allah yok, peygamber yok, din yok peki o zaman ahlakın temeli nereden geliyor? eğer iyiyi kötüyü düzenleyen bir allah yoksa neden iyi olan iyi, kötü olan kötü?
varsayıyorum ki ben bir ateistim. gittim birinin parasını çaldım ve bunu harcarken zevk duydum. yaptığım şeyin kötü olduğunu bana kim inandırabilir? bana göre bu iyi bir şey kardeşim banane senin görüşlerinden. bir ateist gelip beni iyi ve kötünün allah ve dini olmadan olabileceğine inandırsın helal olsun diyeceğim. olamaz mümkün değil. her şeye madde gözüyle bakan bir anlayış nasıl oluyor da ruhla ilgili vicdanla ilgili şeyleri kanıksıyor anlamış değilim. ateistler ama daha neden ateist olduklarını bile bilmiyorlar.
ateislerde de vardır. tüm insanlarda ahlak vardır zira ahlak yaratıcı olan mutlak varlık (tanrı) tarafından insanın içine koyulmuş bir duygudur. yani insan ahlaklı doğar ve yaşı ilerledikçe yaşadığı toplum bozuksa eğer o topluma adapte olduğu takdirde ahlakı da bozulur. işte burada hakiki manada din devreye girer, yani salt kur'ana göre yaşayan bir insan ahlaksız olamaz, bakmayın siz müslümanım deyipte her bir haltı yiyenlere hakkı yılmaz'ın değimiyle kötülük yapanların yüzde 99'u ahirete iman etmediklerinden sapıtıyor der buna katılıyorum. şayet ahirete inanan adam bırak sapıklık yapmayı kafasını kaldırıp göğe bile bakamaz. (tabi bu lafın gelişiydi, göğe bak diyor tanrı zaten oku diyor, araştır diyor....)
uzun lafın kısası her insan ahlaklıdır bu seküler değimiyle insanın doğasında olan bir şeydir, dini manada ise yaratılışında olan bir özelliktir.
böyle bir anlayış yok ki abi nasıl bağdaştırıyorsunuz anlamıyorum. yahu insan sadece ikiye ayrılır, "iyi insan" ve "kötü insan". daha ötesi yoktur bunun. dinmiş ırkmış geçin bunları artık.
Ahlak aslında insanın içinde varolan bir şeydir ve güdüsel bir şekilde davranışlarımıza yansır bu yüzden ateistlerde de ahlak vardır diyebiliriz herhalde ama değer yargıları diğer insanlar kadar zengin değildir çünkü bunların çoğu anane olarak süregelmiş toplumsal kültür ürünüdür.
insandan insana göre değişen durumdur. ahlak kelimesi insanların görüşlerine göre değil de insanların davranışlarına göre değerlendirilmesi gereken bir kavramdır.
Her genelleme gibi sonuçları daima yanlış çıkacak sorunsaldır.
Ahlak evrenseldir. Din bunu emreder ancak dine pisişik değildir.
Ateistler ahlaksızdır demek boş bir iddea olur.
islamcilara gore islam disindaki hicbiseyde ahlak yoktur. anlatsaniz da anlamaz bu comarlar. cunku hic ogrenmedikleri dinlerinin rasyonelizmin gerisinde kaldiginin farkinda bile degiller.
ahlak bilimsel bir kanun değildir. felsefe terminolojisinde sadece belirli bir alanı kapsayan toplumun bireylere bölünmüş psikolojisini temsil eder. ateistlerde de diğer insanlarda olduğu gibi ahlak olmasına ya da olmamasına gerek yoktur. zira ahlak inanca bağlı değil inanç ahlaka bağlıdır.
bol kepçeden sallama bandosu yine ateistler üzerinden ucu açık sorunsallarla bi nabız yokluyor olabilir.
ateistlerde bazı zihniyetlere göre hiç değilse tek görevi savaş muhabirliği olan insanların boğazını kesmeyecek kadar ahlak var. hadi o nu geç o da mı olmadı sorgulayacak kadar da ahlak var.
siz kime bakmıştınız acaba?
kabataşta dövdükleri çocuklu kadının üzerine işeyen sarhoş 150 ateiste mi?
onlardan kalmadı bacım.
Ahlaklı olmak için bir tanrıya ihtiyacı olan ahlaksızdır çünkü ahlağın sebebi korkudur bence ahlağın sebebi inanan yada inanmayan hiç farketmez vicdandan kaynaklanmalı. insan bir güçten korktuğu için değil doğru olduğu için ahlaklı davranır. Ahlak evrenseldir hiçbir din ve ırkla bağdaştırılamaz.
ahlakı oluşturan toplumdur. bir ateist kendini topluma ait hissediyorsa ahlakı vardır. dünya üzerinde medeni,çağdaş toplumlar dediğimiz toplulukların içinde olan bireylerin yarısı ateisttir, sadece bizden farklı ahlaki değerlere sahipler.
Ergen uydurması sikindirik bir akım. 10 yıl öncesinde bilinmezdi adı sanı, şimdi moda olmuş ateistim demek. islamın şartları zor geliyor denmiyoda bu deniyo. Anan Fatma baban Ahmet sende Müslüman evladı bir zat.
her insanın ahlakı vardır. ve bu ahlaki değerler, kişiden kişiye göre değişebilir. yani, sırf kendisi için günah değil diye, ateist bir kadından önüne gelenle yatmasını bekleyemezsin. böyle düşünürsen, inanan kadınları yaftalamış olursun aslında, bak bak aslında içinde orospunun teki de günah diye yapmıyor diye. böyle birşey yok tabi. kendim bir müslüman olarak, pek çok kendini müslüman zanneden insandan daha ahlaklı ateistler gördüm. komşusunun ayağı kaysın, canı yansın diye gözlemeyen, insan ayırt etmeden herkesin yardımına koşan. işte bu ahlaktır. ateistlerde olabileceği gibi, müslümanlarda olmaması da mümkündür.
ahlaklı olmak için din gereksiz bir şeydir. dine inan herkes ahlaklı olsaydı eğer şimdi bu ülke bu durumda olmazdı. en dinciyim diyen dünyaları götürüyorsa eğer bana kimse dincilerde ahlak var demesin. (bkz: bi siktirin gidin afedersiniz).
ahlaklı olmak ahlaklı davranmak için din gerekli değildir. ailenin adalet, saygı ve dürüstlük konusunda kişiye verdikleri, vicdan, duygusal paylaşımlar önemlidir ve tüm bunlar insanidir.
daha sabah dinle ahlakı ayırmak lazım demedik mi? bunun içinde mi bir bakanlık kuralım. ahlak işleri bakanlığı olsun o da sizi mi kıracağız. ister ateist olun ister hristiyan olun ahlak herkes içindir. ona sahip çıkalım.
evet, vardır. dini inançları olmadığı için adalet anlayışını daha yüce bir varlığa teslim edip uygulanmasını beklemezler ve kendilerince uygularlar. var olabileceği tek yeri, inanmadığı cennet haline getirmek için çoğu kişiden daha ahlaklı, daha hassas davranırlar. hatta bu ahlak konusundaki hassasiyeti onu yıpratır.