bugün

avrasyacılık

köken olarak bolşevik devriminden hemen sonra ortaya atılmış olsa da hareket olarak sovyetlerin dağılmasından sonra şans bulmuş rusların önderliğindeki birlik hareketi.
(bkz: avrasya birliği)

ayrıca özellikle orta asya'daki türki kökenli halkların milli bilincini kırmaya çalışan bir proje olduğundan ve ülkemizde de özellikle ayrılıkçı kürtlere sempati ile yaklaştığından ülkemiz için tehlikelidir. orta asya devletleri safını değiştirmelidir. bu harekete destek vermek hem onlar için hem de bizim için kötüdür.
nitekim avrasyacılık abd'nin yanında çin'i ve türkiye'yi de hem de ''tarihsel düşman'' kategorisinden karşısına alır.

öte yandan tarihsel düşmanlığı falan bir yana bırakıp bir nevi slav-türk birliğini gibi bir şeyi savunanlar da söz konusu. bu gruptakilerden biri de kazakistan devlet başkanı nursultan nazarbayev 'dir. kendisi hem avrasyacılığı hem de türk birliğini savunur. bunun yanında bir de alexandr dugin kimliği ile dolaşan herifin görüşleri önemlidir. ancak bu herif deyim yerindeyse ne idüğü belirsiz biridir. türk-rus birliğinden bahseder, bizdeki kimi ulusalcı önderlerle kankadır, öte yandan tarihsel düşman olarak türkleri gösterir ve orta asya'daki türklerle türkiye'nin bağının gerekirse islami organizasonlarla dahi olsa koparılmasını söyler. hülasa ipiyle kuyuya inilmez bunların.

rus siyasetinde ise anladğım kadarı ile bir partiye indirgenemez. belirli ölçüde putin savunur nitekim bunun için somut adımlar atmıştır. biraz önce bahsettiğmiiz dugin nasyonal bolşevik parti de görüşlerini faaliyetleştirmiş parti kapanınca da avrasya partisi idye başka bir parti kurmuştur. bunun yanında liberal demokrat parti zaman zaman bu birlikten bahsetmektedir.

ve dahası bu birliğe karşı olan, abd yanlısı tutum alanların sonu pek hayırlı olmamaktadır. ukrayna ve polonya liderleri ile ödediler, gürcistan'a daha da pahalıya mal oldu.

(bkz: neo emperyalizm)
(bkz: rus milliyetçiliği)
(bkz: kızıl elma)