bugün

arka kapağındaki;
"ne istiyorsan onu yap.
fantazyada'ki sınırsız güç simgesinin üzerinde bu yazı vardı. ama bastian bu tümcenin gerçek anlamını ancak uzun, güçlüklerle dolu aramalardan sonra öğrendi." yazısıyla beni bir anda kendine çeken bir michael ende eseri.
orijinal adı neverending story olan kitap.
Bir yerde güzeldir. Hikaye vede kahramanları okurun kafasındaki düşünceler ile şekil bulacak, devam edicek, yaşıyacak, öleceklerdir.
çizgi filmi de vardı bir zamanlar. güzeldi.
asla ama asla bitirilemeyecek öyküdür. genelde çalkantılı lise dönemlerinde herkes başlar, ancak sonu gelmez.
büyüklere masal anlatan kitaptır. tavan arasında sen kaybolursun sanki o kitapta.
şiddetle tavsiye edilesi bir kitaptır.
her şey o kadar ilginç ki kitapta bir süre sonra şaşırmamaya başlıyorsun. fazlaca kullanılan her şeyin sıradanlaştığı gibi sıradanlaşıyor.
orjinali renkli basım (yeşil-kırmızı) olan kitaptır. ilk okul döneminde okumuş olmakla birlikte, bugüne kadar okuduğum en iyi fantastik kurgu kitabıdır. söz konusu kitap;
almanya gençlik kitapları ödülü
avrupa gençlik kitapları ödülü
volkach alman akademisi çocuk ve gençlik edebiyatı ödülü
kitapseverler ödülü
wilhelm - hauff ödülü
floransa güzel sanatlar akademisi ödülü
lorenzo magnifice 82
bronzi di riace

ödüllerini kazanmıştır. kitabın ana kahramanı Bastian dır. elimdeki kitabı hain bir arkadaşım alıp, geri vermemesi üzerine ilk basımının bulunmasının neredeyse imkansız olduğu farkedilen kitaptır.
orijinal adı die unendliche geschichte olan eser michael ende tarafından kaleme alınmıştır. fantastik kurgunun revaçta olduğu günümüzde bu kadar az biliniyor olması en basit şekliyle üzücüdür. okunan bütün fantastik kitaplardan bir iz bulmak söz konusu içinde. morgul adı verilen bir ülke ile yüzüklerin efendisi akla gelirken, arteju'nun kahine ulaşabilmek için geçtiği ayna kapı harry potter'daki kelid aynasını anımsatır. isimlerin önemiyle yerdeniz büyücüsü akla gelir. ne istersen onu yap mottosuna sahiptir.

böyle bir hayal gücü nasıl olur, bir insan bunları nasıl düşler, hadi düşledi nasıl böyle bir betimleme gücü olur da yazıya döker inanmak mümkün değil. çocuk kitabı olarak geçse de barındırdığı fikirlerle her yaştan insanın hayatı ve kendisini sorgulamasına yol açabilecek düzeydedir.

kısacası mükemmel bir kitap.

edit: tabi ki çocuk imparatoriçenin tılsımının boyunda taşınması da frodo'nun yüzük taşıyıcılığını anımsatıyor olabilir.
Çocuk kitabı olarak bilinen bu şekilde bile lanse edilse hataya düşülmeyen ancak bir o kadar da yetişkinlere hitap eden (bkz: michael ende)'nin güzel fantastik eseri. Bu yaşıma kadar bırakın okumayı adını dahi duyup duymadığıma emin olmayan ve 21 yaşında koca bir çocuk için büyük kayıp. (bkz: momo)'yu raf aralarında gördüğüm daha doğrusu hayal meyal hatırladığımı saymazsak bu koskaca dev yazarı bu zamana kadar tanımamış olmam büyük utançtır.

Benim gibi hiçbir zaman çocuklar için en okunulası/okutulması gereken (bkz: küçük prens)'i o "herkesler" gibi anlayamayacak ve hiçbir zaman içinde yer etmeyecek illa kültleşmiş bir isim söylenmesi gerektiğinde (bkz: şeker portakalı)'nı dillendiren ama esasında her daim gönlündeki baştacı (bkz: demiryolu çocukları) kitabı yer alan biri için "bitmeyecek öykü" belki de çocuklarımıza fantastik kitap adına okutmamız gereken ilk eserlerden biri.
Ama siz yine de "ne istiyorsan onu yap"ın. (Swh)