bugün

sscb nin dağılma sürecinden sonra hızlanan fikir.

ilk görünüşte bir coğrafya üzerinde ekonomik ve toplumsal birliktelik yeşertmesi beklensede, özünde emperyalist güçlere hizmet eder. oluşturulma amacıda budur zaten

kaldi ki avrasyanın kesin bir tarifide yapılamamaktadır.
pek oyle sscb'nin dagilma surecinden sonra falan degil, tam tersi ekim devriminden sonra yurtdisina cikmak zorunda kalan milliyetci rus aydinlarinin bir ideolojisidir (bkz: yevraziitsy) bunlar, kardesim rusya oyle batili, kapitalist bir guc olamaz, bu anlamda ekim devrimi hakli bir tepkiydi ama bu enternasyonalist proleter hedelerini, efendim militan ateizmi falan birakalim da soyle slavligimiza, ortodoks kilisemize yaslanip buyuk pyotrdan beri surup giden batililasma ihanetine bir son verelim demislerdir. ha bu akim soguk savas sonrasinda atlantikcilere karsi bir tepki olarak yeniden dogmustur, bugun rf'de bayraktarligini dugin ve avrasya partisi yapmaktadir. buna ragmen hem rusya'da hem de turkiye'de avrasyaciliktan pek cok farkli kisi pek cok farkli -ve cogu kere zit- seyi anlamaktadir.
Rusya'yı 90 sonrası etkileyen fikir akımlarından bir tanesidir.

Rusya, 1990'lara Soğuk Savaş'tan yenik çıkmış, ekonomik ve siyasi krizlerin pençesinde boğuşan bir devlet olarak girmişti. 91-93 yılları arasında Batı'dan gelen ekonomik ve siyasi yardımların da etkisiyle Rusya'da Batıcılık akımı hakimdi. Buna göre, Batı ile sıkı ilişkiler kurulmalıdır, çünkü Rusya, Batı ile zaten ortak bir kültür mirasına sahiptir, dini aynıdır, aynı medeniyet içerisinde yer almaktadır. Fakat bu akım pek fazla uzun ömürlü olamamış ve Batı'dan gelen ekonomik yardımların kesilmesine eş zamanlı olarak, Batıcılık akımı da Rus kamuoyunda popüleritesini yitirmeye başlamıştır.

Avrasyacılık, tam da bu dönemlerde ortaya çıkmıştır. Eski Komünistler ile merkeziyetçi çevreler tarafından geliştirilen bu teoriye göre, Rusya Batı ile ilişkilerinde mesafeleri durmalıydı. Eski Sovyet nüfuz bölgesi olan BDT ülkeleriyle sıkı diplomatik ve askeri ilişkiler geliştirilmeliydi. Sürekli Doğu'ya doğru genişleyen Batı'nın askeri gücüne karşı* Rus ordusu modernize edilmeliydi. Liberal ekonomik planlar terk edilip, korumacı politikalar uygulanmalıydı. En önemli Avrasyacı teorisyen olan Alexander Dugin'in Yakın Çevre modeline göre, Rusya bu bölgeler ile ilişkilerini en ileri seviyeye taşımalı, bu topraklardaki Rus azınlıkların hakları korunmalı* , hatta sınır güvenliklerini de Rus askerler sağlamalıydı.

92-93 yıllarında belirginleşen bu akıma doğru devlet nezdinde de ilk kabuller, Dış işleri Bakanı Primakov'un göreve gelişiyle başlar*. Primakov tam anlamıyla, Avrasyacılık'ı benimsemese de, eski Batı yanlısı politikaları rafa kaldırmış ve uluslararası alanda çok kutuplu bir strateji benimsenmesini deklare etmiştir. Bu da, Rusya'nın sadece Batı bazlı olan politikalarından vazgeçip, başka bölgelerle de diyalog geliştirmek istediğinin* bir ifadesidir.

Putin'in başkanlık dönemiyse, Rusya'nın Avrasyacılık'ı resmi olarak teleaffuz edip, literatürüne soktuğu dönemdir.* Gene de, Putin tam anlamıyla şahin bir Avrasyacı değildi. Putin, dış politikada pragmatizmi benimsemişti, bu sebeple, Avrasyacılık'ı benimserken bir yandan da Batı ile ilişkilerini de tamamen koparıp atmamıştır. Nitekim, Eylül 2001'den sonra, teröre karşı Batı dünyası ile aynı safta yer almış ve kendi ülkesindeki Çeçen direnişçilerin faaliyetlerini bu kapsam içerisine sokmaya çalışıp, Çeçenistan ile olan mücadelesine meşruiyet kazandırmayı hedeflemiştir. Kafkas ve Ortaasya'da ise, Avrasyacı bir tutumun tezahürü olarak, gerekirse zorla da olsa, nüfuzunu yerleştirmeye çalışmıştır. Nitekim, Ukrayna ve Gürcistan ile yaşanan krizlerde takınılan tutum da bunun göstergesidir.
rusyanın çinin iranın hindistanın türkiyenin birleşerek abd ve ab ye koyması.
(bkz: alexander dugin) *
(#16520724)

ek: günümüzdeki rus avrasyacılığı rus emperyalizminden başka bir şey değildir.

(bkz: lev nikolayeviç gumilyov)
(bkz: nikolay aleksandroviç baskakov)
köken olarak bolşevik devriminden hemen sonra ortaya atılmış olsa da hareket olarak sovyetlerin dağılmasından sonra şans bulmuş rusların önderliğindeki birlik hareketi.
(bkz: avrasya birliği)

ayrıca özellikle orta asya'daki türki kökenli halkların milli bilincini kırmaya çalışan bir proje olduğundan ve ülkemizde de özellikle ayrılıkçı kürtlere sempati ile yaklaştığından ülkemiz için tehlikelidir. orta asya devletleri safını değiştirmelidir. bu harekete destek vermek hem onlar için hem de bizim için kötüdür.
nitekim avrasyacılık abd'nin yanında çin'i ve türkiye'yi de hem de ''tarihsel düşman'' kategorisinden karşısına alır.

öte yandan tarihsel düşmanlığı falan bir yana bırakıp bir nevi slav-türk birliğini gibi bir şeyi savunanlar da söz konusu. bu gruptakilerden biri de kazakistan devlet başkanı nursultan nazarbayev 'dir. kendisi hem avrasyacılığı hem de türk birliğini savunur. bunun yanında bir de alexandr dugin kimliği ile dolaşan herifin görüşleri önemlidir. ancak bu herif deyim yerindeyse ne idüğü belirsiz biridir. türk-rus birliğinden bahseder, bizdeki kimi ulusalcı önderlerle kankadır, öte yandan tarihsel düşman olarak türkleri gösterir ve orta asya'daki türklerle türkiye'nin bağının gerekirse islami organizasonlarla dahi olsa koparılmasını söyler. hülasa ipiyle kuyuya inilmez bunların.

rus siyasetinde ise anladğım kadarı ile bir partiye indirgenemez. belirli ölçüde putin savunur nitekim bunun için somut adımlar atmıştır. biraz önce bahsettiğmiiz dugin nasyonal bolşevik parti de görüşlerini faaliyetleştirmiş parti kapanınca da avrasya partisi idye başka bir parti kurmuştur. bunun yanında liberal demokrat parti zaman zaman bu birlikten bahsetmektedir.

ve dahası bu birliğe karşı olan, abd yanlısı tutum alanların sonu pek hayırlı olmamaktadır. ukrayna ve polonya liderleri ile ödediler, gürcistan'a daha da pahalıya mal oldu.

(bkz: neo emperyalizm)
(bkz: rus milliyetçiliği)
(bkz: kızıl elma)
başlıca savunucuları için ;

(bkz: banu avar)

(bkz: doğu perinçek)

(bkz: sinan oğan)
başlıca savunucuları balyoz tertibiyle tutsak edilmiş 330 şerefli türk subayıdır.
bazılarının turancılık ile karıştırdığı terimdir. turancılık türki cumhuriyetlerin birleşimidir. avrasyacılıkda ise her alanda pasifikten atlantike kadar aktif bir dış politika izlenir.
(bkz: eurasianism)
doğu perinçekin oğlu mehmet perinçekin kitabı.
avrasyacılık rus emperyalizminin yeni adıdır.
başka şekilde açıklanamaz.
avrasya halklarının kardeşliği diye bir konu hiç bir zaman söz konusu olmamıştır, bu durumda da böyle bir birlikten, veyahut bu birlikte türklerin herhangi bir çıkarından da söz edilemez.
Slav, türk ve kafkasya halklarının kardeşliğidir. Bu halkların bir konfederasyon etrafından birleşip abd ve ab emperyalizmine karşı direnmesidir.
Abd nin siyonistlerin çıkarları için ortadoğuyu kan gölüne çeviren akp, mhp, hdp ve liboş kemalistlerin desteğini beklemediğimiz slav, türk ve kafkas halklarının istikbali için kurulması gerekilen birliktir.
abd nin siyonistlerin çıkarları için ortadoğuyu kan gölüne çeviren akp, mhp, hdp ve liboş kemalistlerin desteğini beklemediğimiz slav, türk ve kafkas halklarının istikbali için kurulması gerekilen birliktir.
Akp liye bak lan turancı takılıyo.
(bkz: HER SENE AYNI ideoloji ve yaptırım gücünü elde edebilmek için farklı termolojiler üretmek)

hepsi aynı... suyu
avrasya mekanının iki önemli öznesi türklerin ve rusların zihniyetlerinin ideolojisidir. jeopolitik, jeoekonomik ve jeokültürel temelleri vardır.

türkler için avrasya ve avrasyacılık sadece jeopolitik bir gerçeklik olmasından daha ziyade zaman- mekan idrakine dayalı ontolojik bir hakikat meselesidir.
amerikan mandacılarının beğenmediği bölgesel ittifak.
görsel
Acayip derecede sikindirik bir akımdır.
avrupalı olmayı beceremeyen türklerin kendini kandırma çabasından başka bir halt değildir.

türk'ün yeri avrupadır. üyelik saçmalıklarını bırakıp "iyeliğinin" nereye olduğunu unutmaması gerekir.
Acayip derecede sikindirik bir akımdır.