan kurtuluş günlerini kutlarlar. Televizyonlarda yayınlanır, kendilerine 500 sene hükmeden Osmanlıların katliamları ile ilgili filmler.
Ulan, ben 500 sene halka zulüm ile hükmettiysem, o halkın 7 ceddi, değil hristiyan olmak, bulgarcanın "B" sini bilmezlerdi. 500 Türkçe kelime ile bizlere artistik yapıyorlar ya, o dokunuyor kanıma hocam...
hint-avrupa dil grubuna mensup bir slavdilidir.tarihi kaynaklara göre yazıya dökülen ilk slav dilidir.dünyada yaklaşık 8 milyon kişi tarafından konuşulur.makedonca ve sırpçayla büyük benzerlikler gösterir, rusçadan ise bir hayli farklıdır.
ayrıca bulgar kelimesinin türkçedeki bulgalamak(karıştırmak) kelimesinden geldiği tahmin edilir.