bu kıtada 2004 den beri yaşanan terör saldırıları;
--spoiler--
11 Mart 2004: ispanya'nın başkenti Madrid'de 3 ayrı trene bombalı saldırı düzenlendi. El Kaide'nin üstlendiği saldırılarda 191 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 2 bin kişi yaralandı.
7 Temmuz 2005: ingiltere'nin başkenti Londra'da 4 terörist çantalarında taşıdıkları patlayıcılarla yoğun ulaşım noktalarında intihar saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda 56 kişi öldü, 700 kişi yaralandı.
22 Temmuz 2011: Norveç'in başkenti Oslo'da, aşırı sağcı Anders Behring Breivik bombalı saldırı düzenledi. Saldırıdan iki saat sonra da polis üniforması giyen Breivik, Oslo yakınlarındaki Utoya Adası'nda öğrencileri katletti. Saldırılarda toplam 77 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.
7 Ocak 2015: Fransa'nın başkenti Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Olayda biri polis 12 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.
9 Ocak 2015: Charlie Hebdo saldırganlarından Amedy Coulibaly, Paris'te düzenlediği eylemde bir polisi öldürdükten sonra kentin doğusunda Vincenne bölgesindeki bir Yahudi marketinde müşterileri rehin aldı ve burada dört kişiyi öldürdü. Saldırgan polis tarafından vuruldu. Charlie Hebdo saldırganlarından Said ve Şerif Kouachi kardeşler, başkentin kuzeydoğusunda Dammartin-en-Goële bölgesindeki matbaada bir kadını esir aldı. Polisin düzenlediği operasyonda Kouachi kardeşler ölü ele geçirildi, rehine ise kurtarıldı.
13 Kasım 2015: Fransa'nın başkenti Paris’te eş zamanlı silahlı ve bombalı saldırılarda 130 kişi öldü, 368 kişi yaralandı. Bu saldırıyı da IŞiD terör örgütü üstlendi.
22 Mart 2016: Belçika'nın başkenti Brüksel'de havalimanı ve bir metro istasyonundaki intihar saldırılarında 32 kişi öldü. Yine IŞiD'in üstlendiği saldırılarda 270 kişi yaralandı.
14 Temmuz 2016: Fransa'nın en önemli milli bayramı Bastille Günü'nde Nice kenti kana bulandı. Kamyonla insanları eze eze ilerleyen terörist en az 84 kişinin ölümüne yol açtı.
--spoiler--
200 yılı aşkın süredir dünyanın en gelişmiş ülkelerine ev sahipliği yapan kıta. geldikleri nokta iyi veya kötü olarak nitelendirilebilir. ancak şu da kabul edilmedir ki ekonomi, demokrasi, teknoloji gibi birçok dalda türkiye ve diğer asya ülkelerinden daha ilerdeler.
gerçek şu ki avrupa ülkeleri 200 sene önce orta doğu ülkelerinin çok daha gerisinde idi. avrupa ülkeleri barut ve pusula gibi birçok teknolojik aletten asya'dan daha sonra haberdar oldu. asya ülkeleri gelişirken avrupa ülkelerinin büyük bir çoğunluğu kıtlık çekiyordu. ancak avrupa ülkeleri 16. yüzyıldan sonra çok büyük gelişmelere ev sahipliği yaptılar.
(bkz: aydınlanma çağı)
(bkz: sanayi devrimi)
(bkz: coğrafi keşifler)
şimdilik aklıma gelenler bunlar, ancak bu örnekler daha da çoğaltılabilir. önce orta çağ'da yavaş yavaş yükselmeye başladılar. coğrafi keşifler sayesinde dünya çapında daha büyük etkinlikler kurdular. sonra aydınlanma çağı geldi. sonraki yıllarda onu sanayi devrimi izledi.
en son 1. dünya savaşı'nda hepsi birleşti. avrupa'nın fransa, ingiltere, rusya gibi güçlü ülkeleri avrupa'nın (almanya'yı saymazsak) bulgaristan, osmanlı, macaristan gibi güçsüz ülkeler karşısında büyük bir zafer elde etti.
bu başarıyı daha sonraları 2. dünya savaşı izledi. bu olaydan sonra tüm avrupa ülkeleri avrupa birliği adı altında birleşti. kendi içlerinde bölüşmek yerine güçlerini birleştirdiler. günümüzde de bu güç varlığını sürdürmektedir. bu birliğe avrupa'daki hemen hemen tüm ülkeler dahildir zira avrupa'nın hemen hemen tüm ülkeleri çok güçlüdür. ancak avrupa'daki makedonya, hırvatistan, sırbistan, türkiye gibi; gelişmemiş ya da sadece gelişmekte olan balkan ülkeleri bu topluluğa dahil değildir.
Demokrasi, özgürlük, insan hakları gibi kavramları krallara ve derebeylere karşı yıllarca savaşarak kazandıkları için bu alanlarda kendilerine yapılacak en ufak bir haksızlığa çok sert tepki göstermekteler. Bundan dolayı siyasileri ülkede kafasına göre at koşturamamaktadır
günümüzün en gelişkin uygarlık düzeyine erişmiş ülkelerinin yaşadığı coğrafya. geldikleri nokta öznel olarak iyi ya da kötü olarak adlandırılabilir. ama gerçek o ki, zenginlik ve teknolojik gelişkinlik anlamında bizden ilerdeler.
avrupa kıtasında var olmuş, binlerce yıllık geçmişe dayanan, çeşitli etkileşimlerin sonucu oluşmuş kültürel, ekonomik, teknolojik faaliyetlerin ve biriken bilginin tümü, avrupa uygarlığı dediğimiz kavramı oluşturuyor.
aslında avrupa geçmiş çağlarda asya karşısında sönük kalmış durumdaydı. bir şekilde bina inşa edilemeyen dönemde, taşları üst üste yığıp tapınak yaparken avrupa insanı, mezopotamya'da yavaş yavaş çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dine evrim başlamış durumdaydı.
el aleti kullanımı da aynı şekilde, tarım aletlerinde de aynı şekilde, mezopotamya uygarlığının çok gerisinde idi avrupa. hatta öyle ki, saban benzeri araç gereci icat edemedikleri için, çok yağışlı avrupa ikliminde oluşan kalın çamur tabakaları bile yarılamamış, tarım faaliyetleri hep ilkel düzeyde kalmıştı.
avrupa kavimleri öncelikle barbarlar ile etkileşime geçti, hint-avrupa dillerini elde ettiler, onlardan bronz ve çelik işlemeyi öğrendiler. daha sonraları, avrupa, önce yunan kültüründen etkilenerek yavaş yavaş teknik bilimi oluşturmaya ve bu kapsamda bilgi üretmeye başladılar.
zaman geçtikçe ilerlediler, #26253513'de incelediğimiz şekilde sanayi devriminin öncülerini, yel değirmeni kullanımı vs. faaliyetlere giriştiler.
iki farklı nitelikteki bu kültürleri, yani yerleşik yunan kültürü ve göçebe kültürünü bir araya getiren avrupa kavimleri, hem yerleşik yaşam kaynaklı teknik becerilere, uzun vadeli yatırım kültürüne ve soğukkanlılığa hem de göçebe yaşam kaynaklı savaşçılık, cesaret ve atılganlık gibi kavramlara sahip oldular.
bu iki kültürün birleşimi ise sanırım mükemmel karışım oluyor.
her gün tecavüz, hırsızlık, gasp, çocuk nikahı gibi olayları görmemize vesile olan sömürgeci ülkelerin bulunduğu coğrafya. yazık belki bir gün adam olurlar...