buca

entry222 galeri10
    45.
  1. yağmur yağması halinde kısa sürede göle dönüşen ilçedir, çekilmezdir.
    0 ...
  2. 44.
  3. çalıştığım ana okulunda 3 yaşında dünya tatlısı bi veletin burak hocaya kısaltarak verdii isim BUCAAA çok sevimli oluyo.
    1 ...
  4. 43.
  5. Bucada yaşayıp ege kampüste okuyanlar veya bornpovada da kalıp bucada okuyanlar için gunun 2 saatinin yolda geçmesine sebep izmir in ilçesi..
    0 ...
  6. 42.
  7. adatepe gibi bir mahallesi bulunan çirkin ilçe. orda oturuyorum sevmedim, sevmiyorum, sevmeyeceğim.
    1 ...
  8. 41.
  9. 40.
  10. alsancak'ta görülen tiplerin %70 ini hadi 70 demeyelim 60 olsun bir de gaziemirliler var bu ilçede yaşayan insanlar oluşturur. balçovalı yalıya ve inciraltına , bornovalı ve karşıyakalı kendi yerine takılırken bucalılar önce 70 otobüsünü ardından alsancağı doldururlar. ama tabi ki çoğu bucalı alsancaktayken bucalı olduğundan pek söz etmez.
    0 ...
  11. 39.
  12. italyanca BUCA çukur anlamına gelmektedir.izmirin en iyi semtidir.Duvarlarında BUCA Ulan yazan yer.
    1 ...
  13. 38.
  14. pavyon ve birahane kültürünün zayifladigi, universite ogrencilerine yönelik cafe barlarin son iki yil icerisinde pirtladigi ilcemizdir. hala yadirgar, icmeye alsancaga bornovaya giderim.dönerim geceleyin bucada da corbami icerim.
    1 ...
  15. 37.
  16. izmir'in merkezinde olmasına rağmen, bir üniversite barındırmasına rağmen, hatta futbol takımının süper lig'e çıkma ihtimali varken ayıptır söylemesi ana caddesi göt kadar olan ilçedir. acilen o caddenin genişlemesi lazım. genelde izmir dışından gelenler ikamet eder. bol miktarda kebapçı, türkü evi bulunur. en işlek yeri forbes caddesidir ama gece vakti in cin top oynar.
    1 ...
  17. 36.
  18. bu ilçenin anadolu lisesinin kaliteli olduğunu söylerler.
    1 ...
  19. 35.
  20. Eski evlerinin ve sokaklarının fotoğraflanması gereken kendi halinde bir ilçe.
    0 ...
  21. 34.
  22. yarım milyon nüfusuna rağmen, içinde bir tane avm barındırmayan ilçe. değil avm sinema bile yok artık. bu kadar büyük bir ilçeye yakışmıyor bu durum. allahtan içinde şirinyer gibi bir semti var.
    1 ...
  23. 33.
  24. türkiye'nin en büyük köyü. kosmopolit diye buna denir. her ırk ve türden insan bulunur sınırlarında. üniversite olup gelişememiş ender ilçelerden.
    0 ...
  25. 32.
  26. eski tarihi rum evleri ile süslü daracık sokakları olan, hasanağa parkında tobul kadınları olan, üzümü meşhur, sevimli izmir ilçesi.
    2 ...
  27. 31.
  28. bucalilar diye ayri bir guruhu icinde barindiran yer.
    (bkz: bucali)
    0 ...
  29. 30.
  30. izmir'in bir merkez ilçesi. sanıldığının aksine merkez diye tabir ettiğimiz konak'a uzak değildir; ancak trafik problemi nedeniyle uzakmış havası verir.
    1 ...
  31. 29.
  32. çeşme ye 45 dk uzaklıktaki tozlu ve keşmekeş semt.
    1 ...
  33. 28.
  34. Alsancak'da donmelerin, Bornova'da buz gibi insanlarin, Karsiyaka'da, Balcova'da; ciks, tiki, kil, uyuz tiplerle yasamaktansa; cogunlugunu memur nufusun olusturdugu, sicak, neseli, adi ustunde sirin ve ucuz bir mekanda yasamayi her zaman tercih ettigim Izmir'imin nacizane ilcesi. Hele Evka-1, gercek anlamiyla dagin tepesine kurulmus olmasina, sehire inmek (biz evkada oturanlar olarak bu deyimi kullaniriz genelde) en az kirk bes dakka almasina ragmen, temiz havasiyla, yakinindaki piknik mekanlariyla, rakiminin hakkini verecek manzarasiyla, arabaniz varsa Izmiri cevreleyen Aydin-Cesme otobanina yakinligiyla, yedi golleriyle ve daha aklima gelmeyen birok guzelligiyle Izmir'de yasanacak nadir semtlerden. Evet eglence mekani belki cok yok, evet belki turku barlar genclerin ilgisini pek cekmiyor ama otobusler ne gune duruyor? Son soz; Buca'da oturanlar her aksam EGS'ye ya da Jade'e gidebilir ama Alsancak'takiler bu dagdaki temiz havayi zor bulurlar.
    8 ...
  35. 27.
  36. hengamesi bile kopek gibi ozlenen ilcedir.
    5 ...
  37. 26.
  38. 10 seneden fazla yaşadığım.ilkokulumu, ortaokulumu, lisemi okuduğum izmirin küçük sayılabilicek ama bir o kadar da az ve öz olan ilçesidir.Zamanında gençler eğlensin diye yaptıkları forbes caddesi (şimdilerde ölüm orucu tutanlara yuva haline gelmiştir.Bunun yanısıra da düğüm halindeki şirinyer trafiğinin ana kaynağıdır.) de buca'da bulunmaktadır.Bir de her önünden geçişinizde adama hayatı sorgulatan buca cezaevi'de buca sınırları içerisindedir.
    (bkz: buca cezaevi)
    1 ...
  39. 25.
  40. Buca izmir'in 9 kilometre güneydoğusunda kurulmuşdur. Nif Dağı'nın güney eteklerine yerleşmiştir. Yüzölçümü 180 kilometrekare, denizden yüksekliği 38 metre olup kuzeyinde Yenişehir, kuzeydoğusunda Torbalı, batısında Karabağlar bulunmaktadır. Yayvan görünüşlü arazi ile çevrelenmiş olup, çevredeki tepeler, vadiler ve bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir.
    Buca düz ve verimli topraklara sahiptir. Tınaztepe,Tıngırtepe, Zeytintepe, Koşutepesi ve Karacaağaç gibi tepeleri de vardır. Nif Dağı'ndan doğan Melez Çayı, Şirinyer'den geçer ve Halkapınar'da denize dökülür.
    Buca'ya bağlı, Kaynaklar Beldesi'nin yanısıra, Kırıklar, Karacaağaç ve Belenbaşı adında üç köyü vardır.
    Tarihçe;
    iznik Devleti Kralı ioyanis'in 1235 yılında Kohi denen ve Kral Yolu yakınında bir yerleşim alanından bahsettiği yerin Buca olarak değiştiği, Kohi adının daha sonra Gonia, Bugia ve Buca'ya dönüştüğü sanılmaktadır. Bizanslılar döneminde ise bugünkü yerleşim yerinde Vuza, Uza ya da Vuzas isimli bir toprak sahibinin yaşadığı, yerleşim yeri isminin değişerek zamanla Buca olduğu varsayımı da vardır.
    Buca, 4 temmuz 1987 yılında yürürlüğe giren 3392 sayılı yasa ile ilçe olmuştur.
    iklim;
    Buca, Akdeniz ikliminin tipik özelliğini taşır. Kışları bol yağış alır, yaz ayları ise sıcak geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 26-27 derecedir.
    Yerleşim;
    Buca, izmir'in en eski yerleşim yerlerinden biridir. Kırıklar, Karacaağaç Kaynaklar ve Belenbaşı olmak üzere 4 köyü vardır. Bütün yerleşim birimleri ovada kurulmuş olup, dağlık arazide kurulu köy yoktur. ilçe merkezinde 38 adet mahalle muhtarlığı ve 4 adet köy muhtarlığı bulunmaktadır. ilçenin kuzeyinde Kemalpaşa ve Bornova, batısında Konak, güneyinde Menderes, doğusunda da Torbalı ilçesi bulunmaktadır.
    Nüfus;
    Buca, bugün nüfus artışı yönünden Türkiye'nin en hızlı gelişen ilçeleri arasında yer almaktadır. Son nüfus sayımına göre 1990 yılında 1980 yılına göre %97'lik artış oranı ile metropol düzeyde en hızlı gelişen ilçe olmuştur. ilçeye göç günümüzde de sürmektedir. 1950'li yıllarda doğudan batıya doğru başlayan göçler, Buca'yı da etkisi altına almıştır. Ayrıca ilçede Evka 1, izkent, Ege-Koop, Buca Koop konutlarının bulunması ve birçok fakültenin kurulması ilçeye göçü son yıllarda daha da hızlandırmıştır. 1990 yılında 203.383 ,1997 yılı itibarıyla 285.250 olan nüfus 2001 yılında 314.638 (resmi olmayan sonuçlara göre)ye ulaşmıştır.
    Eğitim;
    Eğitim ve öğretim olarak Buca oldukça zengindir. ilçedeki okuma yazma oranı %99'dur. ilçe nüfusu içindeki okuma yazma bilmeyenlerin oranı ise % 0,12'dir. ilk, orta ve lise düzeyinde eğitim veren 56 okul 1 tane Endüstri Meslek Lisesi bulunmaktadır. (Buca Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi) Ayrıca son yıllarda üniversite düzeyinde büyük gelişmeler gözlenmektedir. izmir'de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı Buca Eğitim Fakültesi, iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adalet Yüksek Okulu, Manisa Spor Akademisi'ne bağlı Beden Eğitim Bölümü de Buca'da eğitim hizmeti veren okullar arasında yer almaktadır. Bu arada yapımı süren Dokuz Eylül Üniversitesi'nin kampüslerinin tamamlanması ile Buca bir anlamda 'fakülteler ilçesi' olacaktır. Bu arada öğrencilere bilgi takviyesi amacıyla ilçede özel dershaneler, sürücü kursları, eğitim öncesi ve sonrası için hizmet veren çok sayıda kreş, ana okulu vardır.

    kaynak: izmirliyiz.com
    0 ...
  41. 24.
  42. bu sabah 2 defa bomba patlamalarıyla korkan ilçe.
    0 ...
  43. 23.
  44. iki yıllık gözlemlerim sonucu çoğunluğu göçmenlerden oluşan, bulgar, boşnak, kürt ve hepsinden daha fazla dokuz eylül üniversitesi öğrencilerinin bulunduğu yer, alışana kadar sıkıcı, alıştıktan sonra ise sevimli gelen izmir ilçesi.

    ayrıca bakınız; tıngırtepe
    2 ...
  45. 22.
  46. sadece okulumun orda oldugu için gittigim yoksa yanından bile geçemeyecegim yerdir.
    2 ...
  47. 21.
  48. dokuz eylül üviversitesi'nin dağılmış kampüslerine * * çok yakın olan en dandik evlerin bile sırf okula sıfır diye ateş pahasına kiralandığı bir yer. hasanağa parkında zamanında işlenmiş cinayetleri dinler, gece gece parkın içinden geçmeye korkarsınız. 70'e binip çankaya'ya, 104'e binip konak'a, 514'e binip karşıyaka'ya, 515'e binip bornova'ya, 270'e binip inciraltı'na, 670'e binip balçova'ya... gidersiniz. görülecek belki de tek güzel yeri "buca gölet"tir, havalar da güzel olunca gidip gezmek gerekir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük